logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[GP2D12 + TSOP] częstotliwość czujnika i pilot (rozwiązane)

bamboos 20 Wrz 2007 21:02 2355 2
REKLAMA
  • #1 4304512
    bamboos
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam problem. Przeczytałem już notę katalogową do GP2D12 i niestety nie doszukałem się na jakiej częstotliwości działa jego układ nadawczo odbiorczy. Google też nie bardzo pomogły, ale nadal szukam.

Zbudowałem robota, który korzysta z ww czujników. Niestety muszę do niego dobudować układ, który zdalnie go uruchomi robot pojeździ około minuty - dwóch i się wyłączy. Pierwsza myśl: Prosty czujnik podczerwieni i pilot ukradziony rodzicom (od telewizora). Kupiłem TSOP1736 i zbudowałem prosty układ testujący na ATmega16 (na takim jeździ robot). Wszystko działa, przerwania się wywołują (odczytywanie kodów nie potrzebne z powodu jednej funkcjonalności), ale gdy zaimplementowałem go w robocie, czujnik zwariował. Okazało się, że gryzie się z GP2D12 :/. Proszę o radę. Czy wystarczy zmienić częstotliwość odbioru TSOP (ewentualnie mogę dorobić układ nadawczy z jednym guzikiem jeśli to nie będzie standardowa częstotliwość pilota)? Czy GP2D12 zajmuje całe pasmo podczerwone? Jeśli tak, to jakie proponujecie sposoby (taniego) odpalania robota zdalnie?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4305299
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Tutaj masz o moich badaniach sharpa i pilota:
    http://www.konar.ict.pwr.wroc.pl/uploads/download/raporty/Raport1-bolo.pdf

Testowałem pilotem SIRC - czyli 40Khz, efekt ten sam. Na podstawie Twoich i moich obserwacji można chyba śmiało stwierdzić że sharpy i piloty się nie lubią i zmiana częstotliwości nic nie da.

Pozostaje pilot radiowy.
  • #3 4320098
    bamboos
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,

McRancor niestety nie udało mi się obejrzeć Twojego raportu, a teraz nie chce się już załadować.

W każdym razie ja rozwiązałem problem. Okazało się, że to nie czujniki odległości (GP2D12) same w sobie zakłócają czujnik (TSOP1763) tylko stabilizator napięcia. W układzie zastosowałem stabilizator impulsowy lm2576. Niestety źle podłączyłem kondensatory, 1000uH na wejście a 100uH na wyjście. Okazało się, że gdy podłączałem tylko czujnik podczerwieni układ pobierał mało prądu i zakłócenia nie były duże. Po podłączeniu 2 sharpów (ciągną 250mA) układ wariował i non stop wywoływane były przerwania. Po zamianie kondensatorów wszystko śmiga. Trzeba tylko pamiętać, żeby sharpami nie strzelać prosto w czujnik podczerwieni.

pozdrawiam.
REKLAMA