logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić dysk na partycje podczas instalacji Windows Vista?

marsli1411 20 Wrz 2007 19:49 13930 6
REKLAMA
  • #1 4304167
    marsli1411
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam Was serdecznie!
    Pisze w sprawie podziału dysku na partycje w w/w systemie podczas formatowania.
    Chciałem tak zrobić ale wszystko idzie automatycznie z płyty i nawet nie dopuszcza do tego podziału. W związku z tym bardzo bym prosił o jakieś wskazówki, bo nie mam zielonego pojęcia jak tego dokonać a chwilowo niestety nie mogę przerzucić się na inny system.

Pozdrawiam.
    marsli1411
  • REKLAMA
  • #2 4304478
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jaki komputer ? Laptop ? Z czego instalujesz,z płyty Recovery ? Możesz użyć programu do zmian w układzie partycji np.PM8.
  • REKLAMA
  • #3 4304935
    NegativeONE
    Poziom 15  
    jezeli to plyta Recovery to Partition Magic nic nie da poniewaz oprogramowanie recovery formatuje caly dysk.
  • REKLAMA
  • #4 4306651
    marsli1411
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Już wszystko piszę. Tak płyta recovery. Otrzymałem ją przy kupnie laptopu. Sprawa wygląda dokładnie tak: chciałbym zainstalować na jednym dysku linuxa- na próbę, a na drugim była by ta nieszczęsna vista. Ale mam tylko jeden dysk, dlatego też musze go podzielić na partycje, a podczas formatowania z tej płyty nie ma takiej możliwości, jak już wspominałem.
    Jeśli nie ten program co kolega wymienił, to co proponujecie żeby powyższą czynnośc wykonać?

Najlepiej było by ściągnąc sterowniki do całego kompa i zakończyć sprawę z vistą, z tym że znajomy miał mi to wszystko załatwić a do tego czasu trochę się "pobawie" :)

Pozdrawiam
  • #5 4307002
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Programu do partycjonowania należy użyć oczywiście po zainstalowaniu systemu z płyty Recovery i po defragmentacji dysku. Przesiadka na XP to dopiero jak zbierzesz komplet sterowników pod XP.
  • REKLAMA
  • #6 4348202
    tehaceole

Poziom 28  
    Ocena: 212
    Ja tez mam recovery CD i u mnie są następujące opcje:
    -instalacja visty na calym dysku
    -automatyczny podzial dysku na 2 partycje i instalacja visty na pierwszej
    - instalacja visty tylko na pierwszej partycji bez naruszania struktury pozostalych partycji

Ja wybieram ta ostatnia opcje (oczzywiscie po wczesniejszym spartycjonowaniu dysku wg moich potrzeb za pomoca PM8)
    Konto firmowe:
    ST - SYSTEM
    Maszkowo 24 B, Maszkowo, 75-558 | Strona WWW: www.stsystem.pl
  • #7 4349593
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Laptopy z HP niestety robią z takim recovery. Jak chciałem przywrócić Vistę to kasowało mi wszystko i instalowało system z wszystkimi możliwymi paściami od HP. A jak ustawiłem partycje tak, jak ja chciałem, to już się z partycji recovery nic nie dało przywrócić. Więc skoro nie - to nie. Na szczęście w Ameryce dodają Vistę również normalnie (dają taką niebieską płytkę - wygląda prawie jak pirat, gdyby nie to że to dało mi ją HP, razem z naklejką na laptopie).

Nie znam się na sposobach licencjonowania w Polsce, ale jeżeli masz naklejkę (na niej, oczywiście klucz - chyba, że sam ją drukowałeś) i rachunek ze sklepu, na którym jest potwierdzony zakup Visty (co najmniej dwie rzeczy muszą potwierdzać legalność) - możesz ją nawet ściągnąć z neta i zainstalować.

Bardziej legalny sposób, to zainstalować to wszystko z Recovery, zmniejszyć partycję systemową i potworzenie innych za pomocą Partition Magic (lub innego - względnie jakiejś instalacji Linuxa) i zrobić własną kopię systemu Windows (możesz wtedy usunąć recovery producenta). Dalej robisz to co uważasz.

PS: O sposobach licencjonowania najlepiej spytać producenta, który dał ci sprzęt, lub Microsoft.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows Vista z płyty recovery, często proces instalacji przebiega automatycznie i nie pozwala na ręczne dzielenie dysku na partycje. W przypadku laptopów z preinstalowanym recovery, oprogramowanie to zazwyczaj formatuje cały dysk i instaluje system na jednej partycji, co uniemożliwia podział dysku podczas instalacji. Aby podzielić dysk, należy najpierw zainstalować system z płyty recovery, a następnie użyć narzędzi do partycjonowania, takich jak Partition Magic 8 (PM8) lub inne programy do zarządzania partycjami, po uprzedniej defragmentacji dysku. Alternatywnie można zmniejszyć partycję systemową po instalacji i utworzyć nowe partycje. W przypadku laptopów HP recovery często nadpisuje cały dysk i nie pozwala na przywrócenie systemu z partycji recovery po zmianie układu partycji. Warto rozważyć legalną instalację systemu z oryginalnej płyty instalacyjnej, jeśli posiada się odpowiednią naklejkę z kluczem produktu i dowód zakupu. Podsumowując, podział dysku podczas instalacji z płyty recovery jest ograniczony, a zarządzanie partycjami najlepiej wykonać po instalacji systemu za pomocą dedykowanych narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA