Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z zasilaczem do cd-roma

davidiusss 15 Wrz 2007 20:27 3043 28
  • #1 15 Wrz 2007 20:27
    davidiusss
    Poziom 12  

    witam, wiem ze jest juz masa takich tematow ale wiekszosc pozamykana i nie bardzo moglem znalezc taki do ktorego bym sie mogl dopisac... tak wiec mam starego cd-roma i chce do niego zasilacz zrobic jak najprostrzy tak zebym sobie go mogl w garazu polozyc i zeby cos tam gralo... pomyslalem ze 12 v wezme z zasilacza laboratoryjnego bo jakis tam mam wiec raczej nic nie trzeba bedzie stabilizowac a do 5V sklecilem cos takiego dosc prostego co zobaczylem na jakiejs stronie
    problem z zasilaczem do cd-roma
    niestety to nie dziala-dioda mruga i cos tam tyka ale nawet tacka sie nie chce wysunac, podejzewam ze za slaby prad bo napiecia mierzylem i sa dobre, czy to wina tego stabilizatora?? (wymontowalem go z zasilacza komputerowego) a jesli tak to prosze napisac jaki dokladnie mam kupic zeby to ruszylo, tylko tlumaczenia jak do dziecka bo nie bardzo sie znam na elektronice...

    0 28
  • #2 15 Wrz 2007 20:39
    marrog
    Poziom 22  

    Witam

    No a jaki masz tam ten stabilizator? Moze za mała wydajność prądowa tego zasilacza, a na niepodłączonym obciążeniu masz na wyjściu 5V?

    0
  • #3 15 Wrz 2007 20:56
    adams987
    Poziom 35  

    Większość stabilizatorów napięcia wymaga do poprawnej pracy kondensatorów typu 100nF pomiędzy masą a wejściem oraz masą a wyjściem (jak najbliżej wejścia i wyjścia z układu). Po co jest ten Rezystor??? . Może on ogranicza Ci prąd na tych 5V???

    0
  • #4 15 Wrz 2007 21:04
    davidiusss
    Poziom 12  

    jaki mam ten stabilizator?? no nie wiem, wymontowalem z zasilacza komputerowego starego, pisze na nim: MC 7805CT QNL830
    napiecia na podlaczonym i na luznym sa ok, ten rezystor bym na schemacie to wrzucilem ale bez niego tez probowalem i to samo jest, mierzylem jeszcze prad przed tym zasilaczem i nie podnosi sie z 0,3 A wiec chyba troche malo...

    0
  • #6 15 Wrz 2007 21:26
    davidiusss
    Poziom 12  

    nie no dlaczego?? stykami: lewy- zasilanie 12V, srodkowy- minus, prawy- wyjscie 5V

    0
  • #7 15 Wrz 2007 21:36
    adams987
    Poziom 35  

    Faktycznie ,masz rację. Spróbuj dodać kondensatory 100nF , jeden między masę i wejście, drugi między masę i wyjście. Rezystor jest raczej zbędny , układ powinien wytrzymać 18V na wejściu. Zastosuj radiator bo na układzie będzie się trochę mocy wydzielać, przy dużej różnicy napięć (12V na 5V). Ewentualnie rezystor kilka omów 3W lub 5W

    1
  • #8 15 Wrz 2007 21:41
    marrog
    Poziom 22  

    Witam

    No nie wiem czy dobrze widze bo to ze wzrokiem roznie bywa, ale masz tak:

    zolty pod R i z R masz na lewy pin czyli na :IN
    Czerwony od Moulexa masz po prawej i to jest :OUT
    A czerwony ktory biegnie gdzies dalej w prawo masz na srodku czyli na GND i do niego masz dopiety czarny?

    No to chyba cos nie pasuje z tymi koncowkami.

    uklad jest banalny.

    masz zasilanie z 12V stabilizowanego rozumiem, wiec daj ceramik 100nF miedzy IN a GND oraz 100nF miedzy OUT a GND czyli sygnal po kondku dajesz na lewy pin a zbierasz z kondka dolutowanego do prawego pina i powinno dzialac, aha wydajnosc tego MC7805 to ok 1A

    aha a po co ten R? on Ci ogranicza cyba prad ale nie jestem pewien wg mnie jest zbedny.
    -=pozdrawiam=-

    0
  • #9 15 Wrz 2007 21:58
    davidiusss
    Poziom 12  

    ok dzieki, jutro sprobuje znalezc takie kondensatorki i to zmienic i napisze czy dziala
    ps. musza byc dokladnie setki czy inne tez ujda??

    0
  • #10 15 Wrz 2007 22:04
    adams987
    Poziom 35  

    Też ujdą np 68nF czy 82nF lub 220nF(dwa szeregowo dają 110nF)

    0
  • #11 15 Wrz 2007 22:28
    davidiusss
    Poziom 12  

    a wiecie moze czy takie kondensatory sa uzywane w takich zasilaczach komputerowych?? bo moze tez bym z tego wymontowal ale z tego co widze to najmniejczy jest tam 1 mikroF chyba ze te jeszcze mniejsze maja inny wyglad i inne oznaczenia??

    0
  • #12 15 Wrz 2007 22:35
    adams987
    Poziom 35  

    Zobacz tam gdzie był ten MC 7805CT , obok niego powinny być dwa 100nF, idąc po ścieżce zasilania układu i wyjścia z niego powinieneś znaleźć je. Są mniejsze od elektrolitów xxx µF.
    Powodzenia.

    0
  • #13 15 Wrz 2007 22:37
    dowodca_armii
    Poziom 30  

    Nie musza byc to takie male kondensatory - moga byc np 1uF lub troche wiecej !

    Wywal ten rezystor. On raczej pasuje miedzy +12V a stabilizatorem ale NIGDY miedzy stabilizatorem (+5V) a Cd-Rom'em Zalezy jeszcze jakiej jest rezystancji i mocy. Podaj to ale narazie go wywal.

    Pozdrawiam.

    0
  • #14 15 Wrz 2007 22:42
    davidiusss
    Poziom 12  

    przeciez on jest miedzy 12V a stabilizatorem... te dwa kable co ida na prawo to zasilanie 12V a wtyczka po lewo idzie prosto do cd-roma. kondensatory juz znalazlem, to chyba te z napisem s104...

    0
  • #16 15 Wrz 2007 23:04
    davidiusss
    Poziom 12  

    opornik 5 omow - taki jak byl na wspomnianym wczesniej schemacie, uklad z kondkami rowniez nie dziala, to samo co przedtem-dioda mruga ale nic poza tym,
    problem z zasilaczem do cd-roma
    ten obok tez sprawdzalem wczesniej i bylo to samo, jak widac na zdjeciu ma oznaczenia KIA 7805A P 042
    naprawde nie wiem co jest, cd-rom jest na pewno dobry bo sprawdzany na kompie

    0
  • #17 15 Wrz 2007 23:07
    dowodca_armii
    Poziom 30  

    W takim razie jedynym wytlumaczeniem (zakladajac ze wszytsko dobrze podlaczyles i stabilizator jest 100% sprawny oraz ze nie dzieja sie cuda ;) ) to masz za slaby zasilacz, ktory nie wyrabia.

    0
  • #19 15 Wrz 2007 23:22
    davidiusss
    Poziom 12  

    no napiecia zamienione nie sa jak wynika zreszta ze zdjecia: zolty -12V czerwony po przejsciu przez stabilizator -5V, a co do zasilacza to sprawdzalem na nim reflektory samochodowe, ma zakres do 8A wiec tez odpada, wyglada mi to na zjawiska paranormalne...

    Dodano po 1 [minuty]:

    chyba ze te stabilizatory nie przekazuja takiego pradu jaki potrzebuje cd-rom (pisze na nim ze na 5 V potrzebuje 0,9A)

    0
  • #20 15 Wrz 2007 23:34
    adams987
    Poziom 35  

    Spróbuj obciążyć napięcie 5V mocą 4÷5W i zmierz czy jest to 5V (np żarówka 5W na 6V przy 5V pobierze niecały 1A).

    0
  • #21 16 Wrz 2007 00:49
    marrog
    Poziom 22  

    Witam

    A ja zadam jeszcze takie pytanie.

    Skad Ty bierzesz napieicie zasilajace ten MC7805 ? Jaka jest jego wartosc i czy to jest napiecie stale ( wyprostowane nie przemienne) ??

    Taki zwykly 78xx potrzebuje bodajze 1,5 V-3V wiecej na wejsciu niz moze dac na wyjsciu.
    Jesli nie spelnisz tego wymogu czyli nie bedziesz mial roznicy napiec to kostka Ci nie bedzie stabilizowac,lub da calkiem inna wartosc niz powinna.

    Tutaj masz link do takiego zasilacza i troszke info o nim.
    ******Uniwersalny_zasilacz******


    -=pozdrawiam=-

    0
  • #22 16 Wrz 2007 12:49
    davidiusss
    Poziom 12  

    no wlasnie, najbardziej bylem pewien zasilacza a tu zonk, podlaczylem ten ukladzik do akumulatora samochodowego i chodzi ok, a jesli chodzi o ten zasilacz to mam 12V do 8A pradu wiec nie wiem o co mu moglo chodzic, bycmoze za kiepsko prostuje... no ale juz nie wazne sorki ze wam glowe zawracalem i dzieki za odpowiedzi:)

    0
  • #23 17 Wrz 2007 19:26
    davidiusss
    Poziom 12  

    a w takim razie mam jeszcze jedno pytanie, czy mozna by za tym zasilaczem 12V dac jakis kondensatorek (jesli tak to jaki) czy cos innego co by moglo rozwiazac ten problem??

    0
  • #25 17 Wrz 2007 20:58
    davidiusss
    Poziom 12  

    costam w nim kombinowalem bo nie dzialal, ktores diody chyba przekladalem z innego...
    problem z zasilaczem do cd-roma
    problem z zasilaczem do cd-roma
    watpie czy sie cos polapiecie z tych fotek ale jak cos nie widac to sprawdze i napisze

    0
  • #26 17 Wrz 2007 20:59
    adams987
    Poziom 35  

    Może jest tam układ tyrystorowy, jeśli ten zasilacz był do ładowania akumulatorów. Można wtedy wziąć napięcie z samego trafo zrobić dodatkowo mostek a resztę która już istnieje nie ruszać tylko wykorzystywać do tego do czego została stworzona np. ładowanie aku.

    0
  • #27 18 Wrz 2007 12:58
    davidiusss
    Poziom 12  

    rozumiem ze chodzi o mostek prostowniczy z diod - jesli tak to nic nie daje (sprawdzalem tez na innych transformatorach taki uklad), po prostu diody chyba za slabo prostuja jak na tego cd-roma, wrzucilbym za nie jeszcze jakiegos kondka moze by cos pomogl ale nie wiem jakiego (dalem 4,7 mikro to sie zjaral...:D)

    0
  • Pomocny post
    #28 18 Wrz 2007 15:12
    adams987
    Poziom 35  

    Więc może 12V musi być też stabilizowane, tak jak w układzie w tym linku http://www.ortodoxism.ro/datasheets2/6/0e4198wc3hqouspkw348qj9j68py.pdf
    Zamiast akumulatora dajesz prostownik z kondensatorem filtrującym typu 4700µF/25V minimum na 25V. Ten co się zjarał może był na 16V lub 10V, albo uszkodzony już wcześniej. Sądząc po zdjęciu z tego prostownika można spokojnie brać 5A więc nie jest zbyt mały by nie mógł zasilać CDROM-a. Kondensator filtrujący może być również 1000µF, lub kilka połączonych równolegle i wtedy każdy z nich minimum na 25V ( zakładając, że z prostownika wyjdzie 15V to na kondensatorze będzie √2 x 15V = 21,3V. Im większa pojemność tym lepiej.

    0
  • #29 18 Wrz 2007 22:13
    davidiusss
    Poziom 12  

    elegancko, jeszcze jakiegos wzmaka sklece i mam w garazu takie audio ze hoho:) dzieki bardzo za pomoc:)

    0