logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate 160GB resetuje komputer przy starcie Windowsa - co robić?

klimczok3 13 Wrz 2007 23:50 5508 32
REKLAMA
  • #1 4281311
    klimczok3
    Poziom 10  
    Witam.
    Mój problem polega na tym iż podczas startu Windowsa resetuje sie komputer, ale tylko wtedy gdy podpięty jest dysk Seagate 160GB (ide).
    Gdy go odłączę komputer chodzi bez zarzutu, ale to nie koniec ciekawostek.
    Nie ma bad sektorów badany HDD Regeneratorem i Test Diskiem.

Pod Dosem Volcow Commander widzi wszystkie pliki i mogę je skopiować na inny dysk itd..
    Sprawdziłem na drugim komputerze to samo podczas startu Windowsa reset.
    Trochę to dziwne bo skoro pod Dosem jest ok. to dlaczego Windows szaleje.
    Pozwoliłem sobie z zerować dysk.
    Uruchomił sie Windows elegancko uruchomiłem formatowanie dysku i kiedy doszło do 100% reset.
    Co o tym myślicie :?:
    Stosowanie slangu jest na naszym forum niedozwolone.
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    Posty nie spełniające tych kryteriów będą usuwane do "Kosza".
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 4281344
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    Myślimy że za mało danych - jaki Windows, jaki ten drugi dysk, jaki SMART, ewentualne info z dziennika zdarzeń zapisane przed resetem
  • #3 4281362
    Dido230
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Przyczyn może być wiele, trzeba sprawdzić czy na domyślnych ustawieniach biosu i przy podłączeniu dysku jako jedynego do magistrali jest to samo, można spróbować na innym przewodzie, może być uszkodzona elektronika dysku Windowsiki nie lubia jak nie mogą pobrać danych z nosników przez jakis dłuższy czas. Inne to brak kompatybilności z płyta główną, wirusy, uszkodzony master boot dysku. Można usunąć mu wszystkie partycje i na nowo zagospodarować dysk.
    Powiodzenia.
  • #4 4281371
    klimczok3
    Poziom 10  
    Dysk to:
    Cytat:
    Seagate Barracuda 7200.9 160 GB ST3160812A, firmware 3.AAD, data code 06281, site code WU.

Drugi sprawny dysk to:
    Cytat:
    Samsung SATA i na nim mam system Windows XP Proffesional.

Chodziły razem około 1.5 roku i było ok. Od razu mówię że wymieniłem taśmę na nową żeby wykluczyć jej uszkodzenie.
    Podczas resetu pokazuje sie niebieskie okno i coś w stylu ze zamyka się Windows żeby uniknąć uszkodzenia sprzętu. Ale to mignie na pół sek. i nie jestem w stanie przeczytać.....
  • #5 4281385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4281403
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: klimczok3
    Nic nie piszesz o zasilaczu. Napięcia mierzyłeś?
    W Windows wyłącz "Automatyczny ponowny rozruch" - wtedy zobaczysz komunikat z blue screenu.
  • REKLAMA
  • #7 4281412
    klimczok3
    Poziom 10  
    Zrobiłem tak jak pisał Okzo i rzeczywiście windows wstał, dysk sformatował sie ale gdy chciałem wejść na niego pojawił sie komunikat "niewłaściwy parametr \' i po 30 sek reset.

Co do zasilacza to mam tagana 400W i do tej pory napięcia są ok.
  • #8 4281419
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 4281599
    klimczok3
    Poziom 10  
    Nie jestem schizofrenikiem i nie wymyślam sobie problemu!

Mhdd ver 4.2 mam na hired Boot cd całość potrwało około minuty.Windows wstaje jakieś 2min i szybkie formatowanie więc nie wiem w czym ty widzisz problem.I nie rozumie co to ma o mnie świadczyć?

Ale dla lepszego efektu sforamtawałem go dziś rano pełnym formatem i jest tak samo jak po szybkim formatowaniu.reset
  • #10 4281619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4281648
    klimczok3
    Poziom 10  
    Mi nie zależy na zawartości dysku bo jak pisałem to co było ważne skopiowałem volcow commanderem na drugi dysk SATA.

Mi zalezy żeby ten dysk chodził bo to jakby nie patrzeć 160 gb miejsca.

Jeśli nie chcesz mi pomóc to po prostu nie pomagaj, a nie ubliżaj mi mówiąc że kłame. Nie wiem dlaczego ale na każdym forum znajdzie sie taki człowiek który zamiast pomóc musi sie wykrzyczeć.Nie mam siły ani ochoty sie z tobą kłucić.Napisałem ci wszyskto tak jak było i jest. Zerownay był Seatools pod Dos. Przeczytaj wszystkie moje posty od początku to może zrozumiesz.

Co do niebieskiego ekranu to są tam takie inf:

Pojawił sie problem i system windows został zamkniety

MACHINE_CHECK_EXEPTION

i na dole
    Inf techniczne:
    ***STOP 0x0000009c (0x00000004,0x805463F0,0xB2000000,0x00070F0F)
  • REKLAMA
  • #12 4281720
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4281739
    klimczok3
    Poziom 10  
    To ja już nic nie rozumie. Dlaczego tylko po podpięcu tego dysku sie tak dzieje? Gdyby była uszkodzona płyta to przecież cd dvd by nie chodziło.

Poza tym na dysku na którym mam system nic sie nie dzieje windows chodzi aż miło.
    katastrofa:(.

ide do kolegi sprawdze jak sie u niego zachowuje ten dysk.
    Więc tak. U sąsiada wogóle komputer nie wstaje z tym dyskiem od razu sie resetuje. więc to jednajk z dyskiem problem...
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Proszę poprawić również określenia slangowe !
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.
    Popraw wszystkie posty.
    Posty nie spełniające tych kryteriów będą usuwane do "Kosza".
    W przypadku nie podporządkowania się moim zaleceniom temat zostanie zamknięty wraz z konsekwencjami regulaminowymi!
    TONI_2003

PS.
    Jednocześnie przypominam koledze że wszelkie prywatne wywody proszę zamieszczać na PW.
    Przypominam koledze również pewien punkt Regulaminu:
    Cytat:
    16. Za podstawowe przesłanie w działalności na forum uznaje się bezinteresowność, własną inicjatywę i przedsiębiorczość użytkowników. Nie będą akceptowane wszelkie formy lenistwa, i roszczeniowego charakteru prezentowane przez użytkowników.
  • #14 4281847
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4282050
    klimczok3
    Poziom 10  
    Oto log z MHDD scan:

[PRE]
    50 ERR INDX CORR DREQ DRSC WRFT DRDY BUSY HPA AMNF T0NF ABRT IDNF UNCR BBK 00
    [ST3160812A ] [ 312,579,695] [ 312,579,694] [ EST: 00:01 ]
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± ACT [ 35841 kb/s]
    ±±±±±±±±±±±±°±±°±±±±±±±±±±±±°±±±±±±±±±±±±±±±±±±±°±±±±±±±±±± ° <3ms : 1048194
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±°±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±°±±±±±± ± <10ms : 177297
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±°±±±±±±˛±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± ˛ <50ms : 312
    ±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± Ű <150ms:
    ±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± Ű <500ms:
    ±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± Ű >500ms:
    ±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± ? TIME :
    ±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± x UNC :
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± ! ABRT :
    °±±±±±±±±±±±±±±°±±±±±±°±±±±±±±±±±°±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±°±±± S IDNF :
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± A AMNF :
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±˛±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± 0 T0NF :
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± * BBK :
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±± [100.0% ] [100.0% ]
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±±
    °±±±±±±±±±±±±±±±±±±

Time spent: 00:43:59

| Take a screenshot : <F10> | 10:46:30

Okzo jeśli MHDD ma jeszcze jakieś możliwości aby podać ci jakiś potrzebne dane to jak możesz napisz co byś chciał wiedzieć i jak to uzyskać.
    Teraz w Windowsie dysk jest jako Zdrowy ale każde wejście na niego powoduje ten sam niebieski ekran. Zrobiłem próbę na innym dysku ide, bo myślałem że może kontroler ide na płycie został uszkodzony, ale dysk Seagate Barracuda ATA IV st340016a chodzi bez problemu.
    Brakuje mi już pomysłu zdaje sie całkowicie na Was.
    Szczerze mówiąc to mam już trochę dosyć tego dysku bo już 3 dni siedzę przy nim i zero efektu.
    W MHDD włączyłem Smart bo było Disabled- nie wiem czy dobrze
    Dzięki
  • #16 4282214
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4282284
    klimczok3
    Poziom 10  
    W załączniku dołączam ATOF 0-100 dysku.
    Załączniki:
    • ATOF0000.ZIP (650 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 4282340
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4282483
    klimczok3
    Poziom 10  
    Oto Nowy ATOF
    Załączniki:
    • NEW0000.ZIP (648 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 4282504
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4282673
    klimczok3
    Poziom 10  
    Kolego nie jestem w tej dziedzinie zaawansowany, zrobiłem to co mi kazałeś. Zmieniłem wartość na 07, po czym za pomocą mhdd wyzerowałem od 0 - 500000(wg tego opisuuhttp://forum.pclab.pl/t256595.html). potem zrobiłem ATOF lba 0-100. nie wiem dlaczego tak sie stało że wartości są inne.
    Teraz uruchomiłem mbrwork i zrobiłem "write mbr to zero" znowu zrobiłem ATOF i daje plik na forum:
    Załączniki:
    • NEW10000.ZIP (611 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 4282914
    klimczok3
    Poziom 10  
    Zrobiłem erase i atof 0-100 plik w załączniku:
    Załączniki:
    • NEW20000.ZIP (181 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 4283138
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4283172
    klimczok3
    Poziom 10  
    To jeszcze nie koniec:( Formatowanie i reset i oczywiście blue screen:(
    Załączniki:
    • 30000.ZIP (809 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #26 4283309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4283488
    klimczok3
    Poziom 10  
    Ja też już nie wiem, wyzerowałem go całego po raz kolejny w Mhdd komendą erase, u kolegi założyłem partycje jedną podstawową.
    Sformatowałem itd, dysk zapisywał pliki i czytał bez problemu.
    Po powrocie do domu:
    Dysk Seagate 160GB resetuje komputer przy starcie Windowsa - co robić?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #28 4284832
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Jak dla mnie , to masz skaszanioną konfigurację napędów w komputerze . Dysk , z którego startuje system jest jako podrzędny . Ten który podpinasz jest nadrzędny . Z okna jakie widać , możesz skonwertować dysk z dynamicznego , na podstawowy i dalej zakładać partycje . Podczas takiego podpinania i wypinania dysków w systemie mogą powstawać zawirowania poprzez zamianę liter napędów .
    Zrób porządek w konfiguracji dysków w komputerze - konfiguracje ustawia się zworkami i podpięciami do taśm . Jeśli przedstawia się dziwnie , to konfiguruj go jako Cable Select , a nie Master/Slave .
    Master - podpina się na samym końcu taśmy , a Slave w środku .
    Podczas startu komputera , kiedy nie wykrywa ci systemu , to oznacza , że w biosie masz nieprawidłowo ustawione bootowanie - niewłaściwy dysk na pierwszym miejscu . Wystarczy to przestawić . Jak już poustawiasz wszystko tak jak należy to napraw , lub zainstaluj system od nowa . Na tym dysku który przenosisz możesz umieścić pliki startowe systemu , lub nie . A swoją drogą zwróć uwagę na zasilacz . Może się nie wyrabia .

Pozdrawiam .
  • #29 4284899
    klimczok3
    Poziom 10  
    Witam w kolejny dzień zmagań z dyskiem(4).

Ten 2 dysk to dysk SATA i nie wiem niestety czy wogóle sie ustawia kolejność na SATA.Jest Podpięty do slotu SATA1.
    Ogólnie okazało sie że: Dysk po kolejnym zerowaniu i formatowaniu bez problemu chodzi w innym komputerze,odczytuje i zapisuje bez żadnych problemów. Natomiast u mnie po starcie Windowsa albo go nie widzi, albo owszem widzi ale przy próbie nagrania lub odczytania komputer sie zawiesza(blue screen).
    Przypuszczam ze uszkodzony jest kontroler ide na płycie, chociaż z drugiej strony inne dyski chodzą bez problemu również dvd rom.
    Dziś przeinstaluje system i zobaczymy co sie okaże.

Kolega Okzo wykazał sie dużą cierpliwością i nie ukrywajmy bardzo pomógł mi w zmaganiach z tym dyskiem, za co już dziękuje.
  • #30 4284986
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    To , że inne dyski działają dobrze , nie oznacza że ten też tak powinien . Podaj markę zasilacza , być może to jego wina ? Dopinając jeszcze jeden dysk , zaczynasz w tym momencie więcej od niego wymagać . Elektronika dysku też ma swoje wymagania/potrzeby . Kiedy nie zostaną spełnione , to może się tak dziać .
    Stąd już tylko krok do większych uszkodzeń . W większości wypadków , to właśnie zasilacz niszczy urządzenia w komputerze .
    Weź to pod rozwagę .

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Seagate 160GB IDE, który powoduje reset komputera podczas startu systemu Windows. Dysk nie wykazuje bad sektorów według testów MHDD i HDD Regenerator, a pod systemem DOS pliki są dostępne i możliwe do skopiowania. Reset następuje podczas formatowania dysku w Windows, pojawia się niebieski ekran z błędem MACHINE_CHECK_EXCEPTION (STOP 0x0000009c). Próby zerowania dysku i modyfikacji MBR nie przynoszą trwałej poprawy. Dysk działa poprawnie na innym komputerze, co sugeruje problem z kompatybilnością lub uszkodzeniem kontrolera IDE płyty głównej. Zasilacz TAGAN TG400-U33 (400W) jest sprawny, napięcia mieszczą się w normie, choć 3,3V jest na dolnej granicy. Sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, konfiguracji master/slave, kolejności bootowania oraz wyłączenie automatycznego restartu Windows, aby odczytać komunikaty błędów. Możliwe przyczyny to uszkodzenie elektroniki dysku, niezgodność z płytą główną, błędy systemowe lub problemy z kontrolerem IDE. Zalecane jest dalsze testowanie na innych komputerach, weryfikacja konfiguracji sprzętowej oraz ewentualna reinstalacja systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA