logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dalmierz SHARP może wprowadzać zakłócenia w układzie?

bitches_brew 03 Wrz 2008 22:38 1933 9
REKLAMA
  • #1 5504037
    bitches_brew
    Poziom 10  
    Witam!
    Po podłączeniu dalmierza SHARP GP2Y0A21YK do mojej płytki testowej zaczynają się dziać dziwne rzeczy.... Wygląda jakby resetował się mikrokontroler (ATMega16). Zauważyłem takie zakłócenia gdy napisałem program, który co sekundę wysyła zmierzoną wartość z przetwornika portem szeregowym do komputera. Zaraz po podłączeniu dalmierza widać przerwy w transmisji i krzaki. Dzieje się tak nawet gdy nie podłączam wyjścia czujnika do ADC - tzn. podłączam same zasilanie.
    Spotkał się ktoś z tym problemem? Jeśli czujnik jest uszkodzony, to jakieś zwarcia mogą powodować reset mikrokontrolera?
  • REKLAMA
  • #2 5504303
    Elektrooonik
    Poziom 29  
    Ocena: 83
    uzywam takiego samego czujnika ale nie mialem nigdy wyzej wymienionych problemow, procek rowniez avr, mam natomiast pytanie do Ciebie czy probowales stosowac takie same czujniki sharpa ale z wyjsciem cyfrowym?
  • #3 5504374
    bitches_brew
    Poziom 10  
    witaj!
    odpiszę na e-mail, aby nie robić bałaganu w tematach na forum
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5504415
    robi667
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Nigdy nie miałem problemów z dalmierzem Sharp, ale wiem, że potrafi on wprowadzać dość spore zakłócenia w układ zasilania. Spróbuj odfiltrować dołączając do linii zasilającej Sharpa: szeregowo cewkę 33mH oraz równolegle (ale za cewką) kondensator 33uF.
  • #5 7788381
    diodka88
    Poziom 11  
    A jak to wyliczyć? Bo strasznie nie lubię stsować czegoś bo komuś zadziałało? Skąd wziąźć wielkość zakłoceń generowanych przez sharpy? W nocie katalogowej nic na ten temat nie znalazłam. Może ktoś umie lepiej czytać...:D
  • #6 7789375
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    diodka88 napisał:
    A jak to wyliczyć? Bo strasznie nie lubię stsować czegoś bo komuś zadziałało? Skąd wziąźć wielkość zakłoceń generowanych przez sharpy? W nocie katalogowej nic na ten temat nie znalazłam. Może ktoś umie lepiej czytać...:D

No i dobrze , że nic nie ma w nocie na temat tych twoich rzekomych zakłóceń. W ogóle nie ma żadnych, najmniejszych problemów z działaniem tych czujników ..... a przypisywanie wyżej wymienionych niepowodzeń i zwalaniu winy na sharpa - to przesada i szukanie problemu nie tam gdzie on jest na prawdę.

Szukaj błędów w całym swoim układzie i programie ew programie w procku - to jest dobra rada na takie zagwozdki.
  • REKLAMA
  • #7 7900321
    diodka88
    Poziom 11  
    hm... sharp działa poprawnie, ale z czystej ciekawości chciałam dowiedzieć się jak liczyć wartość stosowanej tam cewki. Jeśli sharp nie wprowadza zakłóceń (zgadzam się) to po co w ogóle tam ta cewka?
  • #8 7901077
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    diodka88 napisał:
    hm... sharp działa poprawnie, ale z czystej ciekawości chciałam dowiedzieć się jak liczyć wartość stosowanej tam cewki. Jeśli sharp nie wprowadza zakłóceń (zgadzam się) to po co w ogóle tam ta cewka?

O matko! a wg ciebie cewki są po to, żeby wprowadzały zakłócenia?

Jeśli tak ci to potrzebne to napisz maila do Sharpa żeby ci przysłali dokładny schemat tego czujnika i opisali dokładnie swoje patetnty jak to działa. A nóż się uda?

Dodano po 1 [minuty]:

A cewka jak powiadasz, jeśli tam takową widzisz może być wykorzystana np do eliminacji zakłóceń zasilania ale tych, które dochodzą do czujnika a nie odwrotnie jeśli już.
  • REKLAMA
  • #9 7916778
    diodka88
    Poziom 11  
    i właśnie o to pytałam. Dzięki!
    A co do wyliczenia tej wartości to nie będę się już więcej pytać. Sorry za ciekawość.
  • #10 7917629
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Witam,

a brałeś pod uwagę, że to nie zakłócenia, a zasilacz który stosujesz ma za małą wydajność prądową? Wtedy jak podłączysz dodatkowy odbiornik to napięcie spadnie poniżej progu, poniżej którego procek zaczyna świrować albo jego brown-out detector aplikuje mu reset.

Pozdrawiam,
    GSM

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie dalmierza SHARP GP2Y0A21YK do płytki z mikrokontrolerem ATMega16 powoduje zakłócenia objawiające się resetowaniem mikrokontrolera oraz przerwami i zniekształceniami w transmisji szeregowym. Problem występuje nawet przy podłączeniu samego zasilania czujnika, bez sygnału wyjściowego do ADC. W dyskusji wskazano, że dalmierze Sharp mogą generować zakłócenia w linii zasilania, co można złagodzić przez zastosowanie filtra LC – cewki 33mH szeregowo oraz kondensatora 33µF równolegle za cewką. Zwrócono uwagę, że problem może wynikać także z niewystarczającej wydajności prądowej zasilacza, co powoduje spadki napięcia i reset mikrokontrolera. Niektórzy uczestnicy dyskusji podkreślają, że czujnik Sharp sam w sobie nie powinien generować zakłóceń i sugerują sprawdzenie układu i oprogramowania mikrokontrolera. Pojawiła się także sugestia rozważenia użycia czujników Sharp z wyjściem cyfrowym jako alternatywy. Wątpliwości dotyczące doboru wartości elementów filtrujących wynikają z braku informacji w dokumentacji katalogowej czujnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA