logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator RC z mostkiem Wiena na µA741, fg=3kHz, Uwy=3V, regulacja diodami

p.peter1 16 Paź 2005 10:50 10650 7
REKLAMA
  • #1 1902521
    p.peter1
    Poziom 12  
    Witam. Potrzebna mi pomoc w zaprojektowaniu generatora RC z mostkiem Wiena. Częstotliwość generacji fg=3kHz, Uwy=3V. Jako automatyczną regulacje wzmocnienia zastosować 2 diody. Na wzmacniaczu operacyjnym µA741.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1902733
    p.peter1
    Poziom 12  
    Ale ja mam inny układ niż te co znalazłem na tych linkach, chyba że to mam bardzo mały wpływ i mogę tak samo projektować mój układ.
    Załączniki:
    • Generator RC z mostkiem Wiena na µA741, fg=3kHz, Uwy=3V, regulacja diodami RC_1.jpg (39.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1902899
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    Tak projektuje się tak samo np. dla R1iR2=24k i C1i C2=2.2n fg=3K
    I teraz wzmocnienie ma wynosić g=3 to dajemy R4i R3=10k a niech R5= 4.7k potencjometr też dajemy 4.7K i teraz regulujemy potencjometrem aż uzyskamy Uwy=3V.Pspice mówi że
    suma R5 i Rot ma wynosić ok.7K czyli dla Pot=4.7 dajemy set=0.5
  • REKLAMA
  • #5 1903038
    p.peter1
    Poziom 12  
    Mów co chcesz jony ale to nie działa chyba że robie złą analizę w PSpice ale nie sądze (analiza transient). Czy może są potrzebne jakiś jeszcze dodatkowe zródła.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1903103
    jony
    Specjalista elektronik
    wszystkie symulatory maja problem z generatorami układ na pewno działa.
    W analizie Tran musisz włączyć skip initial transien solution (to zawsze trzeba włączyć jak chcesz symulować generatory)
    Załączniki:
    • Generator RC z mostkiem Wiena na µA741, fg=3kHz, Uwy=3V, regulacja diodami prob.JPG (34.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Generator RC z mostkiem Wiena na µA741, fg=3kHz, Uwy=3V, regulacja diodami schem.JPG (58.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Generator RC z mostkiem Wiena na µA741, fg=3kHz, Uwy=3V, regulacja diodami tran0.1.JPG (19.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1903141
    p.peter1
    Poziom 12  
    Nom w Pspice miałem zle ustawione przy transient. Wielkie dzięki za pomoc.
    A czy jeszcze mógłbyś mi opisać algorytm wyznaczania wszystkich elementów bo chciałbym się nauczyć jak to sie dokładnie wylicza.
  • #8 1903384
    jony
    Specjalista elektronik
    Obliczane są dość proste. Do generacji muszą być spełnione dwa warunki:
    1. warunek fazowy dla tego układu to będzie:
    -(1/ωC1R2)+ωC2R1=0
    ω=1/√C1C2R1R1

2. warunek amplitudy
    R4/R5=(R1/R2)+(C2/C1)

Dla R1=R2 i C1=C2 wychodzi że
    ω=1/CR to z pierwszego
    A z drogiego R4/R5=2

Teraz pozostają na wybrać odpowiednie wartości rezystorów i kondensatorów.
    Np. dla Fg=3KHz

Zazwyczaj robi się to tak przyjmujemy jakąś wartość kondensatora i potem obliczamy R
    Np. C=1n to dla Fg=3kHz liczymy R=0.16/1nF*3KHz=53K ponieważ niema takiego rezystora w szeregu E24 więc liczymy jeszcze raz dla innej wartości C np. następna w szeregu będzie 2.2nF liczymy R=0.16/2.2nF*3KHz=24k a taka jest już dostępna w szeregu.
    Chociaż ja bym dał 22k bo takie akurat mam a i tak kondensator nie ma dokładni 2.2n.

I teraz suma R4+R3 ma być 2 razy większa od R5+Pot wiec mama dowolności w wyborze tych rezystorów Np. R4+R3=20K to R5+Pot musi być 10k. Zobacz do linków tam są te wzory

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania generatora RC z mostkiem Wiena o częstotliwości 3 kHz i napięciu wyjściowym 3 V, wykorzystującego wzmacniacz operacyjny µA741 oraz automatyczną regulację wzmocnienia za pomocą dwóch diod. Podano wzory warunków fazowego i amplitudy dla układu, gdzie przy założeniu R1=R2 i C1=C2 częstotliwość oblicza się jako ω=1/(RC), a stosunek rezystorów R4/R5 powinien wynosić 2. Przykładowo dla C=2.2 nF i fg=3 kHz dobiera się R=24 kΩ. Wzmocnienie g=3 realizuje się przez odpowiedni dobór rezystorów R3, R4, R5 oraz potencjometru, umożliwiającego regulację napięcia wyjściowego do 3 V. Wskazano, że symulatory takie jak PSpice mogą mieć problemy z symulacją generatorów, wymagając włączenia opcji "skip initial transient solution" w analizie transient. Podano linki do materiałów referencyjnych z Analog Devices oraz wykładów, które zawierają szczegółowe omówienie mostka Wiena i algorytmu doboru elementów. Omówiono także praktyczne aspekty doboru wartości elementów z popularnych szeregów E24 oraz wpływ ustawień symulacji na poprawność wyników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA