logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikser AM120 MKIII - szum po odłączeniu kabli, karta dźwiękowa?

PeSu 19 Lut 2013 21:26 1536 8
REKLAMA
  • #1 11958471
    PeSu
    Poziom 9  
    Niewiele myśląc przy podłączonym mikserze wyciągnąłem z miksera dwa kable biegnące do wejścia liniowego. Od tej pory nagrywa mi tylko bardzo duży szum i nic więcej. Zepsucie miksera czy raczej karty?

Mikser AM120 MKIII
    podłączony do karty w komputerze stacjonarnym. Mikser AM120 MKIII - szum po odłączeniu kabli, karta dźwiękowa?
  • REKLAMA
  • #2 11959168
    zbychmg
    Poziom 31  
    Ocena: 159
    Z jakiego miksera i do jakiej karty ? Komputer stacjonarny, czy laptop ?
    Laptop zasilany z uziemionego zasilacza (kabel zasilający z uziemieniem, koniczynka), czy z nieuziemionego ?
    Gdyby było zdjęcie jasnowidz miałby łatwiejsze zadanie :)
  • #3 11960415
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Proszę podać komplet informacji albo temat ląduje w koszu.
    Moderowany przez adambyw:

3.1.15. Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.

• REKLAMA
  • #4 11961976
    PeSu
    Poziom 9  
    Poprawione. Wyjąłem te dwa kable (biały i czerwony).
  • REKLAMA
  • #5 11971318
    PeSu
    Poziom 9  
    Ponawiam prośbę.
  • REKLAMA
  • #6 11983796
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Podłącz mikser do jakiegoś wzmacniacza i zobaczy czy wypuszcza dźwięk.
    Podłącz np odtwarzacz CD lub mp3 i zobacz czy w komputerze będziesz miał dźwięk.
    I sprawę będziesz miał jasną. Generalnie przy takim rozłączaniu nie powinno dojść do uszkodzenia, chyba że oba urządzenia były nieuziemione.
  • #7 11985408
    PeSu
    Poziom 9  
    A jeśli nie mam wzmacniacza ani mp3 ani odtwarzacza CD?
    Uziemione - znaczy?

Zrobiłem mały test z mikrofonem usb. Podłączyłem go do wejścia line in...i nic. Podłączyłem do wejścia mic, pojawiły się przestery i spore szumy. Gdy wszystko było jeszcze podłączone, (ale już z tym problemem) mówiłem do mica i świeciły te lampki od miksera.
  • #8 12008067
    zbychmg
    Poziom 31  
    Ocena: 159
    Piszesz jakieś dziwne rzeczy. Mikrofon USB podpina się raczej do gniazda USB.
    Jak sprawdzasz, to powinieneś mieć sprawdzone źródło sygnału.

Jeśli nie masz czym sprawdzić, to może ktoś z Twoich kolegów może pomóc.
    Niestety do zdiagnozowania usterki, a na pewno do naprawy potrzebne są narzędzia.
  • #9 12008480
    PeSu
    Poziom 9  
    Boże, pomyliłem się. Zwykły dynamik podłączony do komputera przejściówką mini-jack.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z mikserem AM120 MKIII, który po odłączeniu kabli od wejścia liniowego zaczął generować silny szum. W odpowiedziach zasugerowano, aby podłączyć mikser do wzmacniacza lub innego źródła dźwięku, aby sprawdzić, czy problem leży w mikserze czy w karcie dźwiękowej. Użytkownik nie miał dostępu do wzmacniacza ani odtwarzacza, a testy z mikrofonem USB wykazały przesterowanie i szumy. Wskazano również na konieczność użycia odpowiednich narzędzi do diagnozy usterki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA