logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Analogowy odpowiednik centralki Siemens SX205 do linii analogowej i DECT

Jossarian 10 Wrz 2007 17:29 2200 6
  • #1 4269731
    Jossarian
    Poziom 2  
    Centralka Siemens SX205 pracuje na linii ISDN, czy jest jakiś jej odpowiednik który działa na łączu analogowym?
    http://gigaset.siemens.com/shc/0,1935,hq_en_0_15707_rArNrNrNrN,00.html

Planuję instalację w domu centralki telefonicznej DECT która będzie umożliwiała:
    - sterowanie bramofonem (otwieranie, zamykanie)
    - obsługę dwóch wejść analogowych: z linii miejskiej i wyjścia z routera z funkcją VOIP (Vigor 2800VG)
    - połączenia pomiędzy kilkoma słuchawkami DECT Gigaset i bramofonem

Pozdrawiam,
    /Joss
  • #2 4270398
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Każdy telefon ( no powiedzmy ..tylko te lepsze) ma mozliwośc zalogowania do bazy kilku słuchawek i gadki pomiędzy nimi , a bramofon to tez słuchawka (tylko kosztuje troche drogoo). A dwa wejścia analogowe.. to juz centrala albo gigaset> 4000 z takim "gwizdkiem" na usb http://www.allegro.pl/item243149146_m34_usb_pc_siemens_nowe_krakow_cena_szok_.html lub całośc http://www.allegro.pl/item230675325_siemens_sl560_wraz_z_adapterem_gigaset_m34.html.
    Były tez bramofony ale diablo drogie. Ktos robi polskie. Poszukaj.
    No i podstawa ile to ma kosztować?? Każd słuchawa to >200 pln.
  • #3 4292216
    Jossarian
    Poziom 2  
    W.Wojtek napisał:
    Każdy telefon ( no powiedzmy ..tylko te lepsze) ma mozliwośc zalogowania do bazy kilku słuchawek i gadki pomiędzy nimi , a bramofon to tez słuchawka (tylko kosztuje troche drogoo).

Telefony Gigaset i prostą bazę/ładowarkę już mam - tak więc ostatecznie mogę tę starą bazę od biedy używać.

W.Wojtek napisał:
    A dwa wejścia analogowe.. to juz centrala albo gigaset 4000 z takim "gwizdkiem" na usb

No niestety dwa wejścia analogowe to jest dla mnie konieczność.
    Jednej rzeczy tutaj nie rozumiem Siemens potrafi wyprodukować taką centralkę za 500zł, więc skąd tutaj nagle 4000 zł?? Chyba ci inni producenci z lekka przesadzają?

W.Wojtek napisał:
    Ktos robi polskie. Poszukaj.
    No i podstawa ile to ma kosztować?? Każd słuchawa to 200 pln.

Polskie bramofony? Czy chodzi o centralę? Słuchawki już mam.

Jak już pisałem urządzenie dokładnie takie jak Siemens SX205 było by dla mnie ideałem, zarówno pod względem ceny jak i funkcjonalności - gdyby nie to że jest przeznaczone tylko do ISDNa.

/Joss
  • #4 4293241
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Czytaj dokładnie
    -to co napisałem :D
    -opisy na aukcjach.:D

Po pierwsze primo "4000" dotyczy nie ceny ale serii czyli seria powyżej Gigaset 4000
    po drugie primo owe M34 USB wtykasz do komputera jak sam nazwa wskazuje do portu USB i meldujesz do odpowiedniej bazy (nie wszystkie to widzą -popatrz na opis owego M34. i wtedy masz na słuchawce albo centralę analogowa np z Tepsy albo Voipa z komputera.
    A jak -pisza w instrukcji.( po polsku.. obrazki tez..)
    No to po co drugie wejście analogowe do bazy??:D W kompie nie musisz miec nawet głosnika. gadasz ze swojej starej słuchawki..( a jak masz G2030 to jescze zabawniej..
    Po trzecie primo chcesz-masz http://www.allegro.pl/item245766269_domofon_bramofon_do_central_telefonicznych.html
    oraz http://www.allegro.pl/item243272371_centrala_bezprzewodowa_2_8.html
    Po czwarte primo-jak bardzo chcesz i na ile Cię stać to wybieraj:|:!:
    Ni i juz całkiem dla dowcipu-sa (lub były..) bramofony Gigaseta działające jek słuchawki bezprzewodowe-meldowały się do bazy , potrzebowały tylko zasilania. Bardzo rzadko widziałem na aukcjach. raaaarytas..
    WW
  • #5 4295739
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Myślę, że odpowiedni mógłby być Gigaset 1054. Dwie linie zewnętrzne, 8 słuchawek, 2 wejścia analogowe + bramofon. Niestety już nie produkowany.
  • #6 4303786
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    I nawet na manelarniach nie ma. Za stary..
  • #7 4361194
    EmBaS
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Zobacz na distybase duo. Z opisu wynika, że ma to co potrzebujesz.
    A mianowicie:
    "Distybase duo to baza DECT przeznaczona do współpracy z dowolnymi bezprzewodowymi słuchawkami DECT obsługującymi profil GAP oraz z adapterami distybox300. Umożliwia podłączenie i obsługę dwóch linii analogowych oraz do 8 słuchawek bezprzewodowych lub adapterów distybox300....." Można też do tego podpiąć domofon.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest analogowy odpowiednik centralki Siemens SX205, która działa na linii ISDN, ale z obsługą linii analogowej i DECT. Wymagania obejmują sterowanie bramofonem, obsługę dwóch wejść analogowych (linia miejska i wyjście VOIP z routera Vigor 2800VG) oraz komunikację między kilkoma słuchawkami DECT Gigaset i bramofonem. W dyskusji wskazano, że wiele telefonów Gigaset umożliwia rejestrację kilku słuchawek i rozmowy między nimi, a bramofon może funkcjonować jako słuchawka, choć jest kosztowny. Wspomniano o serii Gigaset 4000 oraz adapterze M34 USB, który pozwala na podłączenie centrali analogowej lub VoIP przez komputer. Jako potencjalny odpowiednik wymieniono model Gigaset 1054, który obsługuje dwie linie zewnętrzne, 8 słuchawek, 2 wejścia analogowe oraz bramofon, jednak jest już nieprodukowany i trudno dostępny. Alternatywnie zaproponowano bazę DECT Distybase duo, która współpracuje z dowolnymi słuchawkami DECT GAP, obsługuje dwie linie analogowe, do 8 słuchawek oraz podłączenie domofonu, co odpowiada wymaganiom użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA