logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD PHILIPS DVP3005 - nie działają klawisze płyty czołowej

Andrzejewski 11 Wrz 2007 00:22 2160 1
REKLAMA
  • #1 4271164
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Problem dotyczy DVD Philips model DVP3005.
    Po zaniku napięcia w sieci okazało się, że przestały działać wszystkie klawisze sterujące na płycie czołowej. Działa jedynie przycisk on-off czuwania, wyswietlacz swieci prawidłowo.
    Po ręcznym wyjeciu tacki i włożeniu płyty, tacka prawidlowo się zamyka i zaczyna się normalne odtwarzanie. Równierz sterowanie z pilota działa prawidłowo ale poniewaz nie ma w nim klawisza do wysuwania tacki więc nie można wyjąć płyty. Do wysuwania płyty trzeba użyć przycisku klawiatury na przednim panelu a ten nie działa.
    Wymieniłem układ scalony sterujący wyświetlaczem i mikrostykami ale nic to nie dało. Wobec tego mam pytanie - czy może coś się pozmienialo w pamieci Flesh jak zanikło napięcie w sieci czy może coś jeszcze sprawdzić, bo napięcia wyjsciowe z zasilacza są prawidłowe.
    Niezależnie od tego podpinałem w zasilaczu nowe kondensatory podejrzewając złą filtrację i nic. Czytałem gdzieś, ze te uszkodzenie jest dosyć typowe w tych modelach DVD.
    Czy ktoś spodkał się z takim problemem ?.
  • REKLAMA
  • #2 4348692
    Andrzejewski
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Witam ponownie, DVD udało się naprawć, po sprawdzeniu wszystkiego co możliwe postanowiłem spróbować jeszcze polutować wszystkie scalaki SMD lutownicą na gorące powietrze i chociaż nie bardzo wierzyłem że coś się zmieni. Jednak po tym zabiegu wszystkie funkcie wróciły do normy, a więc prawdopodobnie przyczyną usterki były zimne luty.
    Mam nadzieję, że uszkodzenie się nie powtórzy.
    Wobec tego temat zamykam.
REKLAMA