logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1.6 GLI '96 brak iskry na 2 i 4 cylindrze - co sprawdzić?

spike 201 11 Wrz 2007 20:39 2394 9
REKLAMA
  • #1 4273764
    spike 201
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Ja mam taki problem polonez 1,6 GLI 96r.wtrysk Abimex i oto co się stało .Dzisiaj po pół godzinie postoju odpalam silnik i słyszę nierównomierną pracę silnika ,po kolei wyciagam przewody zapłonowe i brakuje mi iskry na 2 i 4 przewodzie. Co robić ?, czytałem na forum że wizyta u mechanika to spory wydatek,moze jest to jakaś mała usterka którą można usunąć na parkingu ?
  • REKLAMA
  • #2 4273883
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4274826
    spike 201
    Poziom 10  
    to 2 i 3 cylinder ,omyłkowo wkradł mi sie błąd.Przygotuję sie na wydatki a swoja drogą to jeszcze poszukam trochę informacji na forum .Dziekuję
  • REKLAMA
  • #4 4276488
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4277482
    spike 201
    Poziom 10  
    Oj,to niejest takie proste z tą wymianą modułu.Dzisiaj kupiłem zamiennik i po zamontowaniu sytuacja sie odwróciła pali na 2 i 3 natomiast brak ickry na 1 i 4 (wogóle nie odpala).Jutro jadę po moduł importowany moze to cos pomoże,a swoja drogą zastanawiam sie nad sprawdzeniem czujnika połozenia wału jesli odpowiada on za dostarczenie impulsu do obydwu cewek to powiadomię o tym.Moze na moim przykładzie ktoś bedzie mógł skorzystać.
  • #6 4277519
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Pad iskry na 2 i 3 cylindrze wynika z wady konstrukcyjnej modułu. To standardowa dla niego usterka. Dla pewności sprawdź jeszcze przewód łączący czujnik przy kole pasowym z modułem, bo też lubią się uwalić.
    Zamienniki modułu z firmy APE mają złą opinię. Uważaj z zakupem.
  • #7 4278219
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    A cewki masz na 100% dobre?
  • #8 4279345
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4279943
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 97
    Witam. Na 200% szmelc moduł zapłonowy.Pracowałem w serwisie Daewoo i bardzo często zdarzały się właśnie takie moduły /lipne za psie pieniądze /nie spełniające żadnych standartów na które nawet gwarancji nie bylo.Dlatego w latach 1997 do 2000 był to produkt bardzo poszukiwany na rynku a co się z tym wiązało cewki z tym modulem były nagminnie kradzione z Polonezów. Kup modół dobrej jakości i po problemie.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #10 4335879
    spike 201
    Poziom 10  
    Kupiłem moduł typu D1927A (ABIMEX) odpalił za pierwszym razem. Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie 1.6 GLI z 1996 roku z wtryskiem Abimex pojawił się problem braku iskry na cylindrach 2 i 3 (początkowo mylnie wskazano 2 i 4). Przyczyną jest najczęściej uszkodzony moduł zapłonowy, który wymaga wymiany lub regeneracji. Wadliwy moduł powoduje nierównomierną pracę silnika i brak iskry na określonych cylindrach. Warto również sprawdzić przewód łączący czujnik położenia wału przy kole pasowym z modułem, gdyż może on ulec uszkodzeniu. Zamienniki modułów, zwłaszcza z firmy APE, mają złą opinię i mogą nie rozwiązać problemu. Uszkodzenie modułu może także prowadzić do uszkodzenia cewek zapłonowych, dlatego należy je zweryfikować. Po zakupie i montażu nowego modułu typu D1927A (ABIMEX) problem został rozwiązany i silnik odpalił prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA