logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SOPC Builder - komunikaty licencyjne przy budowie Nios II, błędy VHDL

ijon_tichy 19 Wrz 2007 14:44 1587 3
REKLAMA
  • #1 4299413
    ijon_tichy
    Poziom 13  
    Czesc!

Sopc podczas budowania Niosa2 zgasza takie komunikaty:
    ...
    # 2007.09.19 14:12:27 (*) Running Generator Program for cpu_II
    # 2007.09.19 14:12:30 (*) Checking for plaintext license.
    # 2007.09.19 14:12:30 (*) Plaintext license not found.
    # 2007.09.19 14:12:30 (*) Checking for encrypted license (non-evaluation).
    # 2007.09.19 14:12:30 (*) Encrypted license found. SOF will not be time-limited.
    # 2007.09.19 14:12:48 (*) Creating encrypted HDL
    # 2007.09.19 14:12:54 (*) Running Generator Program for jtag_uart
    ...

i następnie nieco pózniej :

Error (10003): Can't open encrypted VHDL or Verilog HDL file "c:/altera/upgrading_MMI/cpu_II.vhd" -- current license file does not contain a valid license for encrypted file
    Error: Node instance "the_cpu_II" instantiates undefined entity "cpu_II"
    Error: Quartus II Analysis & Synthesis was unsuccessful. 2 errors, 86 warnings

Firma zamówiła upgrade licencji i na quartusa i na niosa2, w okienku Licence Options wszystko niby jest OK full version + 00A2 (NIOS II Embedded Processor Encrypted Output)

wthat is wrong?
  • REKLAMA
  • #2 4308489
    tony_tg
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czesc,
    Upewnij sie, ze NIOS jest budowany z wersji SOPC i Quartusa ktore sa dokladnie takie same!!. Sa dwa problemy z tym Nios'em. Pierwszy jest taki, ze jak masz licencje albo pakiety SOPC i Quartusa rozne (np. Quartus 6.0 a SOPC 7.0) to nie zadziala Ci to. W zaleznosci od konfiguracji, albo plik programowania ukladu bedzie "time limited" albo dostaniesz jakis dziwny error i dalej to nie bedzie dzialalo.

Jak masz wszystko w porzadku i piszesz, ze licencja jest od Altery to zapytaj sie ich co jest grane. Moim zdaniem powinni szybko Ci pomoc.
    Sam mialem z tym problemy i dopiero po telefonie do nich powiedzieli mi co mam zrobic aby uruchomic te dwa pakiety. (aczkolwiek zajelo to troche czasu)

Pozdrawiam,
    tony_tg

PS. U mnie problem byl taki ze w okienku License Options wszystko bylo OK ale pokazywalo mi opcje licencji z zupelnie innego serwera/pliku. Musialem tam wywalic wszystkie licencje i podac tylko ta nowa i wtedy odpalilo sie wszystko.
  • REKLAMA
  • #3 4308682
    ijon_tichy
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedź.

Niestety są to te same wersje softu, a upgrade licencji był kupowany razem z upgradem Niosa. Dla pewności zbudowałem malutki system od zera i efektem są takie same błędy. Okienko License Setup faktycznie szaleje. Po całkowitym 'zresetowaniu' licencji NiosII nie jest wyświetalany, więc jest problem z licencją. Szef już napisał do sprzedawcy - może coś z tym zrobią.

Robie migrację z Cyclona na CyclonaIII i Niosa na NiosaII. Zmiany jakie będe musiał zrobić w C ze względu na zmianę środowiska SDK na HAL mnie trochę przerażają ;-)
  • #4 4329070
    ijon_tichy
    Poziom 13  
    Temat zamykam, problemem była wadliwa licencja (a własciwie zły nr ID wystawiony przez sprzedawcę). Trwało to trochę długo , bo aż 10 dni ,ale trzeba się cieszyć że w ogóle bedzie działać ;)
REKLAMA