logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wpisać kod do zdjęcia simlocka w starszym Alcatelu po wygenerowaniu IMEI?

kudlaty 07 Wrz 2002 16:21 25074 19
REKLAMA
  • #1 39967
    kudlaty
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam mam starszego alcatela i ponoc da sie zdjac z niego simlocka za pomoca kodu generowanego prze programy Simlcok V1.0 itp
    wiec wpisalem IMEI i wylecial mi kodzik ale nie wiem gdzie mam to wpisac w telefonie czy na poczatku jak pyta mnie o kod sieci po wlaczeniu
    czy inaczej? :cry: burak w tym jeszcze jestem wiec prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 40016
    Lutownica
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    jak cię pyta o kod sieci wklep go, krzywdy mu nie zrobisz
  • #3 40025
    Tom3k74
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    ciekawe czy da sie litery wpisac :D
  • #4 40045
    Lutownica
    Poziom 16  
    jak sa literki w kodzidzie to można .... się udac do zawodowca w tym temacie, będzie taniej ;-)
  • REKLAMA
  • #5 40112
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Jak ktoś nie wie jak literki wpisac w alcatelu no to ....................:D
  • #6 40138
    KALI
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Może trzeba zbudować interfeis klawiatury od Ericssona :lol: a tak na poważnie jak wychodzą literki to jest to raczej alcatel z tych nowszych staroci i trzeba już po kablu.
  • #7 40193
    Tolo350
    Poziom 13  
    A kod sieci to nie jest czasami Service Provider Code np. dla Ery: 260-02 ??? Jeśli tak, to literki nie będą potrzebne :lol: .Ponadto generatorem "Mastercode" traktuje się ponoć te starocie Alcatela, w których IMEI rozpoczyna się od 33....i przechodzi to podobno tylko z simlockiem Ery. Jeśli telefon spełnia powyższe, to proponuję Alcatel SP Lock Code Generator (w załączeniu). Wygenerowany kod-jak pisze KALI-też nie powinien zawierać literek, więc problem z głowy.
    Pozdrawiam - Tomek.
    Załączniki:
    • alcatel simlock - imei.zip (33.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 40248
    wn
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Generator działa do wersji HD1 2.02.
    Kod zawiera 'litery' bo to hex.
    Wprowdzanie 'liter' z kodu trzeba bezwzględnie powierzyć fachowcom.
    :D :D :D
  • #9 40338
    Lutownica
    Poziom 16  
    he he
    Wprowdzanie 'liter' z kodu trzeba bezwzględnie powierzyć fachowcom.....
    no właśnie
    facet nie wie jaki to model i wersja i ..... generuje
  • REKLAMA
  • #10 40364
    kudlaty
    Poziom 16  
    Dzieki za wyczerpujace odpowiedzi z tym MEI to zgadza sie jest on 33..... i simlock Ery coz lubie jak sie ze mnie smieja ;) :oops: zczerwienialem coz kazdy chce sprobowac ;)
    aha jest to IMEI 33......-2V:14:4 OTP
  • REKLAMA
  • #11 40393
    Tom3k74
    Poziom 16  
    czesc nie sugeruj sie tym ze imei zaczyna sie na 33.... ,
    a wiec :
    wpisz imei do generatora
    do tel. wsadz karte innego operatora powinien zawołać kod sieci
    wtedy spróbuj wpisac wygenerowany kod jesli nie da sie wpisac liter to
    wersja softu jest za wysoka i czeba użyc kabla a najlepiej wylutowac pamiec i zaprogramować na zewnątrz

powodzenia
    [/code]
  • #12 40411
    pepe
    Poziom 23  
    OTP 14.4 ? Najprawdopodbniej flash parametr 2 :D
    shrek - po co lutować - a Retrofit ? :wink:
    Załączniki:
  • #13 40429
    Tom3k74
    Poziom 16  
    nie wiem po co może dlatego ze nigdy nie miałem połączenia z tym programem :cry:
  • #14 40551
    Tolo350
    Poziom 13  
    Witam.
    Zrobiłem wczoraj Alcatela HC800. Nie było literek 8) .
    Pozdrawiam - Tomek.
  • #15 40655
    kudlaty
    Poziom 16  
    no dzieki wpisalem IMEI i nr wyskoczyl tak no ale niestety nie poszlo z klawiatury (nie bylo literek) dzieki za pomoc
  • #16 40704
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    spróbuj tego programu, jak nie to tylko wylut eepromu i przeprogramowanie go
    Załączniki:
    • alcatelhx1_v13.exe (238.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 40807
    pepe
    Poziom 23  
    Tolo - a gdzie wykopałeś HC 800 ????:lol:
    Taki telefon (całkiem sprawny) moje dzieci dostały do zabawy już dość dawno temu :lol:
  • #18 41092
    Tolo350
    Poziom 13  
    Witam.
    Dość dawno zaczęło się romans z telefonią komórkową 8) . HC 800 to mój pierwszy aparat w Erze (jakieś 5 lat wstecz albo i lepiej). Też jest sprawny, jakiś czas temu własnoręcznie wykonałem do niego aku z pryzmatów GP 650mAh. Tu ciekawostka! Koszt 5 pryzmatów ok.30zł zaś podróba aku do tego telefonu prod. Wamtechnik-80zł :ass: . Mam do tego Alcatela sentyment pewnie przez wzgląd na jego ówczesną cenę; wtedy nie dawali za złotówkę :lol: .
    Pozdrawiam - Tomek.
  • #19 41139
    Tom3k74
    Poziom 16  
    tolo dość długo czekałeś z tym simlokiem :D
  • #20 41205
    Tolo350
    Poziom 13  
    ...bo nie było mi to do niczego potrzebne. Jeśli ktoś przychodzi do mnie z tego typu sprawami, to oddaję qmplowi, który się tym zajmuje na co dzień (a siedzi przy sąsiednim kompie, więc nie mam daleko :wink: ), natomiast w tym przypadku zmobilizował mnie zasadniczy temat dyskusji; zrobiłem to z czystej ciekawości :) .
    Pozdrawiam - Tomek.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu wpisywania kodu simlocka w starszych telefonach Alcatel po wygenerowaniu go na podstawie IMEI za pomocą programów typu Simlock V1.0. W przypadku starszych modeli, których IMEI zaczyna się od 33, kod simlocka (Service Provider Code) zwykle nie zawiera liter i można go wpisać bezpośrednio po włożeniu karty innego operatora, gdy telefon prosi o kod sieci. Jeśli kod zawiera litery (kod hex), oznacza to nowszą wersję oprogramowania, gdzie wpisanie kodu z klawiatury jest niemożliwe i konieczne jest użycie kabla serwisowego lub wylutowanie pamięci EEPROM do zewnętrznego programowania. Przykładowo, modele takie jak Alcatel HC800 i HD1 2.02 obsługują generatory kodów, ale w przypadku nowszych wersji softu konieczne są bardziej zaawansowane metody odblokowania. Wskazane jest powierzenie wpisywania kodów zawierających litery fachowcom. Dyskusja podkreśla również, że nie zawsze IMEI zaczynający się od 33 gwarantuje prostą procedurę odblokowania, a czasem konieczne jest użycie specjalistycznego sprzętu i oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA