logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić dysk 120GB na partycje w Windows Vista bez Partition Magic?

towerone 01 Gru 2007 22:34 3066 3
REKLAMA
  • #1 4541799
    towerone
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam!
    Mam notebooka ze świeżo zainstalowanym Windows Vista. Jest w nim dysk 120GB i tylko jedna partycja, na której jest ponag 80GB wolnego miejsca. Chcialbym teraz z tej istniejacej partycji zrobic chociaz dwie partycje, jedna mniejsz, z systemem i druga z filmami i innymi duperelami, ale mam problemy w tym. Otóż najpierw chciałem to uczynić za pomocą programu Partition Magic, ale on nie jest obsługiwany przez Windows Vista. Potem próbowałem programem GParted, ale nie mogę się w nim połapać i nic z tego nie wyszło.
    Wiem, że można utworzyć nową partycję z poziomu Windowsa, za pomocą zakładki Zarządzanie komputerem, ale gdy próbuje tak zrobić to mogę jedynie utworzyć partycję o rozmierze max 37GB, a ja tak nie chce bo to stanowczo za mało. W takim wypadku partycja systemowa miała by rozmiar ponad 70GB, a to by było bez sensu. Da się jakoś tak zrobić żeby przy użycie tych standartowych aplikacji w Viscie utworzyć większą partycję?
    Proszę o jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4542272
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Rozwiązaniem będzie program Acroni Partition Expert znajdujący się np. na Hiren's Boot CD lub MiniPE Boot CD. Z drugiej strony nie łatwiej po prostu zapuścic system od nowa, porządkując od razu dane? Sposób pierwszy - podział bez utraty danych, sposób drugi - calkowita strata danych. Proszę dokonać wyboru :-)
  • REKLAMA
  • #3 4545392
    towerone
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Problem już załatwiony, użyłem programu Acronis Disk Director Suite 10 i wszystko poszlo szybko i sprawnie.
  • #4 4545633
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Super, kolejny zadowolony forumowicz :-) Proszę zamknąć temat i nie zapomnieć kliknąć pomógł :-)
REKLAMA