logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować Linux 2007 z grami? Szczegółowa instrukcja dla początkujących

serbski 10 Wrz 2007 21:50 1290 7
REKLAMA
  • #1 4270655
    serbski
    Poziom 2  
    cześć potrzebuje dokladna instrukcje instalaci linuxa 2007 wlacznie z grami.nie moge nic zainstalowac bo sie nie z nam.dzieki

Proszę poprawić post!
    Temat postu poprawiłam samodzielnie...
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Zdanie rozpoczynamy z dużej litery i kończymy kropką.
    Proszę używać przycisku pisownia przed wysłaniem postu.
    Dziękuję.
    charm_spider.
    W wypadku zignorowania zaleceń moderatora zostaną wyciągnięte konsekwencje regulaminowe.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4272107
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Instalacja linuxa to nie instalacja przez setup.exe. Proponuję zacząć od jakiejś prostej dystrybucji np Ubuntu która jest bardzo przystępna na początek i ma bardzo prostą instalację. Jeśli zainteresuje cię Ubuntu to na ubuntu.pl znajdziesz obszerny poradnik w dziale FAQ który prowadzi za rączkę od początku do końca.
    W ogóle to mam propozycję uruchomienia sobie LiveCD (np Ubuntu) i zobacz czy nie przestraszysz się systemu w ciągu 30min. Jeśli będziesz nadal chętny to klikasz w "Zainstaluj" na pulpicie i masz instalator na tacy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4272162
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Przede wszystkim co to jest Linux 2007 ? (ta wiem, czepiam się)
    Domyślam się, że chodzi o Mandrivę 2007.
    Wkładasz płytkę i instalujesz, instalator jest po polsku, wystarczy czytać to co jest napisane.
    A potem pozostaje forum, na którym jest też filmik instruktażowy jak zainstalować system.
    Wystarczy poszukać
  • #5 4272240
    Mery84
    To nie takie proste proszę pani ;). W większości instalatorów Linuxa domyślną strategią przygotowania dysku pod system jest wymaż cały dysk i podziel na partycje (ext2/ext3) więc nieświadomy użytkownik poklika dalej i pożegna się z zawartością dysku. Wiem co mówię bo wskrzeszałem takich dysków już kilka bo kilku znajomych tak właśnie łopatologicznie podeszło do instalatora dalej->dalej-> i będzie ok. Po resecie bęc w GRUBie/LiLo tylko Linux bo windows odszedł w zapomnienie. Dlatego powtarzam że instalator Linuxa wymaga wiedzy co najmniej na poziomie partycjonowania dysku, sektora MBR który zastąpi nam GRUB/LiLo. W niektórych dystrybucjach systemu nawet nieuważne podejście do konfiguracji GRUBa/LiLo podczas instalacji odetnie nas od windowsa (jeśli będziemy chcieli mieć platformę dwusystemową a co jest zalecane dla początkujących - zawsze można zrobić restart i uciec pod windows ;)).
  • Pomocny post
    #6 4272294
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Akurat Mandriva ma instalator bardzo windowsopodobny, i łopatologiczny - wystarczy wybrać samodzielny podział na partycje, i jest piękny, graficzny generator. Zdaję sobie sprawę, że dla części użytkowników Linux nie jest prosty, ale proszę, nie traktujmy ludzi jak głupców...
    Poza tym podany przez koleżankę link w zupełności wystarcza.
    Na prawdę, żeby zainstalować Mandrivę nie trzeba być zdeklarowanym linuksowcem ;-).

A co do tematu:
    - Mandriva ma w sobie trochę prostych gier
    - Jeśli chodzi o inne oprogramowanie, to polecam coś, co nazywa się urpmi (wiem, nazwa brzmi przerażająco, ale jest to łatwiejsze niż się wydaje, ale to jak kolega przejdzie przez instalację i konfigurację)
    - Natomiast jeśli chodzi o instalowanie pakietów ze źródeł, to również nie jest to aż takie skomplikowane, jak by się wydawało, ale to też na później ;-)

Jeszcze jedno pytanie techniczne - na temat sprzętu, na którym to ma działać ;-)
    Chodzi mi o to, czy ma kolega coś "nietypowego"?
    Przede wszystkim mam na myśli wszelakie niestandardowe np karty sieciowe (albo standardowe, ale np wifi), jakieś inne nietypowe?
    I klawiatura - ps/2 czy usb? ;-)
  • REKLAMA
  • #7 4272315
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Jak już napisałam, wystarczy czytać co jest napisane :P a nie bezmyślnie "walić w ENTER".
    Nie oglądałam filmiku ale to też tam powinno być.
    "Podobno" też instalacja Linuxa jest trudna, ja po raz pierwszy instalowałam Slackware (pierwszy kontakt z Linuxem) i przebrnęłam bez problemów dlatego że czytałam, tam jest wszystko opisane, wystarczy chcieć.
  • Pomocny post
    #8 4272510
    Mery84
    Zgadza się że instalacja Mandrivy jest uproszczona do łez. Bo takie są założenia tej dystrybucji. Ma być prosta i przystępna dlatego właśnie bazuje na pakietach RPM do których używamy narzędzia urpmi o którym mówi charm_spider. Ogólnie rzecz biorąc dystrybucje które pracują na pakietach są o wiele bardziej przystępne i łatwiejsze w używaniu niż te które wymagają instalacji ze źródeł. Sam korzystam z Ubuntu który posiada rewelacyjny system pakietów zaczerpnięty z Debiana - apt-get instalujący z paczek *.deb.
    Co do instalacji ze źródeł to zależności potrafią wykończyć nawet najwytrwalszych ;) sam nie raz rwałem włosy ;).
    Żeby podejść linuxa i przyzwyczaić się do niego wymagana jest jedna prosta rzecz... trzeba odzwyczaić się od windowsowego układu katalogów i przyzwyczaić do Uniksowego. Wielu właśnie to sprawia problemy.
    Drugi częsty problem to tak jak wspomniała charm_spider.... obsługa sprzętu. Często się zdarza że zainstalowanie jakiegoś szczególnego urządzenia sprawia problem i w skutek tego ludzie żegnają linuxa i wracają do winzgrozy bo tam pad czy kierownica działa bez problemów. Znam takie przypadki i 3 podejścia znajomego do Ubuntu i zawsze żegnał się z nim przez Tv-out karty graficznej bo nie mógł oglądać filmów na tv. Pomogłem mu poprawiając xorg.conf tłumacząc co i jak i teraz pożegnał windowsa i nie chce się rozstać z Ubuntu.
    Linux wymaga cierpliwości i uwagi troszkę czytania logicznego myślenia i bardzo szybko można odkryć potencjał tego systemu. Ci którzy oczytają się bardziej i sięgną fajerwerków graficznych klasy Beryl/XGLCompiz zakochają się w linuxie (jak ja przez Beryla pokochałem Ubuntu;)) i wtedy uwierzą że Vista jest jeszcze 100 lat za murzynami ;).

Czekamy jeszcze na wieść od autora i jaką dystrybucję wkońcu mu chodzi bo kierujemy się w Mandrivę a pewności nie mamy.

Póki co w chwili relaksu zachęcam do obejrzenia filmu który pokaże co drzemie w Berylu ;) BERYL
    Kto widział Vistę ten wie skąd zaczerpnęli pomysły na efekty choć obrotu pulpitów w 3D nie potrafią zrobić.
    Wymagania Visty zainteresowani znają (makabryczne) Beryl pracuje na 512MB ram 1,5GHz i jakiejś karcie klasy gf4Ti/radeon9200 bez zająknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji systemu Linux z 2007 roku wraz z grami, skierowana do początkujących użytkowników. Najczęściej wskazywaną dystrybucją jest Mandriva 2007, która posiada prosty, graficzny i częściowo windowsopodobny instalator z polskim interfejsem. Instalacja wymaga podstawowej wiedzy o partycjonowaniu dysku, systemach plików ext2/ext3 oraz konfiguracji bootloaderów GRUB lub LiLo, aby uniknąć utraty danych i problemów z uruchamianiem systemów dwusystemowych. Alternatywnie polecane jest Ubuntu jako łatwa w obsłudze dystrybucja z LiveCD, umożliwiająca testowanie systemu bez instalacji. Do zarządzania oprogramowaniem w Mandrivie używa się narzędzia urpmi, które ułatwia instalację pakietów RPM, a w Ubuntu apt-get do pakietów DEB. Instalacja oprogramowania ze źródeł jest bardziej skomplikowana i zalecana na późniejszym etapie. Wskazano również na konieczność przyzwyczajenia się do uniksowego układu katalogów oraz potencjalne problemy ze sprzętem, które mogą wymagać dodatkowej konfiguracji. W temacie gier Mandriva zawiera kilka prostych tytułów, a dalsze instalacje gier i oprogramowania są możliwe przez system pakietów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA