logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki 2.0 Brzęk. Co się zepsuło? Jak można naprawić?

nib 15 Wrz 2007 16:50 2581 20
REKLAMA
  • #1 4286277
    nib
    Poziom 10  
    Mam problem z moimi glosnikami 2.0.
    Otoz gdy nie sa podpiete do wtyczki nie brzecza, lecz gdy podlacze je do wtyczki zaczynaja brzeczec, a chociaz nie nacislem jeszcze power na glosnikach. Gdy juz nacisne ten power to i tak brzecza nawet glosniej!
    Nakrecilem o tym film:
    http://glosniki2.0.brzek.patrz.pl/
    Dowiedzialem sie z google, takich informacji:
    Cytat:
    swiadczy o prymityfnym filtrowaniu napiecia. W tym przypadku trzeba dolozyc kondensatory elektrolityczne na wejsciu zasilania do wzmacniacza( min. 4700mF). Im wieksza pojemnosc tym lepiej.
    Jezeli sie to stalo z czasem, to wymiana wyschnietych elektrolitów.
    Tam nie ma zadnych cudów(proste jak budowa cepa ).

Czasami bywa, ze ekran kabla jest naderwany i przez to wzmacniacz zaczyna sie podwzbudzac.

Zrobilem tez fotki wew moich glosnikow z racji tego ze nie znam sie za bardzo na elektryce :P... Mniej wiecej wiem jak rozkrecic,przykrecic,zepsuc :P teraz probuje naprawic :).
    Oto fotki:
    www.miastorybnik.pl/p13/glosniki/
    Jezeli ktos wie co sie zepsulo i jak mozna naprawic prosze pisac :D
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 4286302
    nib
    Poziom 10  
    Cytat:
    Oto zdjęcia Twoich głośników:
    "Odmowa wyświetlenia listy katalogu
    Katalog wirtualny nie zezwala na wyświetlanie zawartości.

GM

juz dziala strona :)
  • REKLAMA
  • #4 4286347
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam
    Najpierw odstaw je od monitora, bo mogą wzajemnie się zakłócać i stąd cały problem. Powodów może być wiele, złe połączenie masy w głośnikach, uszkodzenie którychś diod w mostku, albo róweż przyczyną mogą być kondensatory filtrujące w zasilaczu, wymień je na nowe albo dodaj do nich równolegle drugie, myślę że dla tego zestawu wystarczy 3300uF na kanał, to nawet za dużo, ale zawsze im więcej tym lepiej (bez przesady)
    Pozdrawiam
  • #6 4286383
    nib
    Poziom 10  
    Cytat:
    Odsuń głośnik środkowy od monitora.

Nic to nie dalo ;p
    powiem jeszcze ze te glosniki fajnie graly kiedys przez okolo 6 lat :D
    Ostatnio basy poszly... dziwek zaczol szeszczec a niedawno zaczely brzeczec i wydawac potezny jednostajny bass ;]
  • #8 4286413
    Kozzi2
    Poziom 20  
    nib napisał:
    Nic to nie dalo ;p
    powiem jeszcze ze te glosniki fajnie graly kiedys przez okolo 6 lat :D
    Ostatnio basy poszly... dziwek zaczol szeszczec a niedawno zaczely brzeczec i wydawac potezny jednostajny bass ;]

Wszystko wskazuje że kondensatory filtrujące padły, zresztą na tym zdjęciu http://www.miastorybnik.pl/p13/glosniki/DSCF3297.JPG wyraźnie wydać wybrzuszenie C1, wymień go w obu głośnikach i będzie cacy ;)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4286438
    nib
    Poziom 10  
    Cytat:
    wyraźnie wydać wybrzuszenie C1

Probuje na wszelkie sposoby zobaczyc te wybrzuszenie ale co tam :P ide w pn do sklepu i kupuje montuje i zobaczymy :D
  • #11 4286456
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Porównaj go sobie z innymi to dojrzysz różnicę, że górne denko jest lekko wybrzuszone i na środku wycieka elektrolit (taka brązowa plamka)
  • #12 4286478
    nib
    Poziom 10  
    Cytat:
    wycieka elektrolit (taka brązowa plamka)

a ja myslalem ze rdza ;] ^^
    Ok dzieki za pomoc zobaczymy czy bd dzialac w pn :P jak zakupie i zamontuje
    PS. A te wielkie metalowe biale na srodku to co to jest? Sluzy do schładzania? Bo wyglada jak radiator ale zzimny nie jest :P od spodu...
  • #13 4286491
    Grzegorz Markowski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 750
    nib napisał:
    ...
    PS. A te wielkie metalowe biale na srodku to co to jest? Sluzy do schładzania? Bo wyglada jak radiator ale zzimny nie jest :P od spodu...

Tak, to jest radiator.

GM
  • #14 4286503
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Tak, odprowadza On ciepło z końcówki mocy, jeśli bardzo się grzeje, to jak będziesz kupował nowy kondensator to powiedz żeby był do 105 stopni, wtedy dłużej wytrzyma obok tego radiatora. Stary kondensator właśnie od tego się wybrzuszył i wycieka (wysoka temperatura wywołała w nim duże ciśnienie które musiało w jakiś sposób znaleźć ujście)

Dodano po 1 [minuty]:

Hehe, znów za długo posta pisałem :P
  • REKLAMA
  • #15 4286531
    nib
    Poziom 10  
    Skoro wybuchlo tzn ze radiator zle zadzialal a to znaczy ze pewnie masc chlodzaca sie skonczyla....
    to moze jeszcze kupie masc chlodzaca? Bo ten radiator wydaje mi sie cieply:P

To fajnie juz wiem czemu buczy itp :D
    Dzieki wam :P za pomoc :))
    PS. czy jest to prawdopodobne ze jak mi przed tem dzwiek szeszczal to bylo skutkiem od tego kondensatora?
  • #16 4286599
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Wymiana tych kondensatorów rozwiąże wszystkie Twoje problemy z tymi głośnikami, to że radiator bardzo się grzeje to jest normalne. Oczywiście można dać nową pastę termoprzewodzącą, albo większy radiator, tylko po co skoro układ działa już ładnych parę lat i nic mu nie jest (chodzi o sam układ scalony przymocowany do radiatora)
  • #17 4292999
    nib
    Poziom 10  
    teraz to bardzo cicho buczy ale teraz w ogole nie mam glosu!
    Moze dlatego ze kupilem kondensator filtrujacy 3300uF zamiast 2200uf(taka moc byla w starym)
  • #18 4293440
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Czy napewno dobrze go wlutowałeś?? + do + i - do -, to że ma większą pojemność to nawet lepiej ;)
  • #19 5614808
    mario_o
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    chciałem się podłączyć do tematu
    mam głośniki 2+1 i mam podobny problem
    gdy podłącze głośniki do komputera stacjonarnego słychać brzęk w głośnikach
    po podłączeniu do laptopa brzęk staje się głośniejszy a po podłączeniu do odtwarzacza mp3 brzęk jest prawie niesłyszalny.
    chciałbym podkreślić ze głośniki mają tak od nowości.
    myślę nad dołożeniem kondensatorów co wy o tym myślicie ? może sprawdzić coś jeszcze ?
    jeśli tylko kondensatory to w którym miejscu je umieścić równolegle do istniejących już czy w innym miejscu?

Dodano po 14 [minuty]:

po odłączeniu zasilania od laptopa brzęk jest prawie niesłyszalny
  • #20 5614957
    Kozzi2
    Poziom 20  
    Witam
    Pewnie kabel zasilający te głośniki ma uziemienie i powstaje pętla masy przez sieć. Rozbierz te głośniki i odłącz uziemienie od masy.

Pozdrawiam
  • #21 5616465
    mario_o
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    zasilający kabel jest 2 żyłowy

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

oto fotka sprzęu
    https://obrazki.elektroda.pl/36_1223588642.jpg
    jest jeszcze panel kontrolny z przodu 3 gałki do regulacji dżwięku i przycisk mute
    moge zrobic zdjecie jesli bedzie trzeba

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy głośników 2.0, które zaczynają brzęczeć po podłączeniu do zasilania, nawet przed włączeniem zasilania. Przyczyną jest najprawdopodobniej uszkodzony kondensator filtrujący w zasilaczu, który jest wybrzuszony i wycieka elektrolit. Zaleca się wymianę kondensatora na nowy o pojemności 2200uF lub większej (np. 3300uF) i o wyższej temperaturze pracy (do 105°C), co zapewni dłuższą żywotność przy wysokiej temperaturze radiatora. Radiator odprowadza ciepło z końcówki mocy i jest normalne, że się nagrzewa. Można zastosować pastę termoprzewodzącą, ale nie jest to konieczne. Po wymianie kondensatora brzęczenie powinno ustąpić, jednak ważne jest prawidłowe wlutowanie kondensatora z zachowaniem polaryzacji. Dodatkowo, w przypadku innych głośników 2+1 z brzęczeniem, problem może wynikać z pętli masy spowodowanej uziemieniem w kablu zasilającym; rozwiązaniem jest odłączenie uziemienia od masy wewnątrz głośników. Zaleca się także unikanie zakłóceń poprzez odsunięcie głośników od monitora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA