logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG DVX276 i Philips 14PT1563/58 – brak synchronizacji poziomej przez SCART

Pioter.K 10 Wrz 2007 22:29 1248 4
REKLAMA
  • #1 4270812
    Pioter.K
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Dzień dobry,
    nie wiem czy w dobrym dziale pytam, ale problem dotyczy DVD i TV.
    Zakupiłem DVD jak w temacie i podłączyłem je do swojego TV poprzez wyjścia typu SCART. I tutaj pojawił się problem.
    Telewizor nie jest najnowszy (starszy typ telewizora lata 1995) Philips i nie ma obrazu ani w zasadzie dźwięku. Obraz jak załapie to "płynie" znaczy się zrywa synchronizację poziomą.
    Jak podłączam TV na tym samym gnieździe w TV (EURO) ale do DVD tylko za pomocą gniazd AUDIO i VIDEO (tzw. chinch) to obraz jest i dźwięk też.
    Koledzy powiedzcie co jest nie tak?
    Czy to wina TV czy raczej DVD??
    Proszę pomóżcie.
    TV to Philips 14'' Model 14 PT 1563 /58. Wiem, że stary ale działa, a dzisiaj odmawia mi synchronizacji. Czy ten TV ma obsługę gniazda SCART? No ale na video przez EURO złącze odtwarza. Będę wdzięczny za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 4270886
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Jest to kabel SCART - SCART 21 pin'owy :?:
    Rozkręć wtyczkę i sprawdź ile w kablu jest połączonych przewodów.
  • REKLAMA
  • #3 4270916
    Pioter.K
    Poziom 14  
    Witam
    jest 20 pinów + 1 masa Razem 21 pinów. Przewód sprawdziłem dwukrotnie wszystkie piny połączone jak należy. Zatem przewód chyba nie wchodzi w rachubę. Jestem trochę podirytowany bo już raz wymieniałem odtwarzacz, ale z innego powodu. Proszę powiedzcie czy to wina DVD czy TV?
  • REKLAMA
  • #4 4270950
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 454
    Rozkręciłeś wtyczkę i sprawdziłeś ile jest połączonych przewodów czy tylko sprawdziłeś ile blaszek wychodzi z wtyczki ?
    Jeśli jest to faktycznie pełny kabel EURO to nie powinno być problemu z połączeniem TV z DVD.

Pioter.K napisał:
    Jak podłączam TV na tym samym gnieździe w TV (EURO) ale do DVD tylko za pomocą gniazd AUDIO i VIDEO (tzw. chinch) to obraz jest i dźwięk też.
    Spróbuj zmienić kabel EURO.
    Kiedyś kupiłem kabel EURO do podłączenia TV SONY i VHS SONY i musiałem przelutować kilka przewodów bo nie było obrazu ani dźwięku.
  • #5 4414024
    Pioter.K
    Poziom 14  
    Witam
    sprawa załatwiona.
    Wymieniłem kabel euro - niestety nie pomogło.
    Winny był telewizor. Styki EURO w TV ponieważ to złącze nie było używane zaśniedziały no i przeczyszczenie styków załatwiło sprawę.
    Temat można zamknąć.:) Dziękuję za wszelką pomoc i wskazówki.
    Pozdrawiam
REKLAMA