logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kondensator do betoniarki 100L, 750W, 220V? Jakie zagrożenia przy złym doborze?

janus_z 17 Wrz 2007 13:55 7730 9
REKLAMA
  • #1 4292189
    janus_z
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam
    Mam pożyczona betoniarkę taka na 100 litrów pojemnosci roboczej i mam problem z silnikiem tak na oko około 750wat 220V, otóż podczas pracy silnik sie zatrzymał( dlatego przypuszczam ze jest to kondensator pracy) i tylko tak rzęził wyłaczyłem go i po otwarciu pokrywy zauwazyłem że jest bardzo goracy kondensator i od dołu kapie z niego taki niby olej, po ostygnieciu silnik dalej nie rusza tyko rzęzi, zmieniłem więc na kondensator od kosiarki (silnik 1300wat) 12 mikro, taki miałem a ten stary jest wiekszy jeszcze raz, ale nie da sie niego nic odczytac..
    Betoniarka rusza prawidłowo tylko zauważyłem że jest znacznie słabsza, ma problemy z obracaniem całego bęba...jaka powinna być prawidlowa pojemnosc tego kondensatora?

Dodano po 44 [minuty]:

Mam jeszcze pytanko, czy jesli ten kondensaotr bedzie za mały to grozi to przepaleniem tego drugiego uzwojenia bo mniemam ze temu które pracuje z tym kondesatorem to nie zaszkodzi bo dostaje raczej mniejszy prąd?

czy tez jedyna wada bedzie mniejsza moc wynikowa silnika?
  • REKLAMA
  • #2 4294276
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Musisz podać moc silnika.
  • REKLAMA
  • #3 4294389
    edwaku
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 110
    Z tego, co mi wiadomo(o ile dobrze pamiętam) stosuje się kondensator o pojemności ok. 70µF na 1kW mocy silnika. Czyli należy odczytać z tabliczki znamionowej moc silnika w kW, pomnożyć przez 70, powinna wyjść wartość kondensatora w µF. Wyliczona wartość nie jest krytyczna.
  • #4 4295347
    janus_z
    Poziom 12  
    Podawałem tak na oko około 750 wat(na podstawie widzianego kiedys podobnego silnika), tabliczka nieczytelna...

te 70 mikro to chyba przy przeróbce z trzech faz na jedna albo jako kondensator rozruchowy a nie pracy...

Wczoraj podpoiłem do tej kosiarki z której wyjąłem ten 12 mikro jakiś stary z pralki 6 mikro i chodzi spoko, tylko trochę jest jakby słabsza:)
    I tak mam pytanie które te waty to są prawdziwe bo pisze tak p1=1300wat, a p2 rowna sie 550 wat- przypuszczam ze ta druga wartość jest bliższa prawdy nie?
    Bo skoro ten silnik z betoniarki na tym kondensatorze 12 mikro jest słaby(przypuszczam że trzeba cos koło 20 mikro dla niego) to bliższa prawdy jesta ta moc 550 wat dla tej kosiarki a wtedy wszystko by sie zgadzało nie?
  • REKLAMA
  • #5 4295517
    filip.s
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    Wydaje mi sie ze 70-80 uF na kilowat jest w sam raz, posiadam silnik 1,1kW jednofazowy z wyłącznikiem odśrodkowym i oryginalny kondensator przy nim to 120uF wiec jeśli jakis inżynier 30 lat temu tak to zaprojektował to chyba tak powinno być :)

Pozdrawiam!
    Filip
  • #6 4297189
    janus_z
    Poziom 12  
    Ten silnik nie ma wyłącznika odśrodkowego, podobnie jak w kosiarce pracuje on cały czas i jakby "dodaje mocy" i jest właśnie mniejszej pojemności
    Tak wiec skoro w kosiarce o mocy max 1300wat, lub tej drugiej P2=550wat jest 12 mikro to w silniku 750wat nie moze być chyba kondensator pracy o pojemnosci 70 mikro...a te 70 mikro to chyba dla rozruchu i owszem w celu zwiększenia momentu(ale na dłuzszą mete uzwojenie pewnie uległo by spaleniu), tylko tak na oko około 20, 25 mikro, czy słusznie dedukuje?

może ktoś ma silnik podobnej mocy i bez wyłącznika odśrodkowego z pracującym cały czas kondensatorem?
  • #7 4304557
    Mariuszz79
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Jezeli chodzi o silnik 1 fazowy to wzor jest podany np dwa tematy wyzej.
    C=1800Pn/U²
    Pn-moc znamionowa silnika (W)
    U-napiecie zasilania (V)

Jezeli znow chodzi o silnik 400 V to kondensator dobiera sie ze wzoru
    C= 60 x / P
    czyli 60 razy pierwiastek z mocy w kw,
  • #8 4382293
    kuser
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    pomóżcie, kupiłem do betoniarki(50l) silnik trójfazowy 0.75kW 1400 obrotów, gość od którego kupiłem założył mu kondensator 120 mf, ale silnik nie dawał rady , po napełnieniu betoniarki do połowy zatrzymywał się i grzał, to facet dodał jeszcze 25 mf i kazał podłączyć do dego co było, jest tak samo albo jeszcze gorzej(silnik szybko się grzeje), da się coś z tym zrobić?, będę wdzięczny za wskazuwki,zanajomy elektryk mówi że ten silnik jest za słaby bo przy zmianie na jedną fazę traci za dużo mocy, ale widziałem silnik w betoniarce 150l ma 0,36kw i działa bezproblemowo, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4399331
    Mariuszz79
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Ze wzoru wynika,ze silnik powinien miec załozony kondensator ok 50 uF. Faktem jest, ze silnik trojfazowy podpiety na 220 V traci na mocy ( gdzies 1/3 ). Jak jest ten silnik podpiety? w gwiazde, czy w trojkat? Przy podłaczeniu jednofazowym powinien byc podpiety w trojkat.
    Grzanie sie silnika moze byc spowodowane np tym, ze ten silnik nie jest przystosowany do pracy ciagłej, za duzym obciazeniem etc
  • #10 4399721
    sebastianxxx
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Przykładowo kondensator 10mF na 100V kosztuje jakieś 129PLN

Kondensator 120mF, 50mF na napięcie 250 czy 400V to kosztuje chyba więcej niż betoniarka z silnikiem trójfazowym.....

"m" to nie to samo co "µ". Jednostki wśród techników/inżynierów to podstawa

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru kondensatora pracy do betoniarki o pojemności 100 litrów i mocy silnika około 750 W, zasilanej napięciem 220 V. Użytkownik zauważył przegrzewanie się i wyciek oleju z kondensatora, co skutkowało zatrzymaniem silnika i jego słabszą pracą po wymianie kondensatora na 12 µF z kosiarki. Wskazano, że typowa pojemność kondensatora pracy dla silników jednofazowych wynosi około 70 µF na 1 kW, jednak dla silników bez wyłącznika odśrodkowego, pracujących ciągle, wartość ta jest znacznie mniejsza, około 20-25 µF dla mocy około 750 W. Podano wzory do obliczenia pojemności kondensatora: C = 1800 * Pn / U² (Pn w watach, U w woltach) oraz alternatywnie C = 60 * √P (P w kW). W przypadku silników trójfazowych przerobionych na jednofazowe, kondensator powinien mieć około 50 µF dla 0,75 kW, a silnik musi być podłączony w trójkąt. Zły dobór kondensatora może prowadzić do przegrzewania się silnika, spadku momentu obrotowego i uszkodzenia uzwojeń. Wskazano również, że kondensatory o dużej pojemności i napięciu są kosztowne, a jednostki pojemności muszą być poprawnie rozróżniane (µF, mF).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA