logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi 80 1.8 PM '89 - Szarpanie silnika na wolnych obrotach, co sprawdzić?

goldwinger 17 Wrz 2007 21:14 3564 27
REKLAMA
  • #1 4293873
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2096
    Witam.
    Auto jak w temacie rocznik 89, problem następujący silnik na wolnych obrotach zachowuje się tak jakby co jakiś czas zgubił iskrę lub miał nierówne ciśnienie w cylindrach (pisząc wprost co jakiś czas silnik szarpnie)
    Ciśnienie na każdym cylindrze 12,5
    sonda chodzi
    TPS dobry
    czujnik temp. dobry
    cały układ WN w porządku
    lewego powietrza nie ciągnie
    rozrząd sprawdzony
    o vagu można zapomnieć
    czego się uczepić w tym silniku?
  • REKLAMA
  • #2 4294260
    fiedzio
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Ja bym się uczepił świec , w momencie kiedy szarpie maska do góry i ściągać po kolei przewody z świec i zobaczyć przy którym nie będzie zmiany w działaniu silnika , może być świeca lub przewód do niej.
  • #3 4294767
    goldwinger
    Układ WN odpada-przebiegi są ok (silnik nie szarpie cały czas tylko efekt jest taki jakby na pół sekundy wyłączyć któryś z cylindrów)
  • #4 4294862
    strzalaaa
    Poziom 17  
    Ocena: 110
    dlaczego piszesz że o vagu można zapomnieć? Ja calkiem niedawno podpinalem coś podobnego i poszlo
  • #5 4295123
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 485
    goldwinger napisał:
    czego się uczepić w tym silniku?

sprawdź luzy ośki aparatu
  • REKLAMA
  • #6 4295135
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    A moc ma i poza tym wszystko w porządku?
  • #7 4296153
    goldwinger
    strzalaaa napisał:
    dlaczego piszesz że o vagu można zapomnieć? Ja calkiem niedawno podpinalem coś podobnego i poszlo

Brak komunikacji ze sterownikiem (pomijając brak zasilania w gnieździe diag.), w opisie pinów sterownika (25-pin) nie widzę nigdzie pinu diagnozy, na migi też nie gada. Zasilania i masy na sterownik są ok.
    wojtekryba szczerze to nie sprawdziłem (mój błąd) ale kąt zapłonu na wolnych cały czas na prawidłowych 6° i nie zmienia się.
    Co do mocy to wydaje mi się że jakby mu trochę brakowało (teoretyczny przebieg 230 tys.) ale może to tylko moje wrażenie przyspiesza normalnie nic nie dławi, wchodzi na obroty bez problemów, jedyny problem to te trząchnięcie na wolnych
  • #8 4296224
    ociz
    Ocena: 3481
    goldwinger napisał:
    Brak komunikacji ze sterownikiem

tam tylko na migi się da, może nie tak się podłączasz skoro nie działa
  • #9 4296390
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1338
    niech kolega sobie zmniejszy przerwy na świecach na 0,7 mm i napisze jakie efekty
  • REKLAMA
  • #10 4296840
    szpaner16
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    witam wystarczy ze przewod WN bedzie w ktoryms miejscu troszke pekniety a juz bedzie szarpal co jakis czas lub swieca ktoras to czeste przypadki w tych silnikach przełóż na sprawdzenie z innego samochodu swiece i przewody najprostszy sposob ale kazdy szuka byle latwiej napisac i mysli ze kazdy strzeli w dziesiatke od razu jezeli szarpie albo rzuca silnikiem co jakis czas to na 100% jest to wina ukladu zaplonowego swiece lub przewody wyczysc sobie jeszcze wszystkie polaczenia zaplonowe masy itp.
  • #11 4297695
    goldwinger
    Dwa ostatnie posty to chyba żarty albo nabijanie postów, dwa razy już pisałem że WN w pożądku
  • #12 4297795
    kryszt44
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    goldwinger napisał:

Brak komunikacji ze sterownikiem (pomijając brak zasilania w gnieździe diag.), w opisie pinów sterownika (25-pin) nie widzę nigdzie pinu diagnozy, na migi też nie gada. Zasilania i masy na sterownik są ok.
    [

Kłania się AUTOCOM:DPA186,diagnostyka szeregowa i równoległa.
  • REKLAMA
  • #13 4298253
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    nie chce nabijać postów ale może czasem sonda zwalnia na bogato mieszanka robi się za uboga i takie efekty,takie moje domysły. Dziwny przypadek nie ma jakichś okoliczności w których usterka występuje najczęściej???
  • #14 4298315
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    A może wolne obroty są za wolne i z stąd są kłopoty.
  • #15 4298328
    goldwinger
    sonda chodzi dobrze, żadnych zmian w jej pracy przy wystapieniu usterki. Co do okoliczności to po prostu występuje to na wolnych obrotach nie ważne czy zimny czy ciepły co jakiś czas szarpnie i tyle (powiedzmy raz na 20 obrotów wału)
    Wolne obroty w normie, poza tym nawet podniesienie obrotów do 1000-1100 nie powoduje zmiany zachowania silnika
  • #16 4298383
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Hmm... ciężki temat, jeśli nie jest to w niczym uciążliwe to dałbym sobie spokój. Aha a sprawdzałeś regulator wolnych obrotów? Ale raczej byłby to troche inny efekt
  • #17 4298402
    ociz
    leinadzs napisał:
    a sprawdzałeś regulator wolnych obrotów? Ale raczej byłby to troche inny efekt

właśnie też o tym pomyślałem, a dokładnie o styku biegu jałowego, u mnie w jettcie z silnikiem RP (czli prawie to samo) tak się czasem działo jak były uszkodzone właśnie te styki i czasem rozłączało a wtedy się zmienia kąt wyprzedzzenia zpłonu więc jest małe szapnięcie
  • #18 4298774
    goldwinger
    regulator dobry, styk biegu jałowego chodzi bez zarzutu i jest dobrze wyregulowany. Kąt zapłony na wolnych stoi na 6°, odłączałem regulator podciśnieniowy w aparacie też bez zmian w pracy silnika, chyba faktycznie tak musi zostać bo już i od strony mechanicznej sprawdzony i cały układ zapłonowy jak i wtryskowy. Jedyne czego nie jestem w tej chwili w stanie sprawdzić to czas wtrysku.
  • #19 4298874
    wojtekryba
    Poziom 32  
    ta przerwa wystepuje regularnie czy sporadycznie ?

mniejwiecej ile zapłonów wypada ?
  • #20 4299330
    szpaner16
    Poziom 11  
    Zarty to sa takie ze byle prosty przypadek a kazdy leci na forum bo mysli ze tam mu pomoga hee a niby skad masz taka pewnosc ze swiece i przewody sa 100% dobre co woltomierzem sobie sprawdziles?
  • #21 4299342
    wojtekryba
    Poziom 32  
    szpaner16 napisał:
    a niby skad masz taka pewnosc ze swiece i przewody sa 100% dobre co woltomierzem sobie sprawdziles?

zapewniam cie że doskonale wie jak to zrobić :D

Dodano po 1 [minuty]:

szpaner16 napisał:
    przełóż na sprawdzenie z innego samochodu swiece i przewody najprostszy sposob

diagnostyka na podmiankę :D śmiechu warte :D :D
    a do sprawdzenia przewodów jakiego używasz fejsu ? :D
  • #22 4299383
    szpaner16
    Poziom 11  
    wojtekryba napisał:
    szpaner16 napisał:
    a niby skad masz taka pewnosc ze swiece i przewody sa 100% dobre co woltomierzem sobie sprawdziles?

zapewniam cie że doskonale wie jak to zrobić :D hehe to skoro wie to skad te pytania

Dodano po 1 [minuty]:

szpaner16 napisał:
    przełóż na sprawdzenie z innego samochodu swiece i przewody najprostszy sposob

diagnostyka na podmiankę :D śmiechu warte :D :D
    smiechu warte to sa niektore rady az zal d... sciska zazwyczaj diagnostyka na podmianke w takich przypadkach najczesciej sie sprawdza a nie madre slowa sprawdz sonde albo nie to wina komputera to nie mercedes z 2006r tylko stary rumpel w ktorym najczesciej siada uklad zaplonowy lub paliwowy a pisaniem nic nie zdzialasz skoro autor tematu nie wie jak wyglada przewod WN a tym bardziej co on moze powodowac
  • #23 4299536
    goldwinger
    szpaner16 powiedz mi co mam zrobić przebiegi sfotografować i wkleić, film ci nakręcić czy co?
    Cytat:
    autor tematu nie wie jak wyglada przewod WN a tym bardziej co on moze powodowac

i to powiedział człowiek który nie wie jak ustawić przepustnicę, ty czytasz w ogóle to co ja piszę czy nie?
    dobrze ze jeszcze nikt mi krokowego nie każe czyścić.
    wojtekryba szarpnięcia są nieregularne, mniej więcej raz na 3-5 sek. jest szarpnięcie
  • #24 4299661
    wojtekryba
    Poziom 32  
    przyjżałes sie cisnieniu paliwa w trakcie pracy ?
    ma to cudo pochłaniacz par paliwa,może przytkany, albo zaworek nie chodzi?

choć cały czas po głowie chodzi mi aparat w środku
  • #25 4299957
    goldwinger
    Przepraszam zapomniałem napisać z aparatem w pożądku ciśnienie na wtrysk 1bar
    Pochłaniacz jest, czy zatkany, hmm... nie wiem, ale zawór pracuje
  • #26 4300075
    ociz
    Coś mi się zdaje że to usterka mechaniczna jednak będzie, np któryś zawór się czasem wiesza.
  • #27 4301519
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1338
    kolego goldwinger
    radziłem ci zmniejszenie przerw na świecach do 0,7-0,8mm (świece z jedną elektrodą czyli takie jakie mają być)
    jeśli takie masz i tankujesz paliwo dobrej jakości to nie czytaj dalej i po prostu jeździj i nie zawracaj sobie głowy tym problemem

a teraz wyjaśnienie mojej sugestii
    to co opisujesz to nic innego jak "wypadanie" zapłonów
    dlaczego wypadają? bo mieszanka paliwo-powietrze jest za uboga/bogata
    dlaczego za uboga/bogata? bo po to jest sonda żeby dała jakiś punkt odniesienia a żadna elektronika nie utrzyma mieszanki stechiometrycznej przez cały czas bo katalizator też jakoś musi pracować
    dlaczego kompik pozwala na zbyt duże zubożanie lub wzbogacanie mieszanki jeśli skrajne przypadki powodują wypadanie zapłonów?
    otóż wg założeń konstruktorów tak nie powinno takie zjawisko zaistnieć
    więc dlaczego się pojawia?
    1 bo iskra ma za małą energię (zbyt duża przerwa lub świece dwu, trzy-elektrodowe-iskry dużo ale słabszej bo jest rozproszona tu skrajny przypadek: VW 1.3 na 3 elektrodowych nie chodzi wiem to z autpsji)
    2 nasze polskie paliwko - na niemieckim wypadanie zapłonow praktycznie nie istnieje - to też autopsja
    na tym chyba zakończę bo to powinno wystarczyć

Pozdrawiam
  • #28 4301596
    goldwinger
    przerwy na świecach są 0,8 zmniejszenie przerwy nic nie daje, bo i co ma dać kiedy nie wina zapłonu. Czego by tam nie nalać efek też jest jaki jest. Ogólnie temat nierozwiązany.
    Zamykam bo nie ma sensu tego dalej ciągnąć

Podsumowanie tematu

✨ Audi 80 1.8 PM z 1989 roku ma problem z szarpaniem silnika na wolnych obrotach, objawiającym się nieregularnym "zgubieniem iskry" lub nierówną pracą cylindrów. Ciśnienie sprężania wynosi 12,5 bar na każdym cylindrze, sonda lambda działa prawidłowo, czujnik temperatury i TPS są sprawne, a układ wysokiego napięcia (WN) oraz rozrząd zostały zweryfikowane i uznane za poprawne. Brak nieszczelności dolotowych i komunikacji ze sterownikiem diagnostycznym. Kąt zapłonu na wolnych obrotach utrzymuje się stabilnie na 6°. Szarpnięcia pojawiają się nieregularnie, mniej więcej co 3-5 sekund, niezależnie od temperatury silnika i prędkości obrotowej (również przy 1000-1100 obr./min). Sprawdzono regulator wolnych obrotów oraz styk biegu jałowego, które działają prawidłowo. Ciśnienie paliwa na wtrysku wynosi 1 bar, pochłaniacz par paliwa i zawór odpowietrzający są obecne i działają. Podejrzenia padły na mechaniczne usterki, np. zawór czasem się zacina. Próby zmniejszenia przerw na świecach do 0,7-0,8 mm nie przyniosły poprawy. Diagnostyka komputerowa jest utrudniona z powodu braku komunikacji ze sterownikiem. Wskazano, że w takich starszych silnikach najczęściej przyczyną są problemy z układem zapłonowym lub paliwowym, jednak w tym przypadku układ zapłonowy i WN zostały wykluczone. Ostatecznie problem pozostaje nierozwiązany i temat został zamknięty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA