logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek wydajności po wymianie płyty głównej i procesora na Asrock P4i65G

dayv 19 Wrz 2007 08:50 4605 48
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego po wymianie płyty głównej na Asrock P4i65G i procesora na P4 3,4 GHz mam niższy wynik 3DMark oraz dziwne wartości pamięci AGP w Everest?

Najprawdopodobniej winne są ustawienia i platforma po wymianie płyty, a nie samo „AGP memory” w Everest. Rozmiar Graphics Aperture Size ustawiony w BIOS-ie powinien być raczej 256 MB, ale to nie jest pamięć lokalna karty — to tylko rezerwa pamięci używana, gdy zabraknie VRAM, więc odczyt 56 MB sam w sobie nie tłumaczy spadku wydajności [#4298521][#4298945] Po zmianie płyty trzeba mieć poprawnie zainstalowane sterowniki chipsetu, pamięci ustawić na 200 MHz i dopasować timingi do SPD; po przestawieniu RAM-u u autora wynik SuperPI poprawił się do 50 s, co potwierdza, że konfiguracja miała znaczenie [#4302139][#4302611][#4311691] Ważny jest też sam chipset i tryb pracy pamięci: stara płyta miała VIA PT800, nowa Intel 865G/ICH5, a na starej pamięci działały w dual channel, co w Pentium 4 daje zauważalny wzrost wydajności [#4304517][#4306636] Wydajność w 3DMark i Dirt zależy mocno od chipsetu, magistrali i RAM-u, więc sam wzrost taktowania z 2,4 na 3,4 GHz nie musi dać dużej różnicy, zwłaszcza przy single channel i bez optymalizacji BIOS-u [#4302611][#4310876][#4311691] Jeśli chcesz to porównać sensownie, sprawdź SuperPI i Sandra zamiast opierać się tylko na 3DMark 2003 [#4310876][#4311691]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 4298372
    dayv
    Poziom 24  
    Ocena: 39
    Witam

Mialem niegdys na p4 2,4 728ram i grafie agp 7600gt 12tys.p Bylo to przy plycie gigabayta gv cos tam cos tam...

Plyta nagle padla... zanioslem do serwisu i tam wcisnęli mi nowa plyte gl. asrocka p4i65g.

Teraz doszedl nowy procek p4 3,4 northwood (tamten to byl prescot)
    I wynik w 3dmarku o 500 jednostek mniejszy :|:|:| nie kumam tego....
    Pozatym czy to jest normalne ze wyswietla mi sie w everescie:
    total local video memory: 256
    total local textur memory: 256
    total agp memory: 56 :|:|:| <= nie powinno byc 128 albo 256 :| :| :| O co tutaj chodzi niech mnie ktos oswieci...
  • REKLAMA
  • #2 4298418
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 14
    Może źle masz skonfigurowany bios.
  • REKLAMA
  • #3 4298431
    GressOn_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Bios - hm

Wiesz zauważyłeś czemu w testach podawane są wyniki z testów prowadzonych paroma programami testującymi.

Heh w AMD jest tak że dla kienta podawane są prędkości 3 i 3,5 GHz
    a on pracuje z prędkością 1,5 -1,8 GHz tu wiadomo PR (Pentium Ratio).

Może INTEL wprowadził patent AMD.
  • #4 4298521
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Sprawdź, jaki rozmiar szczeliny AGP masz ustawiony w BIOSie (Graphics Aperture Size) - zdaje się, że najodpowiedniejsze będzie w tym przypadku 256MB. Przeinstaluj sterowniki od płyty głównej. Zgodnie z sugestią kolego BuBos18 zerknij, czy pozostałe ustawienia w BIOSie są optymalne dla sprzętu (taktowanie i timingi pamięci itp.).

Prescott 2,4GHz i Northwood 3,4GHz? Nie na odwrót czasem? ;)
  • REKLAMA
  • #5 4298814
    nemoo
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    No jak na mój gust to ten "nowy" procesor pomimo większej częstotliwości jest mniej wydajny od "starego" Prescota. Bądź co bądź Prescot jest nowszy ma więcej pamięci cache i zapewne jest na większej magistrali FSB. Nie wiem jak wygląda teraz sytuacja z płytami AsRock'a ale kiedyś (nie tak dawno zresztą) siały grozą i tandetą.
  • REKLAMA
  • #6 4298945
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Kazda z porad mija sie z celem z wyjątkiem tej:
    Cytat:

Może źle masz skonfigurowany bios.

Wynik można poprawić bo 3dmark 2001 jest bardzo czuły na taktowanie pamieci, procesora, magistrali.. wystarczy zaciesnic timingi i bedize odbrze.
    500pkt to zadna roznica , 3dmark 2001 jest nieodpowiednim programem do takich testow dlatego ze jest juz za stary i przeklamuje. Polecam conajmniej 2003.

Cytat:

Heh w AMD jest tak że dla kienta podawane są prędkości 3 i 3,5 Mhz
    a on pracuje z prędkością 1,5 -1,8Mhz tu wiadomo PR (Pentium Ratio)

Rozumiem że kolega ma super szybki procesor ? Polecam google i sprawdzenie taktowan procesorow. BO o ile pomylke raz moge zrozumiec o tyle dwa razy z rzedu w ytm samym poscie to niewiedza.

Cytat:

Sprawdź, jaki rozmiar szczeliny AGP masz ustawiony w BIOSie (Graphics Aperture Size) - zdaje się, że najodpowiedniejsze będzie w tym przypadku 256MB

AGP Memory to pamiec ktora zostaje przydzielona karcie graficznej TYLKO w przypadku gdy zabraknie pamieci na samej karcie.
    W zwiazku z tym ze GF serii 7XXX to mocne karty z duza iloscia pamieci to 3dmark 2001 nawet ich nie wypelni calkowicie bo nie ma testu w tym programie ktory pochlonie wiecej niz 64MB pamieci na karcie. Wiec to nie ma nic do rzeczy.

Cytat:

No jak na mój gust to ten "nowy" procesor pomimo większej częstotliwości jest mniej wydajny od "starego" Prescota. Bądź co bądź Prescot jest nowszy ma więcej pamięci cache i zapewne jest na większej magistrali FSB

Tutaj kolega jest bliski prawdy , jednak trzebaby dowiedziec sie dokladnie jakie to byly plyty glowne i procesory bo tak jak mowilem zmiana magistrali wplywa na wynik 3dmarka.
  • #7 4299187
    wiezlak
    Poziom 35  
    Kolego Stingerek - dlaczego opierasz swój wywód na 3DMark 2001, skoro wyniki podane przez kolegę dayv wskazują na wersję 2003?

Stingerek napisał:
    Cytat:

Sprawdź, jaki rozmiar szczeliny AGP masz ustawiony w BIOSie (Graphics Aperture Size) - zdaje się, że najodpowiedniejsze będzie w tym przypadku 256MB

AGP Memory to pamiec ktora zostaje przydzielona karcie graficznej TYLKO w przypadku gdy zabraknie pamieci na samej karcie.
    W zwiazku z tym ze GF serii 7XXX to mocne karty z duza iloscia pamieci to 3dmark 2001 nawet ich nie wypelni calkowicie bo nie ma testu w tym programie ktory pochlonie wiecej niz 64MB pamieci na karcie. Wiec to nie ma nic do rzeczy.

Jeśli o rozmiar szczeliny chodzi - nawet gdy nie ma wpływu na wynik któregoś z benchmarków, to bezcelowym jest (dla gracza) ograniczanie do kilkudziesięciu megabajtów. Biorąc pod uwagę rozmiar pamięci lokalnej 768MB i graficznej 256MB optymalnym zdaje się zarezerwowanie 256MB. Jeśli odczytujesz tą wskazówkę, jako służącą jeno śrubowaniu wyniku w którymś z 3DMarków, to faktycznie może nie mieć "nic do rzeczy".
  • #8 4300319
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Cytat:
    wcisnęli mi nowa plyte gl. asrocka p4i65g.

Myślę że to główny probem.
  • #9 4300525
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Daj zrzut z programu CPU-Z, może proc nie działa na swoich optymalnych ustawieniach.
  • #10 4302131
    dayv
    Poziom 24  
    Dobrze więc podam wiecej informacji:

Stary cofing wynik 3dmark 03` 12tys.p.

plyta gigabayt GA-8VT880
    proc p4 2,4prescot na szynie 533 (czy tez 500... nie pamietam...)(ale to nie z tych nowych prescotow... mial z 4 lata)
    728 ram (byly 2 pamiatki 1kosc 256 2 kosc 512 i z tego co pamietam pracowaly w dualu.... moglo tak byc? bo teraz na bank w singlu)
    karta graf. 7600gt galaxy na agp

Nowy konfig wynik 3d marka 03` 11,5 tys. p.
    plyta asrocka p4i65g
    Procesor P4 3,4 northwood (szyna 800)
    Reszta sie nie zmienila

co do samej szybkosci to nie wiem skad macie onfo koledzy... ale northwoody od zawsze byly szybsze w grach (na aplikacjach szybszy jest prescot)
    "Sprawdź, jaki rozmiar szczeliny AGP masz ustawiony w BIOSie (Graphics Aperture Size) - zdaje się, że najodpowiedniejsze będzie w tym przypadku 256MB."

Tak jest ustawione na 256. mam to zmniejszyc.....?

Wydawalo mi sie ze komp wyraznie przyspieszy.... i w 3dmarku będe miec kolo 14tys. moze 15 (takie mialem zalozenia....)

Dodaje ten zrzut...i ja mam wsadzone ddrki 3200 czyli 400setki. A w zakladce memory - czestotliwosc - jest napisane 160mhz... ja nie wiem macie zrzut ja sie nie znam nie chce niczego sugerowac... ale ten problem zaczyna mnie baaaardzo draznic :/
    Załączniki:
    • cpuz.txt (32.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4302139
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Tak, pamięci powinny iść na 200MHz, zwiększ w biosie.
  • #12 4302274
    dayv
    Poziom 24  
    Graphics Aperture Size przestawiony na 256, pamiatki przestawione ida na 200.... wynik wzrosl o 300p. .... Nie no to jest nienormalna sytuacja....

Moze w inny sposob jeszcze... mam colina dirta i nie da sie grac przy 1280 X xxxx . Jak zmniejsze na 800x600 zmniejsze wygladzanie i dam na medium detale to da sie grac ale tylko jak jade "ja" sam na trasie. Jak sa oponenci to nie ma bata.... wydajnosc spada ze omg... Wiem ze dirt ma kosmiiczne wymagania ale bez przesady chyba ?
  • #13 4302314
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, grasz na tej karcie w dirta z antialiasingiem?
  • #14 4302323
    dayv
    Poziom 24  
    nom w dircie z tego co pamietam wygladzanie albo wylaczone albo x4. Ale reki sobie uciac nie dam.

Dodano po 6 [minuty]:

bylo x4 dalem na 0 i jakiegos wielkiego wzrostu wydajnosci nie zauwazylem...

Dodano po 1 [minuty]:

Blagam o rozwiklanie problemu.... :(
  • #15 4302611
    wiezlak
    Poziom 35  
    Dirt niestety dużo wymaga również i od procesora. W wersji demo na A64 2,7GHz ledwie się daje jeździć w etapie Buggy z przeciwnikami. W ścisku ilość klatek spada nawet do 14 przy minimalnych detalach i rozdzielczości, gdzie karta już nic nie ogranicza (GF 7900GT). W etapach "solowych" nie ma problemów - raczej nie spada poniżej 30 klatek. Jeśli chcesz przyrostu klatek w etapach z wieloma przeciwnikami, to zmniejsz detale nad którymi głównie pracuje procesor (cienie, efekty cząsteczkowe itp.). Karcie możesz ulżyć wyłączając cały post-processing - np. programikiem "HDR Tweaker".

Czy starego P4 nie miałeś czasem podkręconego? Przeinstalowałeś system bądź chociaż sterowniki od chipsetu po zmianie płyty? W ustawieniach karty masz wyłączony V-Sync? Przejrzyj wyniki podobnych konfiguracji w ORBie. Jakie inne porównanie do starego procesora i płyty masz oprócz tego 3DMarka 2003? Użyj też innych testów, w których jest baza porównawcza różnych konfiguracji (np. SiSoft Sandra) lub łatwo znaleźć wyniki w sieci (np. SuprerPI).

Tak - Prescott ma większy rozmiar pamięci Cache L1 i L2, lecz Northwood ma krótsze potoki wykonawcze. W zależności od specyfiki testu/aplikacji/gry szybszy będzie jeden, bądź drugi.

Prócz tego, że zmieniłeś w BIOSie taktowanie pamięci na synchroniczne z FSB 200MHz powinieneś również poprawić timingi na takie, jakie są zapisane w SPD najwolniejszej pamięci dla 200MHz, czyli 3-3-3-8 (CAS - RAS to CAS - RAS - TRAS), zamiast obecnych 2,5-4-4-8 (jeśli moduł 512MB to wytrzyma stabilnie, to możesz spróbować zostawić CAS 2,5).
  • #16 4302691
    dayv
    Poziom 24  
    jak krecilem to tylko starym radkiem 9600pro... procek 2,4 nigdy nie byl przeciazany i ani razu krecony. Seria ze sklepu. eh...:/ W kazdych porownaniach 3,4northwood zmiata wiekszosc procesorow jednordzeniowych... Seria extreme jest oczywiscie szybsza i taki fajny athlon. A tak to ten nordek mial do 5 miejsca w testach... :/ Mi sie wydaje ze daje dupy ta plyta glowna;/ Sprobuje potestowac posprawdzac ale naprawde juz nie mam sily do tego kompa ;/ Mial pieknie smigac a tu kupa ;/

W dircie 800x600 medium detale wylaczone wygladzanie i jak jade sam to smiga na poziomie 35-40fps spokojnie da sie grac. Ale jak wpadna przeciwnicy to ... z 15 jest czasem nawet mniej...

Ten asroc po pierwsze jest typu midium atx (tzn ta mniejsza) i ma wszytsko zintegrowane na plycie ;/ oczywiscie akrte graf. wylaczylem zupelnie.

Troche potestuje i jak nie bede widzial wzrostu wydajnosci to lece z pyskiem na sklep ktory mi wepchnol te plyte.
  • #17 4303148
    Lepszy Johnny
    Poziom 14  
    Jesli chodzi o marke plyty (tu Gigabyte vs Asrock) decyduje ona glownie o niezawodnosci stabilosci i wyposazeniu plyty.
    Jesli mowimy o wydajnosci role kluczowa ma tutaj Northbridge plyty głównej!!
  • #18 4303427
    BuBos18
    Warunkowo odblokowany
    Z tym procem i z tą kartą nie miej nadziei że pograsz w dirta na medium i z przeciwnikami. Ta gra ma kosmiczne wymagania i ten sprzęt nie wyrobi.
  • #19 4303745
    dayv
    Poziom 24  
    a jest jakis programik do testowania samego procesora ?
  • #20 4303819
    Lepszy Johnny
    Poziom 14  
    dayv nie ma programu ktorym przetestujesz sam procesor bez udzialu plyty glownej!To mostek polnocny komunikuje procesor z reszta sprzetu.

Jaki miales Chipset w gigabajcie a jaki masz w nowym aSroku?
  • #21 4304517
    dayv
    Poziom 24  
    plyta gigabayta

- Chipset VIA PT800 HOST/AGP/Controller
    - VT8237 I/O Controller Hub

plyta asrock

- Northbridge: Intel 865G
    - Southbridge: Intel ICH5
  • #22 4304542
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Ja miałem Asrocka! przez 5 dni! ODRADZAM!! nigdy nie daj sobie tego wcisnąc! lepiej dołozyć więcej i miec satysfakcję! Takie moje zdanie nie ufam Asrockowi :) jeżeli nie mineło więcej niż chyba 10dni to pasz prwao zwrócić sprzęt lub wymienić na inny za dopłata(ale nie jestem tego pewny w 100%, trzeba by podzwonić do "praw konsumentów")!
  • #23 4305485
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Napisałeś że na poprzedniej płycie pamięci chodziły w dualu a na te nie więc to również zaniży osiągi.
  • #24 4305582
    dayv
    Poziom 24  
    "Napisałeś że na poprzedniej płycie pamięci chodziły w dualu a na te nie więc to również zaniży osiągi."

nie zartuj :>

Prosze o bardziej konstruktywne porady
  • #25 4305611
    Creapi
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Parę razy Ci już sugerowano właściwe rozwiązanie ale nie zwróciłeś na to uwagi więc powiem wprost - w serwisie wcisnęli Ci shit w postaci płyty ASRocka. W życiu nie zgodziłbym się na podobną zamianę. To tak jakbyś zamienił Audi A4 na Dacie Logan. Wszystko gorsze, gorsze osiągi, gorszy komfort, gorsze wsparcie, gorsza renoma, gorsza trwałość, gorsza gwarancja, gorszy prestiż itd...
    Wróć do serwisu i zrób im awanturę. A jak nie, to płać frajerskie 500pkt 3DMark'a bo więcej z tego złomu nie wyciśniesz.
  • #26 4305706
    dayv
    Poziom 24  
    przynajmniej ten jak to okresililes zlom kupilem za ciezko zarobione pieniadze :] wiec jak tobie daja starzy kase to mozesz sobie pozwolic na c2d 8600gts 8 giga pamieci itp. SPOKO :] Ale ja natwoim miejscu bym sie tym nie chwalil bo nie ma czym :D
  • #27 4306146
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Kolego tak samo pracowałem ciężko na komputer... po protu chcemy tobie "przekazać" że kilka zł więcej i masz mniej problemów!
  • #28 4306527
    dayv
    Poziom 24  
    Czyli jestescie zgodni ze wine za te slaba wydajnosc ponosi plyta glowna i po jej zamianie na jakas firmowa (choc uzywana abita np.) te "bole" ustąpią?
  • #29 4306572
    Cinek_as
    Poziom 21  
    ja jestem przekonany że tak! AsRock to "kłopotliwa" firma, jest z najniżej półki, chińska tragedia, naprawdę kilka zł więcej i masz dużo lepszy sprzęt!
  • #30 4306636
    beamer.kun
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Pamięci w dualu naprawdę dają kopa Pentium-om 4, więc winę ponosi płyta główna - zmień na coś na lepszym chipsecie i lepszej marki , będzie lepiej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił płytę główną Gigabyte GA-8VT880 z procesorem Pentium 4 2,4 GHz (Prescott) na płytę Asrock P4i65G z procesorem Pentium 4 3,4 GHz (Northwood). Pomimo wyższej częstotliwości procesora, wynik w benchmarku 3DMark 03 spadł o około 500 punktów (z 12 tys. do 11,5 tys.), a w programie Everest zauważono niskie wartości pamięci AGP (56 MB zamiast oczekiwanych 128 lub 256 MB). Wskazano, że możliwą przyczyną jest słabszy chipset płyty Asrock (Intel 865G/ICH5) w porównaniu do poprzedniego chipsetu VIA PT800/VT8237 w Gigabyte, co ogranicza wydajność procesora i pamięci. Zalecano sprawdzenie i optymalizację ustawień BIOS, w tym taktowania pamięci (ustawienie na 200 MHz) oraz rozmiaru szczeliny AGP (Graphics Aperture Size) na 256 MB. Użytkownik potwierdził poprawę wyniku po zmianie taktowania pamięci, ale nadal odczuwał spadek wydajności w grach, zwłaszcza przy większej liczbie przeciwników w Colin McRae Dirt. Dyskusja podkreśliła, że płyta Asrock jest uważana za niskobudżetową i mniej stabilną, co może wpływać na osiągi. Testy SuperPI wykazały czas około 50 sekund dla próbki 1M, co jest wynikiem umiarkowanym, a testy w SiSoft Sandra wskazywały dobre wyniki CPU, jednak realna wydajność jest ograniczona przez chipset płyty. Sugerowano rozważenie wymiany płyty na lepszy model (np. Gigabyte lub Asus) z wyższym poziomem chipsetu, aby w pełni wykorzystać potencjał procesora Northwood. Wskazano również, że pamięci pracujące w trybie dual channel na starej płycie mogły dawać lepszą wydajność niż obecne ustawienia single channel. Podkreślono, że benchmarki graficzne jak 3DMark 2001/2003 nie są idealne do testowania samego procesora, a do testów CPU lepiej używać SuperPI lub SiSoft Sandra. Ostatecznie problemem jest głównie chipset płyty głównej, który ogranicza przepustowość magistrali i tym samym wydajność całego systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA