logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski w Altusach podłączonych do Pioneer a-616 markII – winne potencjometry czy wejścia?

mates15x 20 Wrz 2007 20:10 2125 17
REKLAMA
  • #1 4304260
    mates15x
    Poziom 10  
    Witam mam pioneera a-616 markII po podlączeniu do niego moich Altusów od czasu do czasu pojawiają sie trzaski w jednej kolumnie, słychać tylko "pierdzenie"basu pokręcę czymś, jakąś gałką i przechodzi.Czy może to być związane z tymi tylnymi wejściami na czincze? bo jezeli zmienie strony to druga kolumna to ma.Co zmienic zeby tego nie było?
  • REKLAMA
  • #2 4304350
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Jeśli przy zmianie miejsca CHINCH tak się dzieje to powodu szukaj w źródle sygnału a nie we wzmacniaczu i głośnikach.
    Do czego masz to podłączone??

Może podmień CHINCHE, mogą nie kontaktować.
  • #3 4304407
    majkel sony
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Wina potencymetra ,bo to pewnie dzieje się przy kręceniu gałką wolume tez to juz przechodziłem w mojej starej a616 ,gdy odkręciłem do prawie połowy w prawej miałem takie dziwne przecharki jednak ,gdy stuknołem w potencymetr ,albo delikatnie ruszyłem ustępowało. Rozkręciłem przesmarowałem i gitara. Kolega teraz jest jego 3 włascicielem i wiem ,ze jest zadowolony ,bo słyszę z parteru na 4 piętrze jak męczy altusy 140.
  • REKLAMA
  • #4 4304565
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    majkel sony napisał:
    Wina potencymetra

Ale mates15x napisał, że gdy zamieni chinchce to te trzaski przechodzą na druga kolumnę.
  • #5 4304583
    majkel sony
    Poziom 25  
    Obojetnie czy na tuner czy magnetofon ,cd i tak bedą ,a obracając kanały na jedno wychodzi ,ale gdy bedziesz regulował balancem to i tak zawsze bedzie ten sam kanał
  • #6 4304765
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Być może się mylę ale wydaje mi sie, że mates15x nie zmienia wejść, tylko odwrórcił kable chinche prawy na lewy i odwrotnie, przez co sygnał z tym trzeszczeniem przeszedł z jednej kolumny na druga.
  • REKLAMA
  • #7 4304789
    g23
    Poziom 11  
    To samo mam w ZODIAKU tylko on ma 27 lat każdy podencjometr muszę popstrykać żeby nie trzeszczało
  • #8 4304861
    majkel sony
    Poziom 25  
    Dokładnie o tym pisze ;_ Widze ,że jest jeszcze kolega z elektrody który rozumie co gadam ;)

Pozdrawiam.
  • #9 4305250
    Tomek_18
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    mates15x
    Stawiam na czincze, tez tak miałem :)
  • #10 4305270
    clauf
    Poziom 12  
    Nie zmienia to też faktu, że sprawdzenie czy poruszanie potencjometrami nie tworzy trzasków... :P

Jeśli nie to warto sprawdzić na innym kablu.

Jeśli to też nie to rozkręcić urządzenie i sprawdzić najpierw naocznie, a następnie miernikiem czy chinche są dobrze przylutowane, ewentualnie czy nie są uszkodzone.
  • #11 4305422
    mates15x
    Poziom 10  
    Dzieki wszystkim.Pod wzmaka mam podpiętego kompa i ten kabel wydaje mi sie dobry.Ale z tymi potencjometrami to ja nie wiem ktory, a jak krece od głosu to nic sie nie dzieje, dopiero jak pokrece tymi od zmiany tape1/tape2/phono itp. to sie poprawia.Wiec rozkrecic?i jak go wyczyscic:/?

Dodano po 3 [minuty]:

popukałem w ten od zmiany tape1/tape2/tuner/phono itp. i rzeczywiscie druga kolumna normalnie zaczela grac.Czyli jak go trzeba wyczyscic?
  • #12 4305719
    majkel sony
    Poziom 25  
    zdejmij pokrywe wez odkurzacz zdejmij syf z niego i zobacz czy jest suchy. Napewno potencymetr. Ja się nie myle ;)
  • #13 4309583
    mates15x
    Poziom 10  
    prubowałem to wyczyścić i dalej jest to samo ja nie wiem czy ten potencjometr sie jakos otwiera i w srodku czysci czy jak?:/
  • #14 4309609
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    próbowałeś inne chinche??
  • REKLAMA
  • #15 4309738
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    zdecydowanie kup inne chinche.
  • #16 4309951
    g23
    Poziom 11  
    Jest jeszcze jedna rzecz mianowicie:sygnał wejściowy z komputera.Zdarzyło mi się że JACK miał inny wymiar i był za luźny .Lub wyrobione gniazdo w komputerze.
  • #17 4310988
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    tak, ale to zadsze usterki niz przy slabej jakosci chinch'ach :)

generalnie po wymianie kabla wszystko powinno byc ok :)
  • #18 4311085
    clauf
    Poziom 12  
    mates15x napisał:
    Dzieki wszystkim.Pod wzmaka mam podpiętego kompa i ten kabel wydaje mi sie dobry.Ale z tymi potencjometrami to ja nie wiem ktory, a jak krece od głosu to nic sie nie dzieje, dopiero jak pokrece tymi od zmiany tape1/tape2/phono itp. to sie poprawia.Wiec rozkrecic?i jak go wyczyscic:/?

Dodano po 3 [minuty]:

popukałem w ten od zmiany tape1/tape2/tuner/phono itp. i rzeczywiscie druga kolumna normalnie zaczela grac.Czyli jak go trzeba wyczyscic?

To proste: kupujesz w sklepie elektronicznym preparat do czyszczenia potencjometrów za ok. 6-8 zł i wpryskujesz go przez małą dziurkę w obudowie potetncjometru oraz trochę przy pokrętle. Sposób tani, a nawet jeśli nie pomoże to nie zaszkodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Problem trzasków w jednej kolumnie głośnikowej podłączonej do wzmacniacza Pioneer A-616 MarkII przy użyciu kolumn Altus pojawia się okresowo i ustępuje po manipulacji gałkami, zwłaszcza tymi do wyboru źródła (tape1/tape2/phono). Dyskusja wskazuje na dwie główne przyczyny: uszkodzone lub słabej jakości kable chinch oraz zabrudzone lub zużyte potencjometry we wzmacniaczu. Wymiana kabli chinch na nowe lub sprawdzenie ich styków może wyeliminować problem, podobnie jak czyszczenie potencjometrów preparatem do czyszczenia styków elektronicznych. Potencjometry odpowiedzialne za wybór wejścia mogą wymagać rozkręcenia i dokładnego oczyszczenia, gdyż zabrudzenia powodują trzaski i zakłócenia dźwięku. Wskazano również, że problem może przechodzić z jednej kolumny na drugą po zamianie kabli chinch, co potwierdza wpływ połączeń sygnałowych. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe luźne gniazdo jack w komputerze, który jest źródłem sygnału. Podsumowując, zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę kabli chinch oraz czyszczenie potencjometrów we wzmacniaczu, co najczęściej rozwiązuje problem trzasków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA