logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JVC 32H35SUE - próbkuje. Uszkodzenie wewnątrz splita?

Tromil 17 Wrz 2007 12:38 1047 7
REKLAMA
  • #1 4291972
    Tromil
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Po włączeniu i podaniu napięcia na poziome w trafo zaterkocze, potem zaswierszczy i się wyłączy. Za chwilę spróbuje znowu jest to samo i tak próbkuje. Nadmieniam, iż inne obciążenia jak pionowe i płytkę kineskopu odłączyłem aby wyeliminować ewentualne obciążenie w razie uszkodzenia któregoś z podzespołów. Czy to może być uszkodzenie wewnątrz splita? Jeśli można proszę o jakieś sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 4292412
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Co to jest split ? Nigdy nie słyszałem. Tak czy inaczej może być uszkodzony. Bo czemu nie ?

Dodano po 1 [minuty]:

Podepnij żarówkę na +B i sprawdź co się dzieje.
  • REKLAMA
  • #3 4292428
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 551
    Najlepiej to odłącz zasilanie trafa WN i wylutuj tranzystor od odcylenia poziomego i w jego miejsce między kolektor i emiter włącz żarówkę 60W.
    Jak TV pójdzie na żarówce to masz jakieś obciążenie w innej gałęzi.
    Jak by TV odpalił to podłącz zasilanie trafa i znowu odpal TV. Jak też się załączy i żarówka zacznie świecić to gdzie indziej masz obciążenie.
    Zrób to i napisz o wynikach.
    Powodzenia.
  • #4 4292487
    Tromil
    Poziom 13  
    Tak z żarówką to ja już sprawdziłem i jest w porządku, tylko jak podłącze trafo to tak się dzieje jak w temacie. A split to inaczej trafopowielacz.
  • #5 4292522
    grubas
    Poziom 40  
    To podstaw trafo i powinno być OK.
    Tak. Split to inaczej trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #6 4292571
    Tromil
    Poziom 13  
    Gdybym miał takie trafo to bym podstawił i wszystko by było jasne. ale niestety nie mam, dlatego prosiłem o jakieś sugestie, żeby sie upewnić. Chyba trzeba będzie jednak zamówić to trafo i wymienić.
  • REKLAMA
  • #7 4292662
    grubas
    Poziom 40  
    Źle napisałem.
    Masz kolego uwalone trafo, które ma zwarcie wewnętrzne.
  • #8 4292687
    Tromil
    Poziom 13  
    Też tak myślę, że ma zwarcie wewnątrz. Dziękuję z sugestie, temat można zamknąć.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze JVC 32H35SUE po podaniu napięcia na uzwojenie poziome w transformatorze (trafopowielaczu, tzw. split) pojawia się zjawisko "próbkowania" – trafo zaterkocze, zaswierszczy i urządzenie się wyłącza. Odłączono obciążenia pionowe i płytkę kineskopu, aby wykluczyć uszkodzenia innych podzespołów. Test z żarówką 60W między kolektorem a emiterem tranzystora odchylenia poziomego wykazał brak obciążenia w tym obwodzie, jednak problem nadal występuje po podłączeniu trafo. Sugerowano wymianę transformatora, ponieważ najprawdopodobniej ma on zwarcie wewnętrzne, co powoduje opisane objawy. Brak możliwości podstawienia innego trafo potwierdza konieczność zamówienia i wymiany uszkodzonego elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA