logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do odczytu SMS na mikrokontrolerze '51 lub AVR?

bombi 16 Lis 2003 23:08 1459 6
REKLAMA
  • #1 402674
    bombi
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dostałem zlecenie na wykonanie takiego urządzenia.Chcę je wykonać na mikrokontrolerze jednoukładowym ('51 lub AVR).Czy jest
    możliwe odczytywanie zapisanych/odebranych SMS z komórki? Wiem ,że istnieją takie urządzenia do wysyłania SMS-sterowanie odbywa się poprzez komendy AT.
  • REKLAMA
  • #2 402689
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    bombi napisał:
    Czy jest możliwe odczytywanie zapisanych/odebranych SMS z komórki? Wiem ,że istnieją takie urządzenia do wysyłania SMS-sterowanie odbywa się poprzez komendy AT.
    No to chyba wiesz już wszystko co trzeba wiedzieć. BTW ktoś na forum kiedyś wpominała o gotowym projekcie pod BASCOMem (pozwole sobie nie skomentować profesjonalizmu tego języka).
  • REKLAMA
  • #3 402768
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Ostatnio w EP byly artykuly o sterowaniu komorka za pomoca komend AT. Niedawno nawet byl projekt centralki alarmowej polaczonej z telefonem kom. wraz z opisem dzialania programu.

Tak zapytam z ciekawosci.
    Do czego to ma sluzyc?
  • #4 402823
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Tylko w wielu przypadkach smsy zapisywane są na karcie sim, a komendami at karty już nie odczytasz.
  • REKLAMA
  • #5 402957
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    co do tego ostatniego to nie jestem pewny, ale kiedys studiowalem komendy at i byla jedna co decydowala o tym, gdzie maja byc pamietane smsy - czy w fonie czy na karcie, natomiast na pewno nie wszystkie fony to obsluguja, gdzies powinienem miec plik z opisem komend at+opis fonow, ktore to obsluguja
    pozdro,
    Tomasz WL
  • REKLAMA
  • #6 883157
    majer0
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Hej! Czy mógłbyś umieścić tu ten opis komend? Z góry dziękuję :)
  • #7 883486
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam...
    Tez sie tym niedawno zainteresowale ale w druga strone, chodzilo mi o wyslanie wiadomosci.
    W zalaczniku masz komendy AT obslugiwane przez Nokie, chyba 5110

P.S. Jesli ktos ma jekiekolwiek doswiadczenie z komunikacja przez komendy AT to prosze na PRIVA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania urządzenia do odczytu SMS-ów na mikrokontrolerze jednoukładowym z rodziny '51 lub AVR. Poruszono temat sterowania telefonem komórkowym za pomocą komend AT, które umożliwiają wysyłanie i odbieranie SMS-ów. Zwrócono uwagę, że SMS-y często są zapisywane na karcie SIM, a standardowe komendy AT mogą nie pozwalać na ich odczyt z karty, co stanowi ograniczenie. Wspomniano o istnieniu komendy AT decydującej o miejscu zapisu SMS-ów (w telefonie lub na karcie SIM), jednak nie wszystkie telefony obsługują tę funkcję. W dyskusji pojawiły się także odniesienia do projektów i artykułów opisujących sterowanie telefonem komórkowym przez komendy AT, w tym projekt centralki alarmowej współpracującej z telefonem. Załączono również zestaw komend AT obsługiwanych przez telefon Nokia 5110, co może stanowić praktyczną bazę do implementacji komunikacji SMS z mikrokontrolerem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA