logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia N70 - brak ładowania mimo nowej ładowarki i baterii, co sprawdzić?

dsk 15 Wrz 2007 14:42 1976 10
  • #1 4285944
    dsk
    Poziom 12  
    Hej,

Niedawno kupiłem N70, niestety już niesprawną.
    Nówka ładowarka, sprawna bateria, ale nie ładuje
    Po podłączeniu ładowarki nic sie poprostu nie dzieje

Nie mam jak zrobić zdjęcia płyty, ale wyglada tak samo jak ta:
    Nokia N70 - brak ładowania mimo nowej ładowarki i baterii, co sprawdzić?
    Jest to zdjęcie z innego topicu (mam nadzieje ze autor sie nie obrazi), w którym była opisana podobna naprawa

Mam prosty miernik elektroniczny
    Problem w tym, ze nie wiem które elementy na płycie głownej powinienem sprawdzić i jak mam to zrobic (napiecie, opor ?)

Będe wdzieczny za sugestie i pomoc :)

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 4286015
    liteon666
    Poziom 16  
    To co masz zaznaczone na czerwono to bezpiecznik...jeśli Twój wygląda podobnie to musisz go wymienić :)
    A miernikiem sprawdź czy ma przejście (bezp.) tak dla pewności.
  • #3 4286224
    dsk
    Poziom 12  
    liteon666 napisał:
    To co masz zaznaczone na czerwono to bezpiecznik...jeśli Twój wygląda podobnie to musisz go wymienić :)
    A miernikiem sprawdź czy ma przejście (bezp.) tak dla pewności.

Jak mogę to sprawdzic miernikiem ? napiecie czy opor i jakie powinny byc wartosci ?

Sorry, brakuje mi podstaw :)
  • Pomocny post
    #4 4287061
    wigru
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witaj,

Zależy jakim sprzętem dysponujesz. Najlepszy byłby multimetr, ustawiasz na mierzenie pzejścia lub jak to nazywają piszczałkę, zazwyczaj jest to połączone z mierzeniem diód (obok jest symbol diody). Podłączasz dwie końcówki z miernika po każdej do jednej strony bezpiecznika i sprawdzasz czy "piszczy" lub czy ma opór w okolicy max 1Ω. Jak masz omomierz to wskażnik wychyli sie na max. Jeśli zapiszczy lub się wychyli to bezpiecznik jest dobry. Jak nie to jest do wymiany, najlepiej HotAir, 10sek. i po sprawie.

--
    Pozdrawiam, Wiktor
    wigru(_at_)poczta.onet.pl
  • #5 4287097
    dsk
    Poziom 12  
    wigru napisał:
    Witaj,

Zależy jakim sprzętem dysponujesz. Najlepszy byłby multimetr, ustawiasz na mierzenie pzejścia lub jak to nazywają piszczałkę, zazwyczaj jest to połączone z mierzeniem diód (obok jest symbol diody). Podłączasz dwie końcówki z miernika po każdej do jednej strony bezpiecznika i sprawdzasz czy "piszczy" lub czy ma opór w okolicy max 1Ω. Jak masz omomierz to wskażnik wychyli sie na max. Jeśli zapiszczy lub się wychyli to bezpiecznik jest dobry. Jak nie to jest do wymiany, najlepiej HotAir, 10sek. i po sprawie.

--
    Pozdrawiam, Wiktor
    wigru(małpa)poczta.onet.pl

Dzieki za odpowiedz !!
    Przy bezpieczniku nie piszczy, przy tym na lewo tak i pokazuje jakies wartosci.
    niestety nie mam lutownicy z HotAir, jak polacze oba konce bezpiecznika to bedzie chodzic bez problemow ? bez obawy ze sie cos stanie z telefonem ?

Pozdrawiam

Dodano po 17 [minuty]:

Problem rozwiazany, bezpiecznik padl

Wielkie podziekowania dla uzytkownika liteon666 za poswiecony czas i wielka pomoc ! :)
    Dzieki takze dla wigru :)
  • #6 4294174
    servisGSM_konrad
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Jasne ze bedzie chodzic zrob na tym bezpieczniku mostek polacz konce i bedzie smigac
    a jak podlapiesz jakas starsza plyte to zmienisz bezpiecznik
  • #7 4295159
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    bardzo bezpieczne robienie zwory, jak mu znowu poplynie wiekszy prad to tym razem TAHVO wywali i nie bedzie juz tak kolorowo.. W domowej instalacji tez bezpieczniki 'drutujesz'? :D
  • #8 4295171
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Mozesz zewrzec bezpiecznik, ale nastepnym razem jak pojdzie cos nie tak, to telefon pojdzie albo do kosza, albo bedzie cie to spoooro kosztowalo w serwisie.
    Lepiej idz do serwisu powiedz co jest, jaka jest twoja diagnoza i powinni ci to chlopaki w miare tanio zrobic a bedzies mial pewnosc na przyszlsoc. Tylko idz do przyzwoitego serwisu a nie do pana z warzywniaka ktorego syn simlocki kalkulatorem sciaga...hihi
  • #9 4295386
    servisGSM_konrad
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    morgan_exe napisał:
    bardzo bezpieczne robienie zwory, jak mu znowu poplynie wiekszy prad to tym razem TAHVO wywali i nie bedzie juz tak kolorowo.. W domowej instalacji tez bezpieczniki 'drutujesz'? :D

Napisalem koledze 2 rozwiazania problemu :) dwie alternatywy tymczasowa i docelowa :) czyli bezpieczik z innego telefonu mysle ze wybiezrze właściwie:)
  • #10 4296485
    liteon666
    Poziom 16  
    Myślę że sami nie wiecie co piszecie...zanim spali się THAVO poleci TVS...radze spojrzeć na schemat.
  • #11 4296918
    Mustangoo
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Niewazne co moze poleciec czy THAVO czy TVS, wazne zeby nie polecialo, a do tego potrzebny bezpiecznik ktory zabezpieczy przed ewentualnymi zonkami...

Podsumowanie tematu

✨ Problem z ładowaniem telefonu Nokia N70 mimo nowej ładowarki i baterii został zdiagnozowany jako uszkodzony bezpiecznik na płycie głównej. Zalecane jest sprawdzenie bezpiecznika za pomocą multimetru ustawionego na pomiar ciągłości (piszczałka) lub omomierza – prawidłowy bezpiecznik powinien wykazywać niską rezystancję (około 1 Ω) lub sygnał dźwiękowy. W przypadku braku przejścia bezpiecznik należy wymienić. Tymczasowym rozwiązaniem może być zewrzenie końcówek bezpiecznika, co pozwoli na uruchomienie telefonu, jednak niesie ryzyko uszkodzenia innych elementów, takich jak THAVO czy TVS, przy kolejnych przeciążeniach. Zaleca się profesjonalną wymianę bezpiecznika w serwisie, aby zapewnić trwałe i bezpieczne działanie urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA