logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy po awarii zasilacza inne komponenty komputera są zagrożone?

lisos 11 Wrz 2007 18:53 1311 5
REKLAMA
  • #1 4273313
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    Po naciśnięciu startu usłyszałem nienaturalnie szybkie obroty wentylatora i strzał więc szybko wyłączyłem listwę ale niestety padł procek, płyta, karta dźwiękowa, nagrywara i oczywiście zasilacz, ocalała grafa, dysk, pamięć. Złożyłem z tego inny komp ale czy po takiej awarii ( bo pewnie poszło więcej voltów) te elementy szybko nie padną, może ktoś ma jakieś doświadczenia, jak ustrzec się na przyszłość od takiej awarii bo zasilacz był markowy ale stary
    Proszę edytować ten post przyciskiem: Czy po awarii zasilacza inne komponenty komputera są zagrożone? i dokonać stosownych zmian w pisowni.
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    Popraw post i temat.
    Stosowanie slangu jest niedozwolone.
    Posty nie spełniające tych kryteriów będą usuwane do "Kosza".
    W przypadku nie podporządkowania się moim zaleceniom temat zostanie zamknięty wraz z konsekwencjami regulaminowymi!

Ps. Proponuję przed wysłaniem postu nacisnąć przycisk "Pisownia"
    Proszę stosować (spację) po postawieniu przecinka czy kropki.
    Sens i jasność wypowiedzi stanowczo się poprawia ...

TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 4273396
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4273404
    as_szeroka
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    No cóż. Elektronika płata nam różne figle. Miałem taki prolem... skończyło się na zmianie (jedynie) zasilacza. Całe szczęście. :) Teraz mam już trzeci komputer a zasilacz przekładam. Posiadam też markowy (nie napsałeś jaki). Ja jestem w posiadaniu Chieftec'a 425W i jak narazie od kilku lat bez problemu.

P.S. Czasami awarię zasilacza wywołują różnice napięć w sieci energetycznej. Korzystam z UPS'a (jedynie celem filtrowania napięcia z sieci.

Może to też rozwiązanie. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4273407
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    No i warto monitorować co jakiś czas napięcia ;] nawet markowy zasilacz po paru latach potrafi pogorszyć parametry
  • REKLAMA
  • #5 4273598
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego lisos, okresowe odkurzanie wnętrza komputera oraz wnętrza zasilacza zdecydowanie przedłuża żywotność sprzętu.
    Czy mógłby kolega dla potomnych podać nazwę tego firmowego starego zasilacza?
  • #6 4273835
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    Zasilacz wyrzuciłem, a nazwy nie pamiętam ale cena jaką dałem mówiła że jest z wysokiej półki, odkurzałem go często bo mam kompresor, nawet kiedyś rozkręciłem wentylator i nasmarowałem łożyska, były to łożyska kulkowe.
    Od kilku dni przed awarią miałem kilka resetów, pomyślałem, że to wina wirusów ale to pewnie wirus brał zasilacz :cry:

Moderator zwrócił uwagę na błedy i prosił o ich poprawę. Kolega polecenie zlekceważył.Oczekuję więc poprawienie błędów.
    [jankolo]
REKLAMA