logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam pomocy w doborze płyty głównej do procesora P4

Tomek_Lubsko 09 Wrz 2007 00:06 2078 24
REKLAMA
  • #1 4264312
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    Witam !

Potrzebna porada w doborze płyty głównej do procesora z rodziny P4 (3,4 - 3,6Ghz)
    Nie wiem co dobrego wybrać ,jeszcze nie miałem procesora Pentium aktualnie zacieram AMD Semprona..a to ponoć inna bajka :) .
    Moje pytanie tyczy sie jakiej firmy płyty głównej sie trzymać stawiając na niej P4 ? Osobiście rozróżniam dwie dobre firmy MSI oraz Gigabayt . Mam do dyspozycji powiedzmy do 300zł płyta nie musi być nówka sztuka.Dodam jeszcze ze interesowało by mnie gdyby płytka miała grafikę w sobie zintegrowaną bo nie chcę inwestować jeszcze w nowa kartę PCIe ,nie gram w gry a interesuje mnie programowanie ,filmy i internet także wystarczyła by taka graficzna.. Jest jeszcze jeden pewny szczegół jaki by mi sprzyjał to 2x złącze IDE wiele płyt posiada już tylko 1xIDE a to tylko jeden dysk + DVD ja potrzebuje coś z dwoma IDE .

To tyle z moich wymagań trochę sporo jak na ograniczone wydatki:)

Pytam bo może ktoś jest w posiadaniu takiego procka i wie na czym ten procek "stoi" interesuje mnie stabilność i dobre wykorzystanie jego parametrów ..

Dzięki wielkie za wszelką pomoc i podpowiedzi pozdrawiam serdecznie !
  • REKLAMA
  • #2 4264391
    arktik1
    Poziom 27  
    Ocena: 39
    Myślę że do takich potrzeb kup płytę intela.
    Miałem różne płyty ,a intel jest tą płytą która naprawdę chodzi stabilnie.
    Jest ona może trochę mniej wyciągnięta prędkościowo,
    ale działa długo i bez żadnych problemów.
    Sam mam procesor 3GH HT na płycie intela,i jestem bardzo zadowolony.
    MSI wytrzymała mi 1,5 roku.
    GIGA. 1 rok
    A intel działa już 3 lata i nic.
  • #3 4264395
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Polecam Asus P4R800V De luxe...
  • #4 4264404
    4droot
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    arktik1 napisał:
    Myślę że do takich potrzeb kup płytę intela.
    Miałem różne płyty ,a intel jest tą płytą która naprawdę chodzi stabilnie.
    Jest ona może trochę mniej wyciągnięta prędkościowo,
    ale działa długo i bez żadnych problemów.
    Sam mam procesor 3GH HT na płycie intela,i jestem bardzo zadowolony.
    MSI wytrzymała mi 1,5 roku.
    GIGA. 1 rok
    A intel działa już 3 lata i nic.

To ja nie wiem co Ty z tymi płytami robiłeś. Ja mam GIGABYTE pod P4 2.8HT i chodzi mi już przeszło 3 lata. A mój komp jest baardzo intensywnie użytkowany bo chodzi w akademiku nierzadko 24/24 i po 6-7 dni w tygodniu. Ale mam b. dobre chłodzenie. Jak dla mnie (i nie tylko wystarczy poczytać recenzje na benchmark.pl) GIGABYTE jest jedną z najlepszych firm na świecie jeśli chodzi o cuda techniki w tej branży (płyty gł. grafa) Są b. stabilne (bo na chipsetach Intela) a do tego o wiele tańsze od producenta procków!! Zresztą mają b.dużo ciekawych rozwiązań technicznych ułatwiających żywot.

Tylko napisz może jaka podstawka tego proca: s478 czy LGA 775??
  • #5 4264867
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    no co do Gigabayta to nie mam zastrzeżeń zastanawiam sie nad nim a podstawka będzie LGA775 ,żeby tylko znaleźć gigabayta z 2xIDE no i z graficzną na pokładzie :) pozdrawiam
  • #6 4266234
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Ja polecam płyty Intela, Abit lub Asus. Zbyt dużo widziałem uszkodzonych płyt Gigabyte czy MSI, tym bardziej, że w linii prostej od mojego domu jakieś 200m jest serwis, który naprawia płyt MSI, pakuje nakleja nowe numery seryjne i są znowu sprzedawane jako nowe. Znam tam kilka osób, które naprawiają te płyty, ich wiedza na temat elektroniki czy komputerów jest niższy niż mojego dziewięcioletniego syna.
  • #7 4267490
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    Witam .

czy ten model ASUS P5VD2-VM byłby dobrym modelem ?? do tego znalazłem jeszcze wyyzszy model z 50zł droższy ale chyba bardziej mądrzejszy model ASUS P5V-VM SE będzie to dobre do moich potrzeb ? z Pentium4 na s775 .Płyta posiada wbudowaną grafike oraz 2xIDE a to mnei urządza :) tylko czy ten model ASUSA to nie jakaś kaszanka ?

pozdrawiam z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #9 4271112
    laza1604
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    ostrzegam przed płytami intela w nich jest zablokowany overclocking
  • #10 4271192
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    laza1604 napisał:
    ostrzegam przed płytami intela w nich jest zablokowany overclocking

Właśnie po to się kupuje płyty Intela, żeby mieć niezawodność i stabilność pracy na lata; overclockingiem bawią się inne firmy
  • #11 4272136
    4droot
    Poziom 12  
    Jeśli chodzi o OC w tej płycie GIGABYTE (link wyżej), to jest już można powiedzieć taki 'automatyczny' ;) Ale jeśli ktoś chce się pobawić i podkręcać na własną rękę to oczywiście też jest taka możliwość. Nie mniej jednak funkcje:
    # C.I.A. 2 (CPU Intelligent Accelerator 2)
    # M.I.B. 2 (Memory Intelligent Booster 2)
    # M.I.T. (Motherboard Intelligent Tweaker)
    są nawet ciekawe (zwłaszcza jak ktoś nie umie/boi się podkręcać) a czasem jakaś aplikacja/gra potrzebuje więcej i wówczas bez naszej wiedzy zaczyna się podkręcanie (oczywiście wszystko jest bezpieczne!). POLECAM JĄ jeszcze raz!! Jeszcze RAM w gratisie !!!

To taka płyta do 300 zł bo są oczywiście dużo lepsze (no ale automatycznie droższe).
  • REKLAMA
  • #12 4279056
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    Witam !no powiem ta płytka gigabyta nawet nawet ..czytałem opis i wynalazlem ze obsługuje ona pamięci DDR ja mam juz zakupione DDR2..
    druga sprawa jest takaiż wiekszość osob przekonuje mnie do ASUSa oto link : http://www.allegro.pl/item243206270_asus_p5v_vm_se_dh_p4m900_ddr2_667_sata2_nowa_wyp.html

co Panowie myślicie o tym modelu ?? ma wszystko czego ja potrzebuje cena jest przystępna itd ..ale czy to dobra płyta ? czy posiada możliwość podkręcania tego niewiem ..

Procesor jaki bede miał na tej płycie to : Pentium4 651 3,4 Ghz 2Mb

Prosze podpowiedzcie czy warto .
  • #13 4279607
    4droot
    Poziom 12  
    Ja ci powiem tak, ta płyta nie jest za dobra bo ma chipset VIA i tyle z mojej strony. Intel to Intel - stabilność i niezawodność, wiem co mówie. Ale decyzja należy do Ciebie.
  • #14 4287954
    4droot
    Poziom 12  
    No i co wybrałeś??
  • #15 4288146
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    Witam .

Do tej pory nic niewybrałem mam problem jak niewiem :((

aktualnei rozpatruje nad 3 markami : ASUS ,Gigabyte , Intel

Gigabyt - http://www.allegro.pl/item241764294_plyta_gigabyte_ga_945gcmx_bytom_gwarancja_.html

http://www.allegro.pl/item245307508_gigabyte_ga_945gmf_s2_lntel_945g_socket_775.html

Intel - http://www.allegro.pl/item245131351_intel_plyta_glowna_blkdg965ssck_g965_lga775_bulk.html

Ciekawi mnie ten intel czy ma jakies możliwosci bo słyszałem ze intele niemają mozliwosci zadnego podkrecania czy cos takiego ..ale za to z moim prockiem to idealnie by wspołpracowało ..

z góry dzieki za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #16 4294822
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    Panowie kupiłem Asusa :) na chipsie Intela noi narazie bez grafiki na pokładzie kupie sobie osobną na PCIe .. został mi jeszcze zasilacz niewiem jaki wybrać a moge przeznaczyć około 150zł ..mam rebus jak niewiem :(
  • #17 4295412
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Proponuję Chieftec 400W 12cm Fan: GPS-400AA-101A
  • #18 4295521
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    zasilacz niezły firmowy i ma wszystkie złaćza ktore potrzebuje :) ale ciekawi mnie jak w praktyce bedzie z tym wiatrakiem od spodu tego zasialcza ..po zamontowaniu w obudowie będzie on zaraz nad procesorem :( takze ciepło z procesora ktore bedzie szło w góre zasilacz zassa do srodka zasilacza :/ niebedzie to przegrzewać całości ?? może źle to rozumuje co wy na to Panowie ??

z góry dzieki za odpowiedź !
  • #19 4296016
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Trochę inaczej na to spójrz.
    Ciepłe powietrze wydmuchane z procka, trafia niemal bezpośrednio do zasilacza i jest wyrzucone na zewnątrz, więc co ma się przegrzać?
  • #20 4296176
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    Bo myslałem raczej ze zasilacz bedzie chłodzony ciepłym powietrzem ..no ale jesli to nieprzeszkadza i taka generacja zasilacza przeszła testy i wogole to musi być dobrze :) zdecyduje sie na tego chiefteca choc jest pare ich modeli a takze różnica cenowa ten który mi podałeś to nawet nawet .. a znalazłem jeszcze coś takie ktoś keidyś wspominał o tej marce na forum ze to takze dobry wybór :

Amacrox Warrior AX 400 jest co prawda tańszy ale czy także neizawodny ?

dzieki za opinie pozdrawiam !
  • #21 4304441
    4droot
    Poziom 12  
    Jak dla mnie to jest to kiepski produkt. Co to za radiatory.. lol
    Jak chcesz dobry zasilacz to proponuje firmę Tagan lub Chieftec
  • #22 4304805
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Amacrox nie jest złym wyborem , świat nie kończy się na Taganach i Chieftecach (a nawet ostatnie tagany nie są rewelacyjne jak na swoją cenę)
  • #23 4304923
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Chieftece maja slabego podwykonawce...

Amacrox jest robiony przez FSP Group(ci od Fortronow/BeQuite/OCZ/Tacens), a seria Warrior to chyba najlepszy stosunek wydajnosci do ceny. Za 150 zl nie ma co od tego zasialcza oczekiwac(odpinane wtyczki i itp), bo to nie ten przedzial cenowy, ale wykonanie jak i stablinosc napiec stoi na wysokim poziomie!
  • #24 4310204
    4droot
    Poziom 12  
    Wybór wyborem, ale proszę pamiętać że dobry zasilacz to w podstawa budowania dobrego, "długodystansowego" zestawu. Na kiepskiej zasiłce ta płyta pociągnie rok i będą z nią problemy. Stabilność napięcia, radiatory, moc - bardzo ważne parametry.
  • #25 4317360
    Tomek_Lubsko
    Poziom 11  
    Tylko jak teraz zaufac producentom :( wszędzie te podróbki trzepią i jeszcze pisza ze to najleprze i wogole ... teraz kupując takiego chiefteca za 180zł to niewiadomo co to jest :(czy Korea ukradła naklejki chieftecowi czy poważny orginalny model :(( jak myslicie zaryzykować ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru płyty głównej kompatybilnej z procesorem Pentium 4 (3,4-3,6 GHz) na podstawkę LGA775, z wymogiem posiadania zintegrowanej grafiki oraz dwóch złączy IDE. Użytkownik rozważa płyty marek MSI, Gigabyte, Asus oraz Intel, z budżetem do około 300 zł, preferując stabilność i funkcjonalność bez konieczności inwestowania w kartę PCIe. Wskazano, że płyty Intela cechują się wysoką stabilnością i niezawodnością, choć mają zablokowany overclocking. Gigabyte oferuje dobre funkcje automatycznego podkręcania (C.I.A. 2, M.I.B. 2, M.I.T.) i atrakcyjny stosunek ceny do jakości, jednak niektórzy użytkownicy zgłaszali problemy z trwałością płyt MSI i Gigabyte. Asus P5VD2-VM oraz P5V-VM SE zostały wymienione jako modele spełniające wymagania, choć chipset VIA w niektórych modelach budził wątpliwości co do stabilności. W kwestii pamięci, pojawiła się rozbieżność między obsługą DDR a DDR2. W dalszej części dyskusji poruszono temat wyboru zasilacza do zestawu, gdzie rekomendowano Chieftec 400W (model GPS-400AA-101A) oraz Amacrox Warrior AX 400 jako dobre i stabilne opcje w budżecie około 150 zł. Podkreślono znaczenie jakości zasilacza dla długoterminowej stabilności systemu oraz ryzyko zakupu podróbek. Ostatecznie autor zdecydował się na płytę Asus z chipsetem Intela, planując zakup osobnej karty graficznej PCIe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA