logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrywanie zatrzymania wału serwa w projekcie żaluzji na ATmega8 i L293B

przemek_bundy 07 Wrz 2007 19:52 1932 5
  • #1 4260538
    przemek_bundy
    Poziom 12  
    Ocena: 90
    Witam...

Bardzo mi się spodobał projekt elektrycznych żaluzji:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic743822.html
    chcę zbudować układ na ATmega8 sterowany pilotem.
    silnik byłby sterowany układem L293B.Ale nie wiem jak przy pomocy ADC w ATmega wykryć chwile kiedy wał serwa się zatrzyma.Wiem, że wtedy zwiększa się napięcie, ale nie wiem jak to podłączyć.
    Z góry dzięki za pomoc i propozycje!

Pozdrawiam...
  • #2 4260729
    Alchemik84
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    W chwili zatrzymania serwa spowodowanego zbyt dużym obciążeniem następuje wzrost pobieranego prądu, wiec chcąc wykorzystać do wykrywania tego stanu ADC z Atmegi musisz mierzyć napięcie na jakimś małym rezystorze np. 0.6 Ohma wpiętym szeregowo z serwem. Napięcie na tym rezystorze zgodnie z prawem ohma, w momencie zablokowania się serwa, zwiększy się. Mam nadzieję że na razie chodzi Tobie o samą idee a nie o program ;)
  • #3 4261995
    rusala
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    wlasciwie zamiast stosowac ADC prosciej (pod wzgledem programowym) bedzie uzyc komparatora (niewiem czy ATMEga8 ma wbudowany, mozna dac zewnetrzny) i generowac nim przerwanie. Ale rozwiazanie z ADC tez zadziala i bedzie w sumie tylko troszeczke bardziej skomplikowane jesli chodzi o program.
  • #4 4262114
    aster11
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Też robiłem kiedyś sterowanie silnikiem DC z detekcją zwarcia / przeciążenia, przy wykorzystaniu komparatora. Nawet działa to fajnie i chyba jest to sensowniejsze i prostsze rozwiązanie niż pomiar prądu poprzez ADC. W praktyce od początku trzeba by pomyśleć o kilku rzeczach, żeby potem 100 razy wszystkiego nie poprawiać:

1.
    Napięcie z rezystora pomiarowego musi być odfiltrowane dolnoprzepustowo (filtr RC), bo przebieg prądu na silniku szczotkowym to straszna sieczka.

2.
    Wyzwolenie komparatora nastąpi nie tylko przy zatrzymaniu silnika, ale też przy jego rozruchu - trzeba programowo rozgraniczyć te przypadki.

3.
    Można się spodziewać, że w czasie normalnej pracy silnika pojawiać się będą krótkie wyzwolenia komparatora, związane z chwilowymi przeciążeniami. Program musi wybierać selektywnie tylko zadziałania komparatora o odpowiednio długim czasie trwania.

4.
    W praktyce raczej nie obejdzie się bez możliwości regulacji progu przełączania komparatora. Powinna być ona zapewniona przynajmniej poprzez potencjometr montażowy.
  • #5 4265354
    przemek_bundy
    Poziom 12  
    Ocena: 90
    Mam jeszcze jedno pytanko.
    Jeżeli zastosuje komparator zewnętrzny i przekaźniki
    do sterowania silnika w obie strony, tak jak jest to zrealizowane
    w linku do strony w pierwszym poście, to będzie ok!
    ale chcę zamiast przekaźników użyć kostki L293B do sterowania
    silnika w obie strony.Na wyjściu scalaka będą wychodziły dwa
    przewody do silnika. A w projekcie z linku komparator jest podłączony
    pod mase przed przekaźnikami! Tu w scalaku nie ma możliwości tak tego podłącyć! Jak w takim razie to zrealizować...

Wykrywanie zatrzymania wału serwa w projekcie żaluzji na ATmega8 i L293B
  • #6 4266044
    aster11
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Całkowity średni prąd silnika to po prostu (w niesłychanie dobrym przybliżeniu, pomijając prąd wejść sterujących) sumaryczny prąd "spływający do masy" z całego obwodu mocy silnika. Musisz zebrać razem wszystkie połączenia do masy, pokazane na schemacie aplikacyjnym L293B, czyli wyprowadzenia 4, 5, 12, 13 układu oraz anody diod zwrotnych i całkowity prąd tych połączeń przepuścić przez rezystor pomiarowy.

Jeżeli rozumuję błędnie, to niech mnie ktoś poprawi.
REKLAMA