logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego nowy switch Planet 16-port nie łączy się z siecią zamiast huba?

Xalas 10 Wrz 2007 23:52 1522 3
REKLAMA
  • #1 4271109
    Xalas
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Wydaje mi się że mam bardzo nietypowy problem. Szukałem na forum i na stronach jakiś wskazówek, ale nic nie znalazłem, wiec całą nadzieja w waszej pomocy!
    Posiadam siec w bloku razem ok. 30kompów.. Moja obecna konfiguracja wyglada tak:
    dsl 4mb-->switch d-link 24port(tu jakies 13kompow)-->switch d-link 16port (7kompow)-->switch planet 16port(5komp)-->hub 3com 8port (5komp)

Wszystko chodzi oki, jednak chciałem wyrzucić tego ostatniego huba wstawiając 16portowego switcha planet, i tu zaczęły sie problemy.
    Hub ma port uplink, który po przełączeniu pozwala na połączenie z innymi switchami.. Gdy podłączyłem do tego kabla nowego switcha, ten niby wykrył siec, ale gdy podłączyłem do niego laptopa, net nie działał. Probowałem połączenia nawet przez skrosowany kable po podłączeniu go wcześniej przez złączkę do kabla, który łączył sie z reszta sieci i nic nie pomogło!
    Resetowałem również switche, które były przed tym ostatnim urządzeniem.. Tez nie pomogło.
    Switcha testowałem w domu i wszystkie porty działały!
    Co najlepsze, po podłączeniu do tego ostatniego nowego switcha Planet tego starego huba i do komputera wszystko działa! Net śmigam wydaje mi siem że z małym opóźnieniem, ale działa!
    Nie wiem, co sie dzieje?
    Brak mi już pomysłów.. Wcześniej zamiast tego huba probowałem podłączyć 8portowego d-linka, jednak była taka sama sytuacja i pomyślałem, że to wina switcha, jednak zakup "lepszego" Planet 16port nic nie pomógł...
    Obecnie wszystko wyglada tak:
    dsl 4mb-->switch d-link 24port(tu jakies 13kompow)-->switch d-link 16port (7kompow)-->switch planet 16port(5komp)-->switch d-link 8port-->hub 3com 8port (5kompow) - bo sie zdenerwowałem i zostawiłem to tak jak było..:cry:

Proszę o pomoc!

Poprawiłam temat postu oraz sam post :-|.
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego.
    Proszę nie używać wielokrotnie ?? lub !!, to na prawdę nie są ozdobniki.
    Dziękuję.
    charm_spider
  • REKLAMA
  • #2 4271302
    malyjasiu
    Poziom 19  
    Ocena: 104
    Witam. Spróbuj ustawić kartę sięciową w kompie na half duplex 10 Mbit. Być może nowy switch automatycznie wymusza zbyt duży transfer, a druty tego nie wytrzymują. Ma to znaczenie przy przewodach powyżej 15 m. i nie najlepszej jaości.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4271500
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    malyjasiu napisał:
    Być może nowy switch automatycznie wymusza zbyt duży transfer, a druty tego nie wytrzymują.

Bardzo ciekawe określenie ...
    Problemem zwykle są źle zarobione wtyczki RJ45 lub za długi przewód.

W takim przypadku może nie działać 100Mb/s, a działa 10Mb/s.
  • #4 4274435
    Xalas
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    malyjasiu napisał:
    Witam. Spróbuj ustawić kartę sięciową w kompie na half duplex 10 Mbit. Być może nowy switch automatycznie wymusza zbyt duży transfer, a druty tego nie wytrzymują. Ma to znaczenie przy przewodach powyżej 15 m. i nie najlepszej jaości.
    Pozdrawiam.

Też uważam że dość ciekawa ta wypowiedz:D... pierwszy raz sie z takim czyms spotkalem zeby przewody nie wytrzymywaly na 15m, bo transfer jest za duży..to chyba switch powinien sie nie wyrabiać gdy zasypywany zbyt duża ilościa pakietów...hmm

mbo napisał:

Problemem zwykle są źle zarobione wtyczki RJ45 lub za długi przewód.
    W takim przypadku może nie działać 100Mb/s, a działa 10Mb/s.

Długośc przewodów to ok. 25m, maksymalnie ok. 50m od switcha do switcha..Co do polaczenia miedzy tym ostatnim switchem i hubem to postanowilem to sprawdzic!
    Koncowki są dobrze zacisniete, jednak pożyczyłem tester do kabli i okazało się ze cos jest z nim nie tak, nie wszystkie zyły odpowiadają wiec musza byc uszkodzone lub ząbki we wtyczce weszły w żyły niepoprawni i tego nie widac gołym okiem!
    Znam w każdym razie przyczyne klopotów...prosta diagnoza i poprawna,
    dzieki!
REKLAMA