logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik dwutaryfowy - funkcje przewodów i połączenia w skrzynce rozdzielczej

pavulonstudio 15 Wrz 2007 20:02 5661 12
  • #1 4286949
    pavulonstudio
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam na wstępie pozdrawiam kazdego pomagajacego, otoz w domu mojej malzonki wymienialem czesciowo instalacje elektryczna, ze starych przewodow 2-zylowych aluminiakow przeszlismy w 21 wiek na YDYp 3x2,5mm2. Poprowadzilem nowa instalacje elektryczna w oparciu wlasnie o te przewody, puszki IP55, złączki WAGO itp. Jednakze zdziwienie mnie spotkalo wtedy gdy zajrzalem do skrzynki rozdzielczej. Pomijajac panujacy tam elektryczny balagan doszukiwalem sie przewodow prowadzonych od licznika energii (dwutaryfowego). Sa 4 przewody - 2 czarne, brazowy i cos w kolorze zblizonym do niebieskiego. Jaka jest funkcja tych przewodow, czy jest tam, przewod PE?? A co najwazniejsze czy moge przewody te polaczyc?? Zmostkowac?? Chodzi mi o te dwa czarne zakladam, ze jest to faza w trybie dzien i w trybie noc, mam jeszcze jeden problem z tym zwiazany poniewaz obok idzie drugi przewod 3 zylowy nie mam pojecia co to za jeden, czy moze od licznika odchodzic cos jeszcze?? Dzieki z gory za odpowiedz
  • Pomocny post
    #3 4287058
    arek.m
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Witam
    Do licznika dochodzi faza ze złącza, i wychodzi faza do rozdzielni, brązowy i niebieski to pewnie przewody neutralne (0), są połączone w liczniku, przewodów czarnych, fazowych nie wolno łączyć, bo licznik nie będzie mierzył energii, trzy cienkie przewody idą do zegara który przełącza liczydła licznika.
  • #4 4287075
    pavulonstudio
    Poziom 10  
    Wiec skad mam wziac przewod uziemiajacy - PE?? Skoro kolorystyka tych trzech cienkich przewodow to normalna kolorystyka z tym, ze zolto-zien\lony jest nipodlaczony(zamkniety kostka TLZ), czy mam sie pod nia podlaczyc z uziemienien??

Dodano po 2 [minuty]:

pavulonstudio napisał:
    Wiec skad mam wziac przewod uziemiajacy - PE?? Skoro kolorystyka tych trzech cienkich przewodow to normalna kolorystyka z tym, ze zolto-zien\lony jest nipodlaczony(zamkniety kostka TLZ), czy mam sie pod nia podlaczyc z uziemienien??

z uziemieniem - czyli chodzi mo o kolor PE?? BO te cienkie 3 ktore wychodzą maja kolory zwyklego przewodu czyli braz, niebi i zolto-ziel, jednakze podlaczenie do skrzynki rozdzielczej, jest skomplikowane bo niebieski z tego cienkiego jest jakby faza
  • Pomocny post
    #5 4287190
    staniol72
    Poziom 21  
    Ocena: 67
    Przewod PE do domu-za licznikiem przewod 0 czyli PEN rozdzielasz na N i PE.
  • #6 4287274
    pavulonstudio
    Poziom 10  
    staniol72 napisał:
    Przewod PE do domu-za licznikiem przewod 0 czyli PEN rozdzielasz na N i PE.

Czyli mam połączyc przewod neutralny - niebieski z ochronnym. ??DObrze wiec tak bedzie. Bardzo bardzo dziekuje za pomoc
  • Pomocny post
    #7 4287467
    kazimierz01
    Poziom 2  
    PO pierwsze czytając twoje pytania może odpowiesz mi na to w jaki sposób ty widzisz przewody które są zakryte zapląbowaną tablicą rozdzielczą a pprzynajmniej powinna być tz; przewody wchodzące i wychodzące z licznika pod tablicę bo tam niepowinien mieć dostępu żaden użytkownik bez zgody rejonu energetycznego. Po odpowiedzi udzielę Ci dalszych wskazówek. Ty możesz NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ DOKONAĆ PRZERÓBEK ALE TYLKO POZA ZAPLOMBOWANYM UKŁADEM POMIAROWYM TO JEST ZAZWYCZAJ za 1 -szą PUSZKĄ ROZDZIELCZĄ która jest zazwyczaj w pobliżu skrzynki na ścianie.
  • Pomocny post
    #8 4287512
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Przydałaby się dobra fotografia najlepiej kilka,wtedy będzie łatwiej doradzić.
  • #9 4287556
    pavulonstudio
    Poziom 10  
    kazimierz01 napisał:
    PO pierwsze czytając twoje pytania może odpowiesz mi na to w jaki sposób ty widzisz przewody które są zakryte zapląbowaną tablicą rozdzielczą a pprzynajmniej powinna być tz; przewody wchodzące i wychodzące z licznika pod tablicę bo tam niepowinien mieć dostępu żaden użytkownik bez zgody rejonu energetycznego. Po odpowiedzi udzielę Ci dalszych wskazówek. Ty możesz NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ DOKONAĆ PRZERÓBEK ALE TYLKO POZA ZAPLOMBOWANYM UKŁADEM POMIAROWYM TO JEST ZAZWYCZAJ za 1 -szą PUSZKĄ ROZDZIELCZĄ która jest zazwyczaj w pobliżu skrzynki na ścianie.

Ja nie dotykam w zaden sposob licznika, chodzi mi o to co dochodzi do SR do mojego mieszkania. Sa 2 kable w ktorych jest nastepujaco
    I. 4 zyly, grube kable
    II. 3 Zyly kable srednie prawdopodobnie 2,5mm2.

Nie zrywalem zadnych plomb. Problem polega na tym, ze mam zespol rygli i bardzo smieszne ale mam przewody jednokolorowe, stad pytanie moje o PE i o N i o L. Dziekuje bardzo za to, ze zajrzales w moj post

Dodano po 1 [minuty]:

waldekg napisał:
    Witam.Przydałaby się dobra fotografia najlepiej kilka,wtedy będzie łatwiej doradzić.

Akutrat w tym przypadku fotografia wyglada jak spaghrtti :D Dziekuje w kazdym razie za pomoc. Moze uda mi sie odwdzieczyc
  • Pomocny post
    #10 4287564
    kazimierz01
    Poziom 2  
    Jeżeli przerabiasz instalację tak jak piszesz na 21 w.
    to zamontuj i podłącz zabezpieczenie przeciw porażeniowe i wtedy wykorzystasz przewód żółtozielony zgodnie z jego przeznaczeniem.
    Koszt zakupu około 110 zł plus dodatkowy uziom ale to się opłaca ŻYCIE JEST TYLKO JEDNO !!
    A odnośnie mostkowania już otrzymałeś odpowiedż
  • Pomocny post
    #11 4291087
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Te 3 zyły 2,5m to są do sterowania licznika z zegara na drugą taryfe i nie ma czegoś takiego jak osobny przewód fazowy na dzień i na noc, to tylko liczydło jest przełączane a faza jest jedna do licznika dopłyew i odpływ.
  • #12 4291564
    pavulonstudio
    Poziom 10  
    Enpro napisał:
    Te 3 zyły 2,5m to są do sterowania licznika z zegara na drugą taryfe i nie ma czegoś takiego jak osobny przewód fazowy na dzień i na noc, to tylko liczydło jest przełączane a faza jest jedna do licznika dopłyew i odpływ.

Dzieki bardzo, juz dziala. Teraz mam za zadanie tylko poukladac przewody w skrzynce :/ Napsulo mi duzo krwi to, ze sa aluminiowe przewody w niktorych pomieszczeniach i mi przerywaly sie. Dzieki jeszcze raz. Pozdrawiam ELEKTRODOWICZÓW.
  • #13 12838363
    faworyt92
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam

Ostatnnio wynajmuje mieszkanie w ktorym teoretycznie jest prad dwutaryfowy a zarazem jest licznik przedplatowy. Interesuje mnie czy w ogole jest mozliwosc połączenia tych dwoch rzeczy ze np gdy kupie dana ilosc prady to czy w nocy jest pobierana mniejsza ilosc kW?
    Z gory dzieki za opdowiedź

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji elektrycznej w mieszkaniu z licznikiem dwutaryfowym oraz funkcji przewodów w skrzynce rozdzielczej. W instalacji wymieniono stare przewody aluminiowe 2-żyłowe na nowoczesne YDYp 3x2,5 mm². W skrzynce rozdzielczej znajdują się cztery przewody od licznika: dwa czarne, brązowy i niebieski. Cztery przewody to faza i przewód neutralny (N), a także przewody sterujące zegarem przełączającym taryfy. Przewody czarne to fazy w trybie dziennym i nocnym, jednak nie są to oddzielne fazy, lecz jedna faza przełączana przez licznik. Brązowy i niebieski pełnią funkcję przewodu neutralnego (0). Przewód ochronny (PE) nie jest bezpośrednio doprowadzony do licznika, lecz rozdzielany jest z przewodu PEN za licznikiem na N i PE. Nie zaleca się łączenia przewodów fazowych czarnych, gdyż licznik przestanie prawidłowo mierzyć energię. Zaleca się stosowanie zabezpieczeń przeciwporażeniowych oraz prawidłowe rozdzielenie przewodów neutralnych i ochronnych zgodnie z normami. Wskazano, że modyfikacje w układzie pomiarowym licznika są możliwe tylko poza plombowanym obszarem i na własną odpowiedzialność. Wskazano również, że przewody sterujące zegarem są cienkie i mają kolory brązowy, niebieski i żółto-zielony, gdzie żółto-zielony jest przewodem ochronnym. Ostatecznie potwierdzono, że licznik dwutaryfowy ma jedną fazę, a przełączanie taryf odbywa się za pomocą zegara sterującego, a nie przez oddzielne przewody fazowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA