logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć naukę programowania mikroprocesorów Atmel '51 i AVR?

Likmar 17 Lis 2003 00:04 4760 6
REKLAMA
  • #1 402767
    Likmar
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Chciałbym nauczyć się programowania mikroprocesorów i mikrokontrolerów, ale nie wiem od czego zacząć. Przede wszystkim muszę zdobyć coś w rodzaju KIT-zestaw, tj. procesor, wyświetlacz itd.) ale nie wiem jaki. Myślę o popularnych procesorach Atmel ’51 czy AVR.
    Kolejny problem dotyczy wyboru języka, który okaże się dość prosty do nauki – nie mam w dziedzinie programowania żadnego doświadczenia. Zastanawiam się także nad kupnem jakiejś literatury, która będzie jednocześnie podręcznikiem do nauki programowania i składnicą wiedzy, do której będę mógł sięgnąć w razie chwilowej amnezji, oraz oczywiście możliwej obecnie do nabycia.
    Nie wspomniałem o dość istotnej kwestii, a mianowicie o dostępie do środowisk programistycznych, ponieważ nie chciałbym inwestować w zakup oprogramowania przed wypróbowaniem go, czy stwierdzeniem, że już mam dość.
    Wiem, że jest to kontrowersyjny temat, poruszany pewnie często na forum, jednak proszę o pomoc w wyborze.
    Z góry dziękuję za wszelkie rady,
    Pozdrawiam wszystkich
  • REKLAMA
  • #2 402786
    Dragonking
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    ja na początek polecam bascoma (zaraz znajdą się przeciwnicy) ale jest po prostu banalny. Możesz też spróbować C, oraz oczywiście Assemblera - jednak jako początkującemu będzie Ci z nim trudno - sporo sie napiszesz. Zapewnie sporo osób odpowie na ten post więc na pewno coś wybierzesz. A programowałeś kiedyś cokolwiek na kompie?
  • REKLAMA
  • #3 402789
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Likmar napisał:
    poruszany pewnie często na forum, jednak proszę o pomoc w wyborze.
    Więc zacznij od przeszukania stary wątków, naprawde nie jesteś pierwszy który o to pyta, a ludzie mogą się niecierpliwić jeśli ciągle sie zadaje te same pytania. Jak na mój gust to powineś zacząć od programowania PeCeta.
  • REKLAMA
  • #4 402807
    piotruss
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mi na poczatek wystarczyl 1 avr prosty programator, manua, lista rozkazow i troche podstawowej teori na temat ukladow logicznych a zaczynalem w assemblerze mysle ze sobie poradzis zpozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 403539
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    myślę że '51 jest ciut łatwiejsza do nauki (asembler), ale jak masz zamiar programować w C to jest to bez znaczenia. Znaczenie ma natomiast fakt, że dla AVR masz bardzo fajne (i darmowe) środowisko AVR Studio, do którego możesz dorzucić AVR GCC (na 8051 masz za darmo SDCC). Trzecią dużą grupą popularnych MCU są PIC-e, które pod względem architektury są zbliżone do AVR (i tutaj masz również darmowego MPLAB-a)
  • #6 405785
    bahorwp
    Poziom 1  
    Jestem chyba na podobnym etapie do ciebie.
    Zakupiłem książke "Mikrokontrolery AVR w praktyce" i powiem iz nie jestem z niej zbyt zadowolony, ale sądze iż moja wiedza jest zbyt skromna na tą książke. Teraz zabrałem sie do Bascoma i powiem szczerze ze jestem bardzooooo zadowolony cos sie ruszyło (bardzo dobry jest plik pomocy na stronie edw). Nie chce programować w bascomie (sam nie wiem dlaczego), także mam zamiar za pewien czas jeszcze raz podejść do powyższej książki (juz teraz widze że start bedzie zupełnieeee inny)
    Pozdrawiam
    Powodzenia
  • #7 405858
    Likmar
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Dzięki za pomoc, chyba dla pewności skorzystam z dobrej biblioteki - zamiast kupować można przecież wypożyczyć jakąś książkę lub przejrzeć na miejscu.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczęcie nauki programowania mikroprocesorów Atmel '51 i AVR wymaga wyboru odpowiedniego zestawu startowego (KIT) zawierającego procesor i elementy peryferyjne, np. wyświetlacz. Dla początkujących zalecane jest rozpoczęcie od prostych narzędzi i języków programowania. Bascom jest polecany jako łatwy do nauki język wysokiego poziomu, choć niektórzy preferują C lub asembler, który jednak jest trudniejszy dla nowicjuszy. Warto rozważyć naukę programowania na PC przed mikrokontrolerami. Dla AVR dostępne jest darmowe środowisko AVR Studio wraz z kompilatorem AVR GCC, natomiast dla 8051 można użyć darmowego SDCC. Popularne są także mikrokontrolery PIC z darmowym MPLAB-em. Literatura powinna być dobrana do poziomu wiedzy; niektóre książki mogą być zbyt zaawansowane dla początkujących. Można wypożyczyć książki zamiast kupować. Podstawą jest także znajomość listy rozkazów i teorii układów logicznych.
REKLAMA