logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasady podłączania licznika elektrycznego po zmianie instalacji

mavi 21 Paź 2007 12:24 3783 4
REKLAMA
  • #1 4399015
    mavi
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    witam

w moim mieszkaniu nastąpiła zmiana instalcji elektrycznej. wraz z nią nastąpiła konieczność przeniesienia licznika. Robotnicy odkrecili go od sciany, odłaczyli przewody i przewody stare ucieli.

Teraz stoję przed faktem podłącenia licznika w nowym miejscu.
    I teraz moje pytanie.

Czy jest jakaś zasada w podłączaniu licznika ?

Wiem, że wchodzą w niego 4 przewody: dwa prądowe i dwa zera przy czym dwa to przewody doprowadzające prąd a dwa to wychodzące.

Proszę o objaśnienie najlepiej na jakimś malym schemacie.
  • REKLAMA
  • #2 4399079
    jarecki 86
    Specjalista elektryk
    Ocena: 293
    Aby dokonać przeniesienia licznika energii elektrycznej potrzebna jest pisemna zgoda jego właściciela, czyli Zakładu Energetycznego.
    Po przeniesieniu należy wykonać schemat jednokreskowy, odpowiednie pomiary i zgłosić do odbioru technicznego.
    ZE zażąda zapewne także oświadczenia wykonawcy o wykonaniu instalacji elektrycznej zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Bez tego mogą być spore kłopoty!.
  • REKLAMA
  • #3 4399381
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Cytat:
    Robotnicy odkrecili go od sciany

Taka sobie samowolka? Bez wstępnego ustalenia z ZE ? Co to za robotnicy?
  • REKLAMA
  • #4 4399526
    mavi
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    według tego czego ja sie dowiedzialem w elektrowni, to mam jedynie zgłosić fakt przeniesienia i ktoś przyjdzie wtedy z elektrowni założyć plombę.

Nie mniej jednak potrzebuję wiedzieć w ktore miejsca podłaćzyć jaki przewód. Mam polski licznik i chciałbym oznać kolejność.
  • #5 4400143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA