logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zwrotnicy do Tonsil GDN 20/80/2 i GTC 11/130 w kolumnach Yamaha NS-20i

modder_tcz 13 Wrz 2007 21:30 2144 7
REKLAMA
  • #1 4280764
    modder_tcz
    Poziom 10  
    Witam!
    Mam kolumny Yamaha NS-20i,kupiłem do nich niskotonowe Tonsil GDN 20/80/2 i wysokotonowe równiez od Tonsila,model GTC 11/130. Tak dla sprawdzenia podłaczylem to do zwrotnic,które zastosowała Yamaha i grało to..strasznie wiadomo oryginalne byly obliczone pod konfiguracje pierwotna. Moje pytanie dotyczy jaka najlepsza wybrac do tych przetwornikow,chce z tego niskotonowego wyciagnąc jak najwiecej basu : ) najchętniej bedzie to jakas gotowa zwrotnica.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4281474
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    dowolna gotowa zwrotnica - bo takie polaczenie glosnikow i tak nie zagra najlepej
  • REKLAMA
  • #3 4281682
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 138
    Żeby coś z tego było będziesz potrzebował jeszcze przetwornik średniotonowy.
  • #4 4282275
    modder_tcz
    Poziom 10  
    O to chodzi,ze to jest skrzynia dwudrozna,mam wzmacniacz yamaha ax-900 i mam juz dwa glosniki 3 drozne,takze srednicy nie bedzie brakowac :) a teraz chce zrobic sobie jeszcze te dwurdrozne,a czemu sadzisz,ze na bylejakiej zwrotnicy zagra tak samo?
  • #5 4282650
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Niskotonówka którą kupiłeś to głośnik nadający się do subwoofer'a. Jego średnica jest... nieciekawa, dlatego będzie potrzeby średniotonowiec. Autorowi wypowiedzi o zwrotnicy chodziło pewnie o to, że głośnik i tak będzie "mulił".
  • REKLAMA
  • #6 4284100
    modder_tcz
    Poziom 10  
    Wiem,ze pierwotne zastosowanie tego glosnika bylo w subwooferze,ale czytalem ze nadaje sie do kolumn,fakt 3 droznych..no ale narazie musi tak byc,za jakis czas zrobie pozadne skrzynie skrzynie troj drozne. A teraz chcialbym do tej konfiguracji dobrac jakas zwrotnice.
  • REKLAMA
  • #7 4285710
    Arkadyo
    Poziom 31  
    Ocena: 138
    Jeżeli narazie dwa way to nie dawaj żadnego filtra dla GDNa tylko dobierz filtr 12db/okt dla kopułki na częstotliwość 5,5khz z odpowiednim tłumikiem.
  • #8 4285936
    modder_tcz
    Poziom 10  
    Albo zostawie ta zwrotnice,ktora zainstalowala Yamaha oryginalnie

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru zwrotnicy do zestawu głośnikowego w kolumnach Yamaha NS-20i, wykorzystującego niskotonowy głośnik Tonsil GDN 20/80/2 oraz wysokotonowy Tonsil GTC 11/130. Oryginalne zwrotnice Yamahy były dostosowane do pierwotnej konfiguracji, która różni się od obecnej. Zwrócono uwagę, że głośnik niskotonowy GDN 20/80/2 jest typowo stosowany w subwooferach i ma ograniczoną średnicę, co może powodować nieoptymalne brzmienie bez obecności przetwornika średniotonowego. W przypadku dwudrożnej konfiguracji zaleca się stosowanie zwrotnicy z filtrem 12 dB/oktawę dla kopułki wysokotonowej na częstotliwość około 5,5 kHz z odpowiednim tłumikiem, natomiast dla niskotonowego głośnika można nie stosować filtra. Użytkownik rozważa pozostawienie oryginalnej zwrotnicy Yamahy lub zastosowanie gotowej zwrotnicy, jednak podkreślono, że takie połączenie głośników nie zapewni optymalnego brzmienia bez przetwornika średniotonowego i odpowiedniej zwrotnicy. W przyszłości planowane jest wykonanie trójdrożnej skrzyni z właściwym podziałem pasma.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA