Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dysk startowy w XP

17 Nov 2003 14:04 49348 15
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    User removed account  
    draakul
    Level 20  
    --> elpr

Klikasz prawym przyciskiem na stację dyskietek w systemie i wybierasz polecenie 'formatuj'.

Tam zaznaczasz opcję 'stwórz dysk startowy' i jazda.

I masz gotowy dysk startowy (tak na marginesie linia poleceń zgłasza WIN ME ;)
    Henryk_WS
    Level 13  
    Windowsy NT ( a XP to też NT ) nie mają czegoś takiego jak dysk startowy.
    Nie ma możliwości wgądu w NT i XP z dyskietki.
    Chyba że dysk lub dyski są Fat32 to z dyskietki startowej Win 98.
    Jeżeli NTFS nic nie można zrobić. Można przejrzeć dane na dysku tylko w innyk kompie z NT lub XP.
    Jak wyżej opisano, można sobie zrobić dyskietki startowe do instalacji XP przy braku możliwości bootowania z CD.
    Są to dyskietki tylko do instalacji - jak w NT.

Pozdrawiam !

Henryk
    marek003
    Level 40  
    Popieram kolegę Henryka
    Jeżeli XP jest na partycji ntsf pomimo stworzenia "dysku startowego" i tak nie obejży się danych tam zawartych - niemniej komputer powiedzmy ze wystartuje.
    Jeżeli XP jest na zwylłaym fat lub fat32 wystarczy dysk startowy z win 9x

A zapytam twórcę topiku :
    Po co mu jest potrzebny dysk startowy do XP (lub 2000 lub nt)
    Clay
    Level 11  
    po to np. ze ma ktos taki problem jak ja tzn. przy wlączeniu w biosie bootowania z cdromu wyswietla mi "boot failutre" czy cos w tym stylu.. i nie moge zainstalowac win Xp.. najpierw musze win 98 a potem xp.. jak ktos wie jak zrbic dyskietek z win XP zebym mogl zainstalowac system to prosze o pomoc :D
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Clay wrote:
    "boot failutre" czy cos w tym stylu..

Szanownemu koledze nawet się nie chce dokładnie komunikatu przepisać?
    jansel
    Level 12  
    clay
    widze ze twoj hmm xp jest dosyc stary i plyta nie jest botujaca .. proponuje bez meczenia zassac sobie nowego xp z sp2 botujaca i nie bedziesz potrzebowal dyskietki startowej
    Clay
    Level 11  
    jankolo
    teraz zamierzam zrobic format... jak mam teraz win wgranego to mi sie ten komunikat nie pojawia tylko czyta windowsa od razu wiec raczej nie mam co czytać.. a co za tym idzie nie mam co przepisywac..
    (aha.. ja kiedyś dostalem kare za to ze pisze posty takie jak ty.. tzn nie wnoszące nic nowego do tematu)
    jansel
    plyta jest bootujaca na pewno bo to nie moja plyta tylko znajomego i on z niej instalowal system normalnie.. tak jak pisalem.. mam cos zrąbane i nie czyta mi z cdromu przy uruchamianiu i raczej jedyne wyjscie to dyskietka
    betonn
    Level 15  
    Mam wrażenie że po mustawieniu sekwencji bootowania w biosie przed wyjściem z biosu nie zapisujesz zmian F10 i po restarcie bootuje starą sekwencją.
    Czy Twoja płyta wspiera Boot Menu?
    Czy CD-ROM jest sprawny? Możę przeczyść oczko lasera.
    Clay
    Level 11  
    Mogę sekwencje bootowania na dwa sposoby ustawić.. w biosie i naciskając F8 przed startem systemu...dzieje się tak jak pisałem :D..ale już nie ma problemu :).. znalazłem w witrynie microsoftu te dyskietki i w tym momencie szykuje sie do instalowania windowsa :).. jeśli ktoś będzie potrzebował dysków startowych do instalki windowsa to w zależności od wersji systemu możne ściągnąć program do ich stworzenia (adres na dole).... 6 dyskietek.. trochę dużo :).. i nie wiem czy ktoś tez tak będzie miał ale nie można tych dyskietek utworzyć w windowsie xp.. ja mam drugi komputer z win98 i tam się da...

http://search.microsoft.com/search/results.aspx?st=b&na=88&View=pl-PL&qu=dysk+startowy+windows+xp
    wddf
    Level 18  
    Henryk_WS wrote:

Jeżeli NTFS nic nie można zrobić. Można przejrzeć dane na dysku tylko w innyk kompie z NT lub XP.

Można i na tym kompie co jest padnięty XP, co stoi na przeszkodzie?? Wsadzasz CD z XPkiem, uruchamiasz konsole odzyskiwania czy tam reperacji i można przeglądać, kopiować, usuwać pliki, nic prostrzego
    KwoiteK
    Level 16  
    Wszystko napisał draakul. Po co te następne posty to nie wiem

A odnośnie "zassać sobie nowego xp z sp2 botującą". Polak - złodziej. Podobno to stereotyp.
    Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki ! (TJT)