logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa dioda Zenera przy zasilaniu napięciem zmiennym Vpp = 20 V?

tymon85 14 Wrz 2007 17:51 1566 13
REKLAMA
  • #1 4283187
    tymon85
    Poziom 11  
    mam taki mały problem!

mam oto takie zadanie: wyznaczyć przebieg napięcia na wyjściu jeżeli układ jest zasilany napięciem zmiennym Vpp = 20 V

i stąd moje pytanie! czy dioda zenera zachowuje się tutaj jak dioda prostownicza??
    Załączniki:
    • Jak działa dioda Zenera przy zasilaniu napięciem zmiennym Vpp = 20 V? schemacik.JPG (6.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4283263
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Przy takim połączeniu to ona się zachowuje jak normalna dioda .Masz rację.
  • REKLAMA
  • #3 4283264
    ginar
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    tak, co z resztą widać na ch-ce pradowo-napieciwej
  • #4 4283267
    tymon85
    Poziom 11  
    ale w kierunku zaporowym jak na diodzie odłoży się napięcie wsteczne większe niż 6 V to dioda zenera się przebije! co nie? czy nie mam racji?
  • REKLAMA
  • #5 4283270
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    tymon85 napisał:
    mam taki mały problem!

mam oto takie zadanie: wyznaczyć przebieg napięcia na wyjściu jeżeli układ jest zasilany napięciem zmiennym Vpp = 20 V

Jak działa dioda Zenera przy zasilaniu napięciem zmiennym Vpp = 20 V?

i stąd moje pytanie! czy dioda zenera zachowuje się tutaj jak dioda prostownicza??

poszukaj sobie charakterystki prądowo-napięciowej tej diody, zrób z niej charakterystykę idealną (wykres będzie leżeć na odpowiednich osiach, lub będzie stanowić półprostą prostopadłą do jednej z osi).
    Do powyższego napisz równanie wynikające z drugiego Prawa Kirchhoffa (dla wartości chwilowych), a znajdziesz rozwiązanie swego zadania.

Pozdrawiam
  • #6 4283278
    tymon85
    Poziom 11  
    czy mółbyś jaśniej!
    albo napisać rozwiązanie!
    czy będzie prostować czy nie?!
    bo ja jestem za tym że nie!
    ale musze umieć to wytłumaczyć dlaczego!
  • #7 4283304
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    tymon85 napisał:
    czy mółbyś jaśniej!
    albo napisać rozwiązanie!

nie, nie mogę, ponieważ tu tego nie robimy...

tymon85 napisał:

czy będzie prostować czy nie?!
    bo ja jestem za tym że nie!
    ale musze umieć to wytłumaczyć dlaczego!

Skoro 85 to Twój rocznik urodzenia, Łukaszu z Rzeszowa, to masz dostatecznie dużo latek, by myśleć samodzielnie, a Praw Kirchhoffa uczą już w szkole średniej na fizyce, a Ty (pono) jesteś elektronikiem..

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4283317
    tymon85
    Poziom 11  
    moze ktos inny hojniejszy mi pomoże??

Dodano po 5 [minuty]:

nie wszyscy są chyba biegli w tych tematach!
    a ja szukam odpowiedzi na to czego nie wiem!
  • #10 4283418
    tymon85
    Poziom 11  
    czyli, żebym dobrze zrozumiał: nie będzie ona tak prostować napięcia jak zwykła dioda ale będzie to napięcie "obcinać" z góry o 0,6V a z dołu o 6V!
    tak?
  • #11 4283444
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Co rozumiesz przez "obcinać".
  • #12 4283446
    tymon85
    Poziom 11  
    wejściowe napięcie jest zmienne: czyli sinusoida! a mi chodzi o wyjściowe napięcie po tym układziku!
  • Pomocny post
    #13 4283473
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    To ja wiem, nie oto pytam
  • Pomocny post
    #14 4283642
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 690
    Dla napięć dodatnich dioda zacznie przewodzić przy 0.7V (wyidealizowane) czyli dodatnia połowa przebiegu będzie zmniejszona na wyjściu o napięcie przewodzenia diody.

Dla częsci ujemnej, dioda zacznie przewodzić gdy Uwe przekroczy napięcie Zenera, przebieg na rezystorze będzie miał amplitudę mniejszą o napięcie Zenera diody (z uwzględnieniem znaku).

0<Uwe≤Ud -> Uwy≈0V

Ud<Uwe≤20V -> Uwy≈Uwy-Ud

Uwe=0 ->Uwy=0

-Uz≤Uwe<0 -> Uwy≈0V

-20V≤Uwe<-Uz -> Uwy=Uwe+Uz

Ud - napięcie przewodzenia diody w kierunku przewodzenia
    Uz - napięcie Zenera

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zachowania diody Zenera przy zasilaniu napięciem zmiennym o wartości szczytowej Vpp = 20 V. Dioda Zenera w takim układzie zachowuje się jak zwykła dioda w kierunku przewodzenia, przewodząc przy napięciu około 0,6–0,7 V. W kierunku zaporowym, gdy napięcie wsteczne przekroczy wartość napięcia Zenera (np. około 6 V), dioda zaczyna przewodzić, co powoduje ograniczenie amplitudy ujemnej połówki przebiegu. W efekcie na wyjściu układu napięcie jest „obcinane” – dodatnia połowa przebiegu jest zmniejszona o napięcie przewodzenia diody, a ujemna połowa jest ograniczona do poziomu napięcia Zenera. Rozwiązanie zadania wymaga analizy charakterystyki prądowo-napięciowej diody oraz zastosowania drugiego prawa Kirchhoffa dla wartości chwilowych napięcia. Wskazano również źródło z charakterystyką diod na stronie elportal.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA