logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CLIP - RING - Numer telefonu z prefiksem "+48"

shootky 16 Wrz 2007 11:04 1929 6
REKLAMA
  • #1 4288475
    shootky
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam
    Jak zmusić modem aby przy prezentacji numeru telefonu podawał go z prefiksem +48 czyli tak:
    "
    RING

+CLIP: "+48xxxxxxxxx",129,,,"",0
    "
  • REKLAMA
  • #2 4288704
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Witam,

tak mi się tylko zdaje - bo nie wiem na pewno, ale teoretycznie nie musisz zmuszać do tego telefonu. Bo jeśli nie ma +48 to sam możesz to sobie w programie dodać a jeśli ktoś zadzwoni z innego kraju to powinien wtedy w CLIPie pojawić się numer kierunkowy tegoż kraju czyli np z Niemiec +49

zaznaczam, że to tylko moje domysły i tak sobie też to oprogramowałem - ale może ktoś coś podpowie bardziej konkretnego sam będę zainteresowany ;)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4289261
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    shootky napisał:
    Witam
    Jak zmusić modem aby przy prezentacji numeru telefonu podawał go z prefiksem +48 czyli tak:
    "
    RING

+CLIP: "+48xxxxxxxxx",129,,,"",0
    "

Nie zmusisz - format numeru zależy od operatora.
  • #4 4289666
    mirekk36
    Poziom 42  
    William Bonawentura napisał:

tylko, że gdy dzwoni ktoś to telefon potrafi wyświetlić +48xxxxxxx ;) a w clipie nie ;) więc to chyba o to chodzi autorowi czy można jednak zmusić CLIP'a do tego
  • REKLAMA
  • #5 4293036
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    mirekk36 napisał:

tylko, że gdy dzwoni ktoś to telefon potrafi wyświetlić +48xxxxxxx ;) a w clipie nie ;) więc to chyba o to chodzi autorowi czy można jednak zmusić CLIP'a do tego

Moje telefony tego nie potrafią. Numer z +48 widzę tylko gdy jestem w roamingu.
  • #6 4293433
    mirekk36
    Poziom 42  

... kurczę masz rację - moje telefony też tak się zachowują jednak jak twoje ;) teraz mnie olśniło dzięki tobie

... wniosek z tego teraz już na pewno taki, że jeśli w CLIPie nie widać +48 czy +49 itp na początku to można sobie spokojnie programowo dodać taki przedrostek jeśli akurat potrzeba w danym rozwiązaniu używać pełnych numerów z kierunkowymi krajów

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4294275
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    mirekk36 napisał:

... kurczę masz rację - moje telefony też tak się zachowują jednak jak twoje ;) teraz mnie olśniło dzięki tobie

... wniosek z tego teraz już na pewno taki, że jeśli w CLIPie nie widać +48 czy +49 itp na początku to można sobie spokojnie programowo dodać taki przedrostek jeśli akurat potrzeba w danym rozwiązaniu używać pełnych numerów z kierunkowymi krajów

pozdrawiam

IMHO jeśli operator wysyła numer krajowy to taki numer jest "pełnoprawny" w systemie numeracji krajowej i wysyłając na niego np. smsa przez bramkę tego operatora powinien dojść bez problemu. Wydaje mi się też, że to 129 jest właśnie identyfikatorem typu numeru (są międzynarodowe, krajowe, skrócone, alarmowe i inne). Poproś kogoś z zagranicy o posłanie ci sygnałka i zobacz jaka jest odpowiedź CLIP

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu wymuszenia, aby modem przy prezentacji numeru telefonu w sygnale RING z funkcją CLIP wyświetlał numer z prefiksem międzynarodowym +48. Uczestnicy wskazują, że format numeru zależy od operatora i nie ma możliwości wymuszenia tego na modemie. Numer z prefiksem +48 pojawia się zwykle tylko podczas roamingu lub gdy dzwoniący jest z innego kraju. W przypadku braku prefiksu +48 w CLIP, można programowo dodać ten przedrostek w oprogramowaniu odbiorcy, jeśli jest to konieczne. Wskazano również, że parametr 129 w sygnale CLIP może oznaczać typ numeru (międzynarodowy, krajowy itp.). Zaleca się testowanie sygnału CLIP z numerów zagranicznych, aby zweryfikować zachowanie modemu i operatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA