logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki powermixer z efektami i kolumny do 3000 zł do zespołu, próby i małe koncerty?

Krejzi001 12 Wrz 2007 00:13 1476 7
REKLAMA
  • #1 4274623
    Krejzi001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam ... juz generalnie nie jestem na czasie co teraz jest dobre w tego typu sprzetach ... a potrzebuje pilnie kupic sobie powermixer i do niego kolumny ... ma mi to posluzyc narazie do naglasniania zespolu na probach w przyszlosci do malych koncertow w knajpach itp.
    powermixer najlepiej jakby byl z efektami wbudowanymi potrzebuje naglosnic klawisza gitare wokal i bas .. plus do tego podklad z mp3. licze na jakies sugestie w ktorą strone w ogole mam patrzec bo teraz na prawde nie mam pojecia a nie chce brac pierwszego z brzegu no i oczywiscie cena ... jak najmniejsza ;P no oczywiscie nie mowie tutaj ze powermixer 1000 zł :P no ale tez nie mam dziesiatkow tysiecy na wydanie :P dokladnie sam nie wiem ile mam na wydanie mysle ze 2000 na powermixer i z 1000 na kolumny plus zaznaczam ze mam rabat 20% :P

i dodam jeszcze ze sprzet mam do wyboru stad http://www.artmusic.pl/index.php
  • REKLAMA
  • #2 4275290
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    a może lepiej kupić oddzielną końcówkę mocy plus mikser z efektami? Powermiksery nie są dobrym rozwiązaniem. Jeśli zepsuje się końcówka nie mamy ani miksera ani efektora ani końcówki. Ja proponuje coś takiego:
    Końcówka mocy Behringer EP 1500
    http://www.artmusic.pl/product_info.php?cPath=26_44&products_id=1806
    Mikser Behringer Xenyx z efektorem
    http://www.artmusic.pl/product_info.php?cPath=26_36_85&products_id=3457
    A kolumny? Ja bym zrobił... ale jeśli trzeba coś zaproponować to może LDM?
    http://www.artmusic.pl/product_info.php?cPath=26_30_94&products_id=3525

Wiem, że nie jest to szczyt marzeń, szczególnie mikser, ale w tej cenie cięzko znaleźć coś lepszego. Powiedz jeszcze ile kanałów potrzebujesz, co do końćówki to jaka ma być moc? I jakie kolumny? Na kolumny 1000zł będzie zdecydowanie za mało, chyba, że zrobisz coś na podobę moich:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic832868.html
  • REKLAMA
  • #3 4275364
    Krejzi001
    Poziom 12  
    hm.. no w sumie pomysl nie jest glupi z oddzielną koncowką ... tez o tym myslalem no i naewt w tej cenie wiec ok .... co do kolumn no ,. heh.. narazie nie potrzebuje jako takiego super pro :P no i z kasątez krucho wiadomo ze najlepiej jak najtaniej no ale tez bez przesady moc .. no jak mowilem narazie gramy na probach w salce dosyc nie duzej a potem koncerty w pubach barach itp ... nad kolumnami myslalem walsnie tez nad LDM dzieki za odpowiedz i dobrą propozycje :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4275538
    Dj Snake
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Kolumny LDM mogą być tylko, że w cenie 1000zł na pare nie starczy ci nawet na serie Classic, która i tak jest szczerze mówiąc mało warta.... Jeśli naprawde nie macie wiecej kasy to zróbcie sobie kolumny, o stolarce chyba posiadasz jakiekolwiek pojęcie :) Proponuje konstrukcje podobną do mojej, na pewno wystarczy na próby, a jeśli dorobicie jakiś dół to i na wiekszość niewielkich koncertów też wystarczy. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4275541
    Krejzi001
    Poziom 12  
    mysle ze moze sie uda 1000 za sztuke :P
  • #6 4275902
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Na temat powermikserów był już art na naszym forum i wyszło z berego cos koło 180 czy 220W na kanał, ktoś to mierzył, więc dla mnie to troszkę porażające moce :) lepiej będzie kupić koniec osobno. A jeśli chcesz to mam do sprzedania za 1000 zł szt moje używane paczki z HandBoxa na głośnikach 2x12M300+1"CP350Ti z Beymy
  • #7 4297774
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Witam.Na rozpoczęcie waszej działalności doradzałbym coś z używek, ale dobrej jakości.Zestawy głośnikowe najlepiej rodzimej produkcji np. LDM, ELESTRA, (przy odsprzedaży nie traci się tyle co przy sprzęcie nowym lub hand made i nie ma problemu z serwisem). Na rynku jest sporo tego (Sprawdz na ALEGRO). Przy tym składzie zespołu najlepsze będą zestawy trójdrożne ew. satelity(górki)+ bas na conajmniej 15-sto calowym przetworniku. Zestawy trójdrożne można póżniej podeprzeć subbasami. Co do wzmacniacza,najprostszym i najwygodniejszym rozwiązaniem jest power-mikser.Może coś z LDM-a, myślę że na początek wystarczyłby SMX-11,łatwy w odsprzedaży. Do tego procesor efektów w granicach 200 zł.Procesory montowane w tanich powermikserach są w większości wypadków słabej jakości( niskobudżetowe yamahy,peaweye itp).Jeżeli wasz projekt się powiedzie,to po uzbieraniu kasy możecie kupić dobrej jakości koniec mocy+mikser z porządnym procesorem. Podstawowa rzecz, to dobre zestawy głośnikowe z wysokiej jakości przetwornikami (celestion, beyma,ohm, itp). Sprzęt skompletować w ten sposób żeby moc RMS końcówki mocy była o co najmniej 20% większa od mocy RMS zestawów głośnikowych,co pozwoli uniknąć przesterów.Powodzenia.Pozdrawiam. "Sarabeusz"
  • #8 4297926
    clauf
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Zgodzę się z kolegą DjMapet, że warto zainwestować w używane kolumny. Ja osobiście ostatnio zbudowałem DIY kolumny na głośnikach Tonsila i jestem z nich bardzo zadowolony, bo mimo małej mocy(ok. 70W) grają mocniej niż tanie zestawy 200W. Trzeba bardzo uważać na sprawność/efektywność(SPL) zestawu, ponieważ każde 3dB SPL sprawiają, że głośnik przy tej samej mocy gra 2x głośniej. Wcześniej używałem głośników o SPL 89dB, teraz mają 93 i różnicę przy tej samej mocy czuć.

Jeśli sale, na których gracie/będziecie grać nie są bardzo duże proponuję nie iść w waty, tylko w jakość.
    Jeśli chodzi o mikser i wzmacniacz - ja jestem zwolennikiem osobnego wzmacniacza i miksera, a nie powermiksera. Wiem jednak, że powermikser wyjdzie taniej. Ważne jest jednak, żeby był nowy - szczególnie mikser - po kilku latach kondensatory wymagają bezwzględnej wymiany - to dość duże koszty.

Jeszcze sprawa tanich efektów - rzeczywiście te wbudowane w inne urządzenia - jak miksery są kiepskiej jakości, ale na sprzęcie za 3000zł raczej nie ma co szaleć na superdrogie efekty ;)
    Ale na moje ucho sprawdza się zasada, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego, więc też stawiałbym na osobną kostkę z efektami.

I jeszcze sprawa efektów firmy behringer - może analogowe miksery, wzmacniacze, nawet mikrofony są w swoim segmencie cenowym atrakcyjne, ale uważałbym z efektami cyfrowymi... Mam co prawda doświadczenia z elektroniką cyfrową tej firmy w przypadku efektów gitarowych kolegów - szybko je wymieniali, bo zaczynały świrować, zawieszać się i gubić ustawienia, przy czym nie pomagała wymiana baterii podtrzymujących ustawienia.
    Choć kto wie - może już dziś efekty Behringera są wyższej jakości...

Pytanie do DjMapet: Znasz jakieś niekiepskiej jakości efekty za 200-300zł? Jeśli tak, to chętnie łyknę kontakt, bo do tej pory nie znalazłem nic godnego uwagi poniżej 500zł.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru powermiksera z efektami oraz kolumn do nagłośnienia zespołu na próby i małe koncerty, przy budżecie około 3000 zł (2000 zł na powermikser i 1000 zł na kolumny). Zalecane jest rozważenie oddzielnego wzmacniacza mocy i miksera z efektami zamiast powermiksera, ze względu na większą niezawodność i możliwość serwisu. Proponowane rozwiązania to końcówka mocy Behringer EP 1500 oraz mikser Behringer Xenyx z efektorem. W kwestii kolumn sugerowane są zestawy LDM, choć w budżecie 1000 zł na sztukę trudno o wysoką jakość, dlatego pojawiła się sugestia budowy własnych kolumn DIY, np. na głośnikach Tonsila, co może zapewnić lepszą efektywność i moc dźwięku. Wskazano, że w małych salach i pubach ważniejsza jest jakość i efektywność zestawu niż sama moc nominalna. Powermiksery często mają niską moc na kanał (około 180-220 W), co może być niewystarczające. Warto inwestować w sprzęt używany dobrej jakości, np. polskiej produkcji (LDM, Elestra), ze względu na lepszą odsprzedaż i serwis. Efekty wbudowane w tanie powermiksery są zwykle niskiej jakości, dlatego lepiej stosować osobny procesor efektów. Ogólnie rekomendowane jest stopniowe rozbudowywanie systemu, zaczynając od solidnych kolumn i miksera, a później dokupując końcówkę mocy i lepsze procesory efektów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA