logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Olympus wykrywany jako dysk nie pojawia się w Eksploratorze?

MLQDY 16 Wrz 2007 22:05 2330 15
REKLAMA
  • #1 4290769
    MLQDY
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam, kupiłem wczoraj używany aparat Olympusa, na dwóch komputerach w domu bez problemu wykrywa go jako dysk wymienny bez żadnych sterów itd. i można zrzucać zdjęcia.
    Lecz na moim komputerze mam niemały problem.
    Otóż po podpięciu aparatu jest komunikat ze znaleziono nowy sprzęt, po chwili wykrywa go prawidłowo jako Olympus, tyle, ze sprzętu nie ma w Eksploratorze i nie mogę w ten dysk wejść w żaden sposób by zrzucić fotki.

Sprzęt jest w menedżerze urządzeń w zakładce "stacje dysków".
    Wchodziłem także do zarządzania dyskami poprzez "prawy klawisz myszy na mój komputer, potem zarządzaj, potem dyski i tam tez go widać jako dysk 16MB i nawet wyświetla mi jego właściwości tzn. ile jest wolnego miejsca ile zajętego itp. .
    Zmieniłem nawet literę wyświetlania dysku bo myślałem, ze sie może z jakimś się dubluje, ale nic to nie dało!
    Nie mam juz siły z tym walczyć.
    Pomóżcie,bo dostane szału.
    Dzięki wielkie z góry!
    Moderowany przez TONI_2003:

Poprawiłem temat postu oraz wszystkie błędy i literówki w samym poście.

Stosowanie slangu jest na naszym portalu niedozwolone..
    Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki po napisaniu następnej odpowiedzi w temacie.
    Stosowne poprawki w tym już wykonałem, ale nie należy to do moich obowiązków.
    Niezastosowanie się do zaistniałej sytuacji grozi sankcjami regulaminowymi na forum Elektrody.

• REKLAMA
  • #2 4290802
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Czy dysk ma przypisaną literę? Jeśli nie to proszę spróbować kliknąć w menadżerze dysków prawym klawiszem i przypisać.
  • REKLAMA
  • #3 4290813
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Żaden menadżer plików, np.Total Commander też nie widzi aparatu ? W zarządzaniu dyskami występuje jako ZDROWY ? Co się dzieje jak w zarządzaniu dyskami klikniesz na nim PPM i wybierzesz Exploruj ?
  • #4 4290827
    ssmann
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Spróbuj uruchomić komputer z podłączonym aparatem.
  • REKLAMA
  • #5 4290931
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Problem może być samo USB. Wiem że to co napisze brzmi dziwnie, ale osobiście mi to pomogło:
    1. Jeśli komputer pracuje długo i był hibernowany lub "w stanie gotowości" to po ponownym włączeniu komputera, są problemy z dyskami USB. Wystarczy zamknąć system i ponownie uruchomić.
    2. Jeśli kabel USB jest słabej jakości lub połączenie między płytą i przednim panelem jest kiepskim kabelkiem (np w starych obudowach z czasów kiedy nie było USB 2.0) to będzie podobny efekt. Urządzenie jest widoczne ale nie ma dysku. Spróbuj podłączyć do portów USB z tyłu komputera (na płycie).
  • REKLAMA
  • #6 4291013
    MLQDY
    Poziom 15  
    Wiec tak: po wejsciu w zarzadzanie dyskami widac go,ale jest bez litery, gdy przypisze mu litere to nadal nie pojawia sie w menu moj komputer,ale juz moge do niego wejsc poprzez "otworz" z tego miejsca tj z zarzadzania dyskami,po ponownym uruchomieniu kompa dysk jesty widziany znow bez litery i zeby do niego wejsc przez :otworz" musze najpierw przypisac litere. mimo wejscia poprzez "otworz" z zarzadzania dyskami, nie pojawia sie on ani na chwile w "moj komputer " nawet jak przypisze litere. szlak mnie qwa trafia:-)
  • #7 4291022
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3576
    Może ci pomoże użycie tego : http://www.nirsoft.net/utils/usb_devices_view.html - zobacz co i jak podłączone jest pod usb, a zbędne zapisane urządzenia, które były podłączane do usb usuń z wyświetlanej listy przez ten program.
  • #8 4291028
    MLQDY
    Poziom 15  
    w total commander go widać:-) ale dopierop po przypisaniu litery, a za kazdym razem jak komputer wlaczam to nie jest przypisana.Po przejechaniu tym programem i wyrzuceniu zbednych urzadzen z usb tez jest bez zmian:(

Popraw wszystkie posty w tym temacie.
    TONI_2003
  • #9 4299966
    MLQDY
    Poziom 15  
    I co, nikt juz nie pomoze?:-(
  • #10 4300068
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zmień mu literę na odległą od pozostałych, np jeżeli dyski stałe kończą się na E: to zmień na K,L lub Z.
  • #11 4303798
    MLQDY
    Poziom 15  
    Pisalem,ze juz zmienialem mu litere i nic to nie zmienia, nadal nie pojawia sie w "moj komputer"
  • #12 4304012
    tronic1
    Spec od komputerów
    Sprawdź w setupie aparatu czy masz możliwość ustawić jako Hard Drive. Podaj model tego aparatu.
  • #13 4309192
    MLQDY
    Poziom 15  
    OLYMPUS CAMEDIA DIGITAL CAMERA c-310 ZOOM. Na innych kompach działa bez problemu, tylko nie u mnie,w setup nic takiego nie znalazlem
  • #14 4309222
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4309570
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    A jakiego systemu używasz ? I czy zainstalowałeś w nim aplikację do obsługi tego aparatu ?

Pozdrawiam .
  • #16 4309652
    tronic1
    Spec od komputerów
    Pod WinXP nie ma potrzeby instalować żadnej aplikacji.
    Z reguły w setupie aparatu w sekcji USB można wybrać Disk Drive lub Digital Camera.
    Po prostu jest bałagan w systemie.
    Usuń z rejestru wszystkie wpisy odnoszące się do aparatu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada aparat Olympus Camedia Digital Camera C-310 Zoom, który na dwóch komputerach jest wykrywany jako dysk wymienny i umożliwia kopiowanie zdjęć bez instalacji sterowników. Na jego komputerze aparat jest wykrywany w menedżerze urządzeń i zarządzaniu dyskami jako dysk o pojemności 16 MB, jednak nie pojawia się w Eksploratorze Windows mimo przypisania litery dysku. Po przypisaniu litery dysk jest dostępny przez opcję "Otwórz" w zarządzaniu dyskami, ale po restarcie litera znika i dysk znów nie jest widoczny w "Mój komputer". Próbowano zmiany liter dysków na różne, usuwania zbędnych urządzeń USB za pomocą narzędzia Nirsoft USB Devices View oraz podłączania do różnych portów USB, bez skutku. Sugerowano sprawdzenie ustawień USB w aparacie, gdzie zwykle można wybrać tryb "Disk Drive" lub "Digital Camera", jednak w modelu C-310 Zoom takiej opcji nie znaleziono. Wskazano również na możliwe problemy z systemem operacyjnym, zalecając usunięcie wpisów rejestru związanych z aparatem. Podsumowując, problem wynika najprawdopodobniej z błędów w konfiguracji systemu lub sterowników USB, a nie z samego aparatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA