logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem Schneider 28" stv1760 - chyba tryb hotelowy

Mir0 10 Wrz 2007 23:25 1287 7
REKLAMA
  • #1 4271011
    Mir0
    Poziom 11  
    Witam mam taki problem tv nie stroi kanalow z tego co wyczytalem to prawdopodobnie jest w trybie hotelowym znajduje mi tylko jeden kanal z kablowki na czestotliwosci 154 mhz nic pozytym jak zrobie reset pamieci w trybie serwisowym na domyslnych ustawieniach znajduje mi jeszcze jeden kanal ale gdy szukam tego programu nie ma .
  • REKLAMA
  • #2 4271755
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nie spotkałem jeszcze telewizora, który w trybie hotelowym miał czynną funkcję strojenia.
    Nie korzystaj ze strojenia automatycznego. Na zakresie kanałów VHF ustaw kanał o jeden niższy od szukanego, zmień funkcję Kanal na Frequenz i dostrój w górę. Od kanału 21 wzwyż powinien znaleźć stację od razu po wpisaniu właściwego nr-u kanału.
  • REKLAMA
  • #3 4272016
    Mir0
    Poziom 11  
    W ten sposob znalazlem recznie ten kanal ktory znajdowalo po resecie pamieci , aha i dodam ze tv po upadku (oderwany scalak od pionu) po polutowaniu ruszyl ale nie znajduje programow niewiem czy stroil przed upadkiem . Dziwne jest to ze wszytko dziala podczas szukania programow zmienia sie obraz tak jak by szukal .
  • REKLAMA
  • #4 4272045
    Mirek Z.
    Może jednak jeszcze gdzieś jakieś mikropęknięcie. Sprawdź, czy do tunera dochodzi 33V (n.7 dla PAL/BG).
  • #5 4272119
    Mir0
    Poziom 11  
    Nie no napiecie jest pierwsze co to zmierzylem to czy jest napiecie.

Dodano po 59 [minuty]:

A wplasnie napiecie czasami rosnie do 35v ale chyba to normlane bo w philipsach jest to samo a ten tv jest na philipsie.
  • #6 4272789
    Mirek Z.
    Jeśli nie ma w tym zasilaniu zenerki D203 (na schemacie - element z gwiazdką), to chyba w gałęzi 145V są duże wahania.
    Proponowałbym wstroić kanał, na którym powinna być stacja i ostukać oraz powyginać płytę. Może coś znajdziesz.
    Porównań z Philipsem bym się nie doszukiwał.
  • REKLAMA
  • #7 4273959
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Jeżeli po upadku, to ja na twoim miejscu szukałbym jednak zimnych lutów i popękanych ścieżek. A więc lupa w dłoń i do roboty.
  • #8 4274160
    Mir0
    Poziom 11  
    Wiekszosc lutow poprawiona, sciezki tez posprawdzane choc sprawdze jutro jeszcze raz tylko gdzies na jakims zagranicznym forum wyczytalem (o ile dobrze zrozumialem z angielskiego) to w samym tunerze sa kwarce i one moga ulec uszkodzeniu podczas wstrzasu czy cos takiego sam juz nie wiem chyba zrezygnuje z naprawy tego tv bo robie go dla kumpla ale chyba jednak sobie nie poradze na poczatku mialem zrobiec tylko to ze obraz byl do polowy no ale tak jak wczesniej pisalem scalak od odchylania oderwany .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Schneider 28" model stv1760, który nie stroi kanałów prawidłowo, prawdopodobnie z powodu aktywnego trybu hotelowego. Telewizor po upadku miał oderwany scalak od odchylania pionowego, który został naprawiony, jednak nadal nie znajduje programów, mimo że podczas automatycznego strojenia obraz zmienia się, co sugeruje próbę wyszukiwania. W trybie hotelowym funkcja automatycznego strojenia może być zablokowana, dlatego zalecane jest strojenie ręczne na zakresie VHF, ustawiając kanał o jeden niższy i dostrajając w górę. Sprawdzono napięcie zasilania tunera (około 33-35V), które jest prawidłowe. Podejrzewane są mikropęknięcia, zimne luty lub uszkodzenia kwarców w tunerze, które mogły powstać na skutek wstrząsu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie lutów i ścieżek, a także ewentualne mechaniczne manipulacje płytą w celu wykrycia uszkodzeń. Wskazano, że porównania z innymi markami, np. Philips, mogą być mylące ze względu na różnice konstrukcyjne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA