logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

super fajnie i super kolorowo, wielka przebudowy obudowy :P

gMacher 15 Wrz 2007 08:29 5042 5
  • #1 4284869
    gMacher
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    WITAM :P
    od bardzo dawna chciałem sobie sprawić wyświetlacz LCD do kompa najlepiej taki 4*20 znaków i teraz przyszedł na to czas :P
    znalazłem na allegro.pl dosyć ciekawy negatywowy wyświetlacz lcd czarny z białymi napisami :
    http://www.allegro.pl/item242395777_nowe_lcd_4x20_biale_znaki_czarne_tlo_ext_t_.html
    jest zgodny z HD44780 więc jest już super.
    wyświetlacz jest sporych rozmiarów, więc raczej nie da rady go wpakować do zaślepki na napędy optyczne w PC. Postanowiłem zrobić obudowę do niego taka z bajerami i postawić ja na biurku pod monitorem.
    Z bajerami bo chce w niej umieścić też:
    - hub'a USB,
    - czytnik kart pamięci (tak przynajmniej MMC, SD i inne podobne..),
    - gniazda mikrofonu, słuchawek,
    - gniazdo IDE(na kawałku kabla schowane w środku) ,
    - SATA ( kupie jakiś kontroler na USB do SATA i IDE)
    - gniazdo zasilania (MOLEX)
    - może jeszcze cos z cyfrowych złącz dzwiękowych (ale jeszcze nie teraz bo musze nową karte dzwiękową kupić, i wyklepie coś takiego jak front panel w kartach creative )
    - pewnie tez zrobie okienko na IrDa bo mam jedna na USB i mało ją używam, ale pewnie się przyda,
    - na panelu znajdą sie też przełączniki i pokrętła potencjometrów (od regulacji obrotów wentylatorów, pewnie układy na stabilizatorach napięcia LM 317 (może jeszcze jakieś diody sygnałowe)
    - pewnie bedzie podświetlany jak to zwykle bywa w moich modyfikacjach,
    - czarna obudowa, białe napisy i zielono (jasno zielono) niebieskie podświetlanie,

Napewno bedzie fajnie wyglądało :)
    nie wiem jeszcze z czego wykonam obudowę, pewnie troszkę sklejki plexy, aluminium i panelik przedni z napisami i opisami wydrukowanymi na papierze albo foli przykrytym plexą..

aaa był bym zapomniał jaki programik proponujecie do sterowania tym wyświetlaczem? ten eq jaki miał ten pan na samym początku mi się spodobał i chyba nie bedzie problemów z zaadaptowaniem go do mojego pomysłu co myślicie?

na koniec chce wam pokazać kilka zdjęć mojego komputera
    nie każdemu się spodoba ale pogodze się z tym piszcie co chcecie (na pewno mocno zły nie będę) :

Te zdjęcie jest chyba najlepsze bo widać na nim dobrze ten kolorek o jakim mówiłem, czyli jasno zielony (bardzo soczysty) i niebieski w FDD, a dla ciekawskich te niebieskie diody LED to mierniki wysterowania dźwięku (chyba wiadomo o co chodzi ? jak nie to powiem, że słupek led podnosi się w rytm muzyki)

a i jeszcze to, link do youtube gdzie jest film ( niestety nagrywany z tel i nie ma zadowalającej jakości :

http://pl.youtube.com/watch?v=JOlNqF2COkw

już nie długo jakieś pierwsze fotki z tej modyfikacji czekajcie cierpliwie :P
    pozdrawiam serdecznie :)
  • #2 4284889
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Tak w sumie to średnio rozumiem ideę tematu... chcesz nam powiedzieć, że zamierzasz zrobić obudowę... no i co z tego ?

Komp jak dla mnie ok.

Potrzebujesz jakiejś porady czy coś ? Bo nie wiem ;p
  • #3 4284901
    gMacher
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    no pierwszy dzień :)
    dostałem swój wyświetlacz ładnie sie prezentuje

a teraz real foto :P ( nie mam dzisiaj aparatu przy sobie i zdjęcia są z tel, ale zmienię je na te z aparatu jak go dopadnę )

chyba każdy wie jak go podłączyć, już nie raz na elektrodzie było to opisane
    no ale jak ktoś nie wie to jeszcze raz pokaże wam schemat
    a to jest karta katalogowa z mojego LCD
    na schemacie podłączenia jest 14 wyprowadzeń z LCD do portu równoległego, 15, 16 u mnie to wyprowadzenia do podświetlania zgodnie z kartą katalogową :) więc jak już kupujemy LCD to poprośmy o jakiś link do karty katalogowej przyda się :)

już może dzisiaj dalsza część :) pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

to będzie o tym jak coś ciekawego zrobić :) oj jak tego nie można zrozumieć ? :(
  • #4 4286322
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    A ta obudowa to ma być ładna, czy co? Narazie to jak choinka wygląda...
  • #5 4286789
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    iron64 napisał:
    A ta obudowa to ma być ładna, czy co? Narazie to jak choinka wygląda...

Nie gaście chłopaka. A co? Wam od razu zawsze wychodziły super obudowy w świetnym stylu?

gMacher:arrow: Radziłbym zrobić coś z tymi zaślepkami od CD, bo każda ma inny odcień czerni ( jedna jeszcze białą szufladkę) i przez to się gryzą. Przemaluj też góre obudowy, bo biała nie pasuje. Rozplanuj sobie jakoś na kartce ten nowy "panel" z wyświetlaczem i bajerami, żeby Ci nie wyszedł taki "miszmasz". Można by się jeszcze do paru rzeczy przyczepić, ale to "pirdoły" ;). Powodzenia:!:
  • #6 4286804
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Ależ ja nie mówię, że wyjdzie źle, tylko mógł coś pokazać gotowego... :)

Jak będzie gotowe to wyrażę opinię :)
REKLAMA