logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dzwonka w Philips Xalio podłączonym do centrali KX-T30810B - jak to naprawić?

ted58 08 Wrz 2007 13:08 1912 14
REKLAMA
  • #1 4262444
    ted58
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie, mam problem z którym nie mogę sobie dać rady i może ktoś będzie wiedział jak poradzić sobie z tym fantem? Kupiłem telefon bezprzewodowy Philips Xalio i jak podłączam go bezpośrednio do linii Tepsy to działa OK, jak podłączę po przez ta centralkę to też działa ale nie ma dzwonka z przychodzącej rozmowy ani zewnętrznej ani wewnętrznej. Zapewne coś nie tak z częstotliwością napięcia dzwonienia, nadmieniam ,że wszystkie inne aparaty działają prawidłowo pod tą centralką na tym samym porcie. W aparacie istnieje w zasadzie możliwość wyboru albo operatora publicznego albo dwie możliwości na centrale wewnętrzne ale to nic nie zmienia w działaniu telefonu. Po konfiguracji na obojętnie którą opcje jak się podłączy do linii bezpośrednio to wszystko jest dobrze a jak za centralą na wewnętrzny to brak jest sygnału dźwiękowego w momencie przyjścia rozmowy tak zewnętrznej jak i wewnętrznej. Czy można i jest sposób na zmianę parametrów częstotliwości napięcia dzwonienia wychodzącego z centrali, bo tu myślę ,że jest sposób na rozwiązanie problemu ? proszę o wskazówki. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4263447
    martelek
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Prawdopodobnie jest to sprawa napiecie dzwonienia ....w centralach abonenckich jest ono nizsze(ok 24V) od central publicznych widocznie to za mało żeby wygenerować dzwonienie tego Philipsa Skoro nie dzwoni ani przy wywołaniach wewnetrznych ani przy zewnętrznych to raczej taktowanie dzwonienia nie ma w tym przypadku wpływu
    Myślę że łatwiej bedzie zmienić typ aparatu niż przerabiać centralę
  • REKLAMA
  • #3 4263840
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Możesz spróbować dobrać wartość kondensatora zasilającego układ dzwonienia w telefonie.

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 4264696
    ted58
    Poziom 11  
    Witam ponownie, miałem możliwość dokonać próby działania pod centralką bardzo podobną KX-TA308 i wszystko działało OK .Czy faktycznie tam będzie tylko różnica napięcia na wyjściu dzwonienia tych central? nie znam tych parametrów ,ale może to ktoś potwierdzi? Jeszcze mnie intryguje jedna rzecz, w samym aparacie jest możliwość zmiany parametrów linii ( publik i dwie prywat-centrale wew.) ale jak zmieniam wybór to nie ma żadnej różnicy ,dalej nie ma dzwonka poza centralą ale przy każdym ustawieniu działa prawidłowo jak się go połączy do tepsy bezpośrednio . Może tu leży pies pogrzebany? Może ktoś wie jakie tam się zmieniają parametry dla poszczególnych ustawień? Dzięki za podpowiedzi i oczekuję dalej,pozdrawiam
  • #5 4266567
    hakerbery
    Poziom 12  
    Musisz wejsc w tryb serwisowy :
    -zapiąć sie tel. z serii KX-T7030 lub 7130 na nr wewn. 11
    -przełączamy centrale w tryb "PROGRAM"
    -wciskamy na tel. "34" - "numer wewn" (ten pod który podpinasz tel. np.12) potem "NEXT" wyświetli sie cos w stylu "12: DISABLE" or ENABLE, przyciskiem "SELECT" ustawiamy na ENABLE, zatwierdzamy "MEMORY" i wsio
  • #6 4267452
    ted58
    Poziom 11  
    Witam, te ustawienia są włączone ,więc nie ma co zmieniać !!
  • #7 4267596
    hakerbery
    Poziom 12  
    czy sprawdzal Pan ten tel na innych portach wewn?
  • REKLAMA
  • #8 4267860
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 36
    To jest problem częstotliwości pądu dzwonka a nie napięcia.
    Telefony Siemensa nie dzwoniły pod centralką Panasonica.
    Ale można było zmienić częstotliwość dzwonka w tych telefonach.
    Jeżeli tego nie zmienimi w telefonie to on nie zadzwoni.
    Te telefony poprostu" nie widzą" prądu dzwonka.
  • #9 4268578
    ted58
    Poziom 11  
    Witam, tak sprawdzałem na innych portach i nie działa. Co do tego czy chodzą pod centralkami Panasonica to właśnie dziwne, bo jak podłaczyłem pod centralkę bardzo podobna do tej KX-TA308 to dziłał OK !! a pod tą nie chce i tu mnie zastanawia dlaczego ,należało by mieć dane o parametrach tych centralek aby je porównać i wówczas można by było wysunąć jakiś wniosek co tu robić . Pozdrawiam i liczę na jakieś dalsze pomysły.
  • #10 4269341
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Częstotliwość dzwonienia to (raczej) nie ma nic z tym wspólnego (dot nowych telefonów) prędzej napięcie, prąd dzwonienia oraz czas jego trwania.

ps

Problem pojawiał się z telefonami typu Siemens dlatego, że centralka generowała za krótki sygnał wywołania w linię (standard 1 s dzwonienia 3 przerwa) natomiast centralki wysyłają często np. 200ms dzwonienie 400ms przerwa 200ms dz. i 1s przerwa.
    Zbyt krótki sygnał dzwonienia powodował całkowity brak wywołania albo "kaszelek"
    W starszego typu telefonach układ dzwonienia był odseparowany (często 2 x Zener) przed "fałszywym" dzwonieniem spowodowanym np. "trzaskami" na linii telefonicznej.
    Zmierz miernikiem napięcie na linii w trakcie dzwonienia (~).

Pozdrawiam
  • #11 4269755
    ted58
    Poziom 11  
    Dzięki ,ale będę to mógł zrobić dopiero w piątek i wówczas podam.Pozdrawiam.
    PS.
    Ale mnie cały czas nurtuje sprawa, dlaczego w centralce K-XTA 308 jest wszystko dobrze?
  • #12 4269790
    KAT10
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 7
    KX-T308 ma generator prądu dzwonienia na 20Hz, a KX-TA308 25Hz. To są zupełnie różne centrale i poza jednakową pojemnością nie mają sprzętowo nic wspólnego.
  • #13 4269807
    ted58
    Poziom 11  
    Czyli ta różnica może być jednak przyczyna? a z tepsy ile jest ,bo też chodzi wówczas dobrze!
  • #14 4270954
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 97
    Zawsze w formie eksperymentu można zmienić częstotliwość dzwonka w centrali TA na 20 HZ ( parametr 120 ) i zobaczyć czy telefon przestanie dzwonić.
    RP
  • #15 4302636
    ted58
    Poziom 11  
    Proszę o zamknięcie tematu, a teraz podam przyczynę i rozwiązanie problemu. Po zamianie aparatu na pochodzący z Niemiec wszystko zadziałało prawidłowo. Przypuszczam ,że poprzedni pochodził z Francji i tam jest taka częstotliwość dzwonienia ,którą nie obejmuje ta centralka. Brak możliwości jego zmiany spowodował konieczność wymiany aparatu.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku sygnału dzwonka w telefonie bezprzewodowym Philips Xalio podłączonym do centrali Panasonic KX-T30810B. Telefon działał poprawnie podłączony bezpośrednio do linii publicznej (Tepsy) oraz pod inną centralą Panasonic KX-TA308, jednak przy podłączeniu do KX-T30810B nie było dzwonka ani przy połączeniach zewnętrznych, ani wewnętrznych. Dyskusja wskazała, że przyczyną może być różnica parametrów sygnału dzwonienia generowanego przez centralę, zwłaszcza częstotliwość prądu dzwonka (20 Hz w KX-T308 vs 25 Hz w KX-TA308) oraz napięcie i czas trwania sygnału. Próby zmiany ustawień linii w telefonie nie przyniosły efektu. Ostatecznie rozwiązaniem było zastąpienie aparatu modelem pochodzącym z Niemiec, który obsługiwał częstotliwość dzwonka kompatybilną z centralą KX-T30810B. Wskazano, że różnice regionalne w częstotliwości dzwonka (np. Francja vs Niemcy) mogą powodować brak sygnału dzwonka i konieczność wymiany aparatu. Dodatkowo zasugerowano możliwość modyfikacji kondensatora w układzie dzwonienia lub zmianę parametrów centrali, jednak ostatecznie wymiana telefonu rozwiązała problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA