logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moc wzmacniacza a napięcie zasilania i R obciążenia...

neo_dc 19 Wrz 2007 21:23 4510 21
REKLAMA
  • #1 4301001
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    No więc właśnie...

Mam wzmacniaczyk ( jakiś samorób, nie mój ) i stoi na nim:
    200W/8R
    250W/4R
    300W/2R

I teraz wydawało mi się to coś takie... za małe...

Napięcie zasilania końcówki -> ±40V po wyprostowaniu i odfiltrowaniu.
    Końcówka jest na mosfetach - 2 pary 2SK1058 i 2SJ162, czyli 100W/tranzystor czyli wzmacniacz wytrzymuje 200W tak ?

Jeśli jest para tranzystorów, w której kazdy ma 100W to teoretycznie moc wzm. nie moze byc wieksza niz 100W tak ( kazdy tranzystor odpowiada za jedna polowke sinusa ) ?

Trafo ma około 200 - 300 W ( nie wymontowywałem ).

Niech mi ktoś napisze jak to jest z tymi mocami.... Robiłem jable na ±40 i chyba 200W nie miały przy tych 8R... nie wiem co myśleć :/

Szukałem na elce, ale przewaznie wątek to tylko kłótnia kto ma rację a różnice w zdaniach sięgają 50 W wiec bez sensu... są na to wzory ?

Niby z prawa ohma jak podstawie napiecie zasilania i 8R to wychodzi 200W.... ale straty są chyba jakies....

Czekam z niecierpliwością na jakieś konkrety ;)
  • REKLAMA
  • #2 4301155
    KmiecikSe
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    +/-40V, to przy rezystancji 4 OHM daje 10A prądu stałego, teoretyczną moc wydzielona na rezystancji 400W.
    Zróbmy z tego sinus: Napięcie U=40:pierwiastek(2)=28V
    Prąd I=28:4=7A
    Moc: P=7*28=196W
    To jest tylko teoria, w praktyce wygląda to zupełnie inaczej, bo nigdy napięcie za prostownikiem i filtracją nie bedzie stale wynosić 40V, z drugiej strony głośnik nie ma tylko rezystancji, 4OHM jest to jego impedancja, która jest tym większa im większe są wychylenia membramy...
  • #3 4302028
    neo_dc
    Poziom 32  
    Czyli tak defacto nie da sie policzyc mocy wzmacniacza ;p
  • #4 4302081
    pstryk
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    nie wiem skad go mam ale sie w miare dokladnie sprawdza,napiecie na glosniku do kwadratu dzielone przez dwa razy obciazenie.jak nie masz jak sobie zmierzyc napiecia na glosniku to mozna chociarz zasilanie podac uwzgledniajac spadki napiec na zasilaczu i tranzystorach.pamietaj ze na glosnik przy zasilaniu symetrycznym idzie jednoczesnie tylko jedna polowka zasilania,no chyba ze mostek.pozdrawiam.P=Ukwadrat\2*R obciazenia.
  • #5 4302181
    neo_dc
    Poziom 32  
    Czyli przyjmując 6V spadku na tym wszystkim. to mamy 34V, a więc:

- 8R ->72.25
    - 4R ->144.5W
    - 2R ->289W

Ale znowuż tak nie może być, bo jeden mosfet ma tylko 100W Pmax :/

Wzmacniacz jest stabilny przy 2R, więc moc musi być dużo mniejsza... :/
  • #6 4302406
    pstryk
    Poziom 16  
    no i masz racje bo przy tych parametrach tranzystorow to cienko widze te 200 wat a to ze tak wyszlo z obliczen to tylko obliczenia nieuwzgledniajace wytrzymalosci tranzystora,a jakies zabezpieczenie tam jest?
    Drain to source voltage 2SK1056 VDSX 120 V
    2SK1057 140
    2SK1058 160
    Gate to source voltage VGSS ±15 V
    Drain current ID 7 A
    Body to drain diode reverse drain current IDR 7 A
    Channel dissipation Pch*1 100 W
    Channel temperature Tch 150 °C
    Storage temperature Tstg –55 to +150 °C
    Note: 1. Value at TC = 25°C

100 wat struktura odda przy temperaturze 25stopni,nierealne przy normalnej pracy.porownaj sobie inne schematy wzmacniaczy i bedziesz mial porownanie,cos nasciemniane z ta moca solidnie.
    generator jakies 400 hertz (komputer masz wiec nie mow ze nie masz generatora:))rezystory mocy dobierz odpowiednio i do kubka z woda,podpinasz miernik i juz w przyblizeniu sam sie dowiesz ile ma.mozesz przez jakies 200 om podpiac glosnik jeszcze,bedzieszz slyszal czy juz znieksztalca dzwiek(rezystorek po to zebys nie ogluch przy pomiarach.pozdrawiam.

aha,stara diora duza miala chyba takie zasilanie,co prawda na bipolarnych ale miala prawdziwe 40.5 wata:) na 8 omach,mozna bylo wyciac zabezpieczenie ale minimalnie glosniej bylo i juz znieksztalcalo,
    parametry tych tranzystorow 6491\88to prad kolektora 15 A i moc tracona 75 Wat,daje do myslenia.
  • REKLAMA
  • #7 4302486
    neo_dc
    Poziom 32  
    Wiem, ze te 100W to max, no to załóżmy 30W zapasu na tranzystor, to jest 140W/2 pary....

Nie mam do niego schematu, ale z tego co widzę zabezpieczenie jest chyba przeciwko stałemu na wyjściu i nic więcej.

Nie chcę go mierzyć, wiem jak, mam oscyl. ale przyszedł do mnie sprawny więc lepiej go nie bedę pocił bo nie chce mi sie naprawiać :)

------------------------

A może wyjść z innego końca - mamy takie tranzystory, radiator jest normalny żeberkowy wielkości hmm powiedzmy prawie A4.
    ±40V zasilania i 2Ω - jakbym w przybliżeniu znał tę moc to już wyżej może być tylko mniej. Dodam, że wzmacniacz pracuje przy 2Ω stabilnie - tak mówi użytkownik :] więc chyba prawda.

Więc co - ze 40W będzie na tych 2R ;p
  • #8 4302524
    pstryk
    Poziom 16  
    to jest mono czy stereo bo teraz mam watpliwosci?tzn. na jednym kanale dwie pary?bo jesli mono to na 4 omach ta moc kolo 150 wat jest mozliwa natomiast na 2 na "fuul" to jest praca na granicy wytrzymalosci,no ale to tylko gadanie ,bez pomiarow sie nie przekonasz zwlaszcza jak masz oscyloskop to bym sie nawet nie zastanawial tylko podlaczal.
  • #9 4302540
    neo_dc
    Poziom 32  
    mono, jeden kanał 2 pary :)
  • #10 4303415
    KmiecikSe
    Poziom 15  
    Moc liczy się mając duży mocowo rezystor np. 4ohm, oscyloskop, generator i wzmacniecz do przebadania... No i wzory takie jak podawałęm wcześniej...
  • #11 4304870
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ja wiem, że ja mogę go zbadać... Chodzi mi o to, że nie wiem co to za konstrukcja i nie chcę tego robić, nie mam kasy na naprawianie ewentualnego końca mocy gdzie tranzystor jest po 19 zeta za sztuke...

Jak kolega widzi teoretycznie to narazie wychodzi kosmos, o pracy na 2R nie wspominając... a jednak gra, tylko z jaką mocą ? :D
  • #12 4305173
    KmiecikSe
    Poziom 15  
    A jeszcze jedno: to że tranzystor ma moc znamoinową to nie znaczy, że wzmacniacz nie ma więcej... Jest to moc maksymalna ciągła jaka się może na nim odłożyć. Jeżeli się na nim odkłada to się grzeje. Tu liczy się max prąd jaki może on "przepuścić". I wtedy np. przy Imax=7A moc sinosuidalna oddana przez wzmacniacz która go uszkodzi to P=7A*40V*1/pierwiastek(2)=200W
    Tak uczą na politechnice ;) i tego się trzymam...
  • #13 4305463
    neo_dc
    Poziom 32  
    No dobrze, ale to będzie moc w warunkach idealnych czyli t. otoczenia 25°C jak tu kolega wyzej. Zakładając, że będzie to nawet te 200W, to przy 2R, prawda ? Bo jest to moc maksymalna, powyzej tranzystorki sie fajczą ;)

Więc czy wyższych R będzie już tylko mniej :]

Dobrze myślę ?
  • REKLAMA
  • #14 4305595
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Moc wzmacniacza zalezy od tego co jest na jego wejściu. Zależna od rodzaju sygnału. CO do reszty to trzeba podać przy jakich zniekształceniach i wtedy wzmacniacz może mieć powiedzmy
    200W/8R przy THD+N = 0,01%
    250W/4R przy THD+N = 0,01%
    300W/2R przy THD+N = 0,01%

I powiedzmy
    250W/8R przy THD+N = 10%
    300W/4R przy THD+N = 10%
    400W/2R przy THD+N = 10%

Inaczej będzie przy różnych częstotliwościach... To jest powiedzmy średnia moc dla 1kHz, inaczej będzie przy 20kHz i inaczej przy 10Hz...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #15 4305807
    neo_dc
    Poziom 32  
    Chodzi mi o moc sinus, przy niesłyszalnym THD, czyli tam powiedzmy te 1% (czyli wzmacniacz zaraz zacznie ucinać sinusa ). Przyjmijmy, że przy 1kHz, ale to pewnie i tak nie da się tego policzyć :]

Te moce, które podałem na początku ( napisane na wzmacniaczu ) są na bank więte z kosmosu ( świadczy chociażby o tym moc tr. końcowych, wielkość radiatora ).

Wiele razy spotkałem się na elce, że ktośtam twierdził, że z napięcia zasilania takiego a takiego przy takim R obciążenia nie wyciśnie ani grama mocy więcej - no właśnie dlaczego :P Kolega wyżej tutaj liczył, że dla 40V i 4R to będzie 200W, a dzisiaj specjalnie poszedłem do sklepu po książeczkę z tymi kitami jabla - 40V i 100W.

Ehh :P
  • #16 4305905
    Tracid
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!

Należało by w takim przypadku sprawdzić w jakiej klasie pracuje ten wzmacniacz (AB?). I teoretycznie wyznaczyć jego sprawność, następnie przemnożyć przez moc max jaką pobiera trafo. Teraz mamy zgrubne wyliczenie. Oczywiście jeśli trafo jest z dużym zapasem to mamy kłopot (dane wyliczenia nic nie dają). Mierzyć!!! Powoli zwiększać moc na wyjściu i badać temp. na tranzystorach;) wtedy nie będzie problemu że coś sie spali.
  • #17 4305984
    pstryk
    Poziom 16  
    malutka uwaga bez aluzji a raczej sprostowanie,tranzystory nie maja "mocy"jako takiej ktora mozna by sie sugerowac ze wzmacniacz z nich tyle bedzie mial,maja moc strat jaka moze sie na nim wydzielic przy temp.25stopni struktury katalogowo,dodaj tez rezystancje termiczna zlacza plus rezystancja radiatora i zobacz co ci wyjdzie,dlatego napisalem ze to nierealne w normalnych warunkach czyba ze azotem potraktujesz radiator,a chwilowe takie przeciazenia wytrzyma ze wzgledu na pojemnosc cieplna radiatora,dlatego tez przy takich obliczeniach trzeba brac spory zapas zeby mu sie struktura nie spocila,to nie czasy fioletowych bodajze bdy a dzialaly:))

aha,podlacz oscyloskop,nie boj sie, na nim od razu zobaczysz jak ci zaczna prostokaty wychodzic i bedziesz wiedzial ze to kres jego mozliwosci.
  • #18 4306222
    neo_dc
    Poziom 32  
    Wiem, wiem, po prostu tak już z przyzwyczajenia mówię o tej mocy tranzystorów :]

Może coś mu pomierze ( kusi oj kusi :P ) ale najpierw muszę dokończyć budowę nowego sztucznego obciążenia :]

I tak dalej czekam, może ktoś ma jakiś super - sposób ;)

A propos tego sztucznego obciążenia - jak to wygląda z amperomierzem przy częstotliwości 1kHz ? Są jakieś takie ? Bo napięcie sobie odczytam na oscyloskopie ( chociaż woltomierz też by się przydał - lenistwo :D ).
  • #19 4306597
    bogo11
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Moc tranzystorów to jest moc strat a nie moc wzmaciacza. Są 4 tranzystory włączane w górnej połówce i dwa w dolnej. czyli teoretycznie straty na tranzystorach mogą być do 4x 100W.
    Sprawność wzmacniacza 60-70%, czyli więcej mocy idzie do głośnika niż jest tracone. Przy małych rezystancjach wyjściowych (poniżej 8ohm)ważniejszy prąd chwilowy jaki może wytrzymać tranzystor niż moc strat. co najciekawsze nawiększa moc strat wcale nie przypada na max moc wzmacniacza.

Ja przy prostych obliczeniach pomagam sobie tym kalkulatorem (niedopracowany ale pomocny niech każdy sobie moedyfikuje jak chce), szczególnie jeżeli chodzi o prąd szczytowy.
    Załączniki:
    • wzmacniacze -obliczenia mocy i napięc1.xls (26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 4307098
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Wszystko zależy w klasie AB czy wzmacniacz pracuje bardziej w klasie A czy B. W klasie A sprawność to sprawnośc 10% teoretycznie w praktyce taka jak maszyny parowej lub żarówki. a klasa B to sprawność dużo wyższa (ok 80%)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 4307564
    neo_dc
    Poziom 32  
    Klasa A to na pewno nie jest, zapewne jest to B lub AB ( A dla małych sygnalów) więc sprawność jest taka jak mówisz Tremolo.
  • #22 4307589
    Pegelmesser
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Z tym 10% w klasie A to lekka przesada. Mam wzmacniacz lampowy stereo 2x4W w klasie A co pobiera łącznie z żarzeniem okolo 50W mocy, (co daje 40W mocy pobranej pomijając żarzenie) czyli sprawność 20%. W konstrukcjach tranzystorowych może być i więcej nawet.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy mocy wzmacniacza audio zasilanego napięciem około ±40V i obciążonego rezystancją 8Ω, 4Ω oraz 2Ω, z tranzystorami MOSFET 2SK1058 i 2SJ162 (100W maksymalnej mocy strat na tranzystor). Użytkownik zastanawia się nad realną mocą wyjściową wzmacniacza, gdyż oznaczenia na obudowie (200W/8Ω, 250W/4Ω, 300W/2Ω) wydają się zawyżone w stosunku do parametrów tranzystorów i transformatora (około 200-300W). W odpowiedziach wyjaśniono, że moc wzmacniacza zależy od napięcia zasilania, impedancji obciążenia oraz klasy pracy (B lub AB), a moc strat tranzystorów nie jest równoznaczna z mocą wyjściową. Obliczenia teoretyczne wskazują, że przy ±40V i 4Ω można uzyskać około 200W mocy sinusoidalnej, jednak w praktyce napięcie po prostowniku i filtrze jest zmienne, a impedancja głośnika to impedancja zmienna, nie czysta rezystancja. Zwrócono uwagę na konieczność uwzględnienia spadków napięć, strat i parametrów termicznych tranzystorów oraz na fakt, że moc maksymalna tranzystora dotyczy strat cieplnych przy 25°C, co w praktyce jest trudne do utrzymania. Zalecane jest pomiarowe sprawdzenie mocy wyjściowej za pomocą oscyloskopu, generatora sygnału i sztucznego obciążenia, a także monitorowanie temperatury tranzystorów. Wzmacniacz stabilnie pracuje przy 2Ω, co sugeruje, że rzeczywista moc jest niższa niż nominalna. Podkreślono, że moc wzmacniacza jest zależna od poziomu zniekształceń (THD+N) i częstotliwości sygnału, a podane na obudowie wartości mogą być zawyżone. Wskazano również, że sprawność wzmacniaczy klasy AB wynosi około 60-70%, a moc strat i prąd szczytowy są kluczowe dla oceny możliwości tranzystorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA