logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Master, Slave, Primary, Secondary w systemach komputerowych?

Poldii 15 Lis 2003 20:03 19004 14
REKLAMA
  • #1 401139
    Poldii
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Co to jest Master Primary Secondary Slave, jak to podłączy, żeby dobrze chodziło?
  • REKLAMA
  • #2 401185
    szaj
    Poziom 11  
    Na plycie głownej sa dwa gniazda IDE do kazdego z nich mozesz podlaczyc po dwa urzadzenia gdzie jedno bedzie Master a drugie Slave.
    Pierwszy kanal IDE oznaczony jest jako Primary natomiast drugi jako Secondary. Tak wiec np.CD podlaczony do drugiegokanalu ze zworkami ustawionymi jako Master bedzie oznaczony jako Secondary Master.
    Jezeli chcesz ustawic jakies urzadzenia jako Master lub Slave to przeczytaj na obudowie tego urzadzenia o odpowiednim ustawieniu zworek a potem podlacz do wybranego kanalu
    Powodzenia :o
  • REKLAMA
  • #3 401231
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Na każdej taśmie IDE gniazdo, które jest na końcu służy do podłączenia urządzenia (dysk, DVD lub CD-R/RW) ustawionego jako Master, a gniazdo na środku (nie wymiarowo) do podłączenia urządzenia ustawionego jako Slave.

Pozdrawiam

jjanek
  • #4 401307
    szaj
    Poziom 11  
    jiwaniuk napisał:
    Na każdej taśmie IDE gniazdo, które jest na końcu służy do podłączenia urządzenia (dysk, DVD lub CD-R/RW) ustawionego jako Master, a gniazdo na środku (nie wymiarowo) do podłączenia urządzenia ustawionego jako Slave.

Pozdrawiam

jjanek

Nie jest wcale okreslone ze do konca tasmy przyczepiasz master a na srodku jako slave. wszystko zalezy od ustawienia zworek na urzadzeniu. 8)
  • #5 401322
    Dragonking
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    oczywiście nie można podpiąć do 1 taśmy 2 urządzeń ustawionych tak samo np na master
  • REKLAMA
  • #6 401329
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Ogolem chodzi o to ze standardowo do plyty podpinasz max 4 urzadzenia do 2 portow (Primary i Secondary). Na plycie jest kontroler ktory musi rozroznic te 4 urzadzenia i zeby tak bylo to kazde z nich musi byc inaczej ustawione (master/slave)
    "najwazniejszy" jest Primary Master (tu podpinasz dysk z systemem)
    nasteny w kolejce jest Primary Slave, potem Secondary Master i na koncu Secondary Slave.
    Wystarczy zeby na jednej tasmie nie bylo ustawionego tego samego (np 2x master) i wszystko bedzie smigac.
    Pozatym jest jeszcze na urzadzeniach opcja do wyboru o nazwie "Cable Select". Dziala to na tej zasadzie ze jak masz juz cos wpiete na tasme a to co teraz wpinasz ustawisz wlasnie na CS to to CS "samo sie dostosuje" czym ma byc (wybierze to co ma wolne)
  • REKLAMA
  • #7 401416
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    nowe ata maja okreslone polozenie master i slave na tasmie.
    Niebieskie - do plyty
    Czarne - Master
    Szare - Slave
  • #8 401677
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    Platon napisał:
    nowe ata maja okreslone polozenie master i slave na tasmie.
    Niebieskie - do plyty
    Czarne - Master
    Szare - Slave

A ja powiem ze jak sie podlacza inaczej to tez dziala... :|
    Na tym forum juz byly o tym tematy, ale ja do dzisiaj nie wiem dlaczego powinno sie podlaczac tak jak napisales... moze Ty mi to wyjasnisz?!
  • #9 401913
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    spec napisał:
    ja do dzisiaj nie wiem dlaczego powinno sie podlaczac tak jak napisales... moze Ty mi to wyjasnisz?!
    Bo w ten sposób będą rozpoznane urządzenia w trybie CableSelect. Jeśli jedno jest CS a drugie na twardo przypisane i w złym złączu podłączone to mogą być problemy. Przynajmniej ja w to wierze.
  • #10 402993
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    nawet jak są ustawione na master i slave i podłączone w innej kolejności na taśmie niż napisał platon to na niektórych płytach moga się pojawić problemy (problem z wykrywaniem,spadek transferu) - nie zawsze ale kilka razy mi się zdażyło mieć z tym kłopot więc jednak............
  • #11 3779768
    Poldii
    Poziom 11  
    no fajnie, a co sie stanie, jak dam na wszystkich 4 urzadzeniach cs? bedzie chodzilo tak jak powinno?
  • #12 3781356
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Jeżeli Twoja płyta główna wspiera standard Cable Select i masz właściwe taśmy, to będzie chodzić.
  • #13 3781705
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Jako ciekawostkę dodam, że pojedyncze urządzenie należy zawsze podłączać na końcu taśmy a nie 'w połowie' ponieważ luźno wiszący kawałek przewodu sygnałowego bez terminacji pracuje jako antena :)
  • #14 3783800
    Poldii
    Poziom 11  
    czyli jak mam 1 dysk to powinienem go podlaczyc na primary slave jako master?
  • #15 3785476
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Poldii napisał:
    czyli jak mam 1 dysk to powinienem go podlaczyc na primary slave jako master?

Przeczytaj raz jeszcze dotychczasowe posty i nie pisz byle czego. Masz go podłączyć jako master do kanału primary.

Podsumowanie tematu

✨ W systemach komputerowych płyta główna posiada dwa kanały IDE: Primary i Secondary, z których każdy może obsłużyć do dwóch urządzeń. Urządzenia na jednym kanale muszą być ustawione jako Master i Slave, aby kontroler mógł je poprawnie rozróżnić. Master to zazwyczaj urządzenie nadrzędne, np. dysk z systemem operacyjnym, podłączone do kanału Primary. Slave to urządzenie podrzędne na tym samym kanale. Ustawienia Master/Slave realizuje się za pomocą zworek (jumperów) na urządzeniach. Istnieje także tryb Cable Select (CS), który automatycznie przypisuje urządzeniom rolę Master lub Slave w zależności od ich położenia na taśmie IDE, pod warunkiem, że płyta główna i taśmy obsługują ten standard. Na taśmie IDE urządzenie Master zwykle podłącza się do końca taśmy, a Slave do gniazda pośredniego, choć ostateczne przypisanie zależy od ustawień zworek. Podłączenie dwóch urządzeń jako Master na jednej taśmie jest niedozwolone i powoduje konflikty. Nieprawidłowe ustawienia lub podłączenia mogą skutkować problemami z wykrywaniem urządzeń lub spadkiem transferu danych. W przypadku pojedynczego dysku należy go podłączyć jako Primary Master. Kolory wtyczek taśmy ATA często wskazują na przeznaczenie: niebieska do płyty głównej, czarna do Master, szara do Slave.
REKLAMA