logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B5 Passat 1.6 - silnik nie wchodzi na obroty, dławi się po rozgrzaniu

sojer444 21 Wrz 2007 00:02 4691 9
REKLAMA
  • #1 4305227
    sojer444
    Poziom 2  
    Proszę o pomoc
    Problem polega na tym ze silnik nie chce wejść na obroty, wymieniłem sondę Lambda ponieważ komputer wykazał błąd, bez zmian, wymieniłem przepływomierz i czujnik temperatury i dalej bez zmian, samochód nie chce wejść na obroty, dławi się jakby stracił moc, czasem słychać jak odbija w kolektor ssący, jeszcze na zimnym można pojechać kawałek ale po osiągnięciu 90 stopni zaczyna się awaria,
    Czy jest tu ktoś kto może mi pomóc, pisze już trzecią wiadomość i nic:(
    Pozdrawiam Tomek
    Załączniki:
    • Obraz 246.jpg (375.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4305660
    szogun0
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 546
    Ciśnienie paliwa jakie jest?
    Ustawienie rozrządu?
    Może zawory się podpierają?
  • #3 4305801
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Sprawdz wydech czy jest przypchany Ps a co to za zdjęcie za które jeszcze chcesz punkty?
  • REKLAMA
  • #4 4305837
    sojer444
    Poziom 2  
    Witam
    nie sprawdzałem ciśnienia na przyrządzie ale odkręcałem wąż zasilania i z tego co widać to jest, wymieniłem też regulator ciśnienia, dalej bez zmian, ciśnienie na cylindrach w normie, rozrząd sprawdzony jest ok.
    zagadka z którą walczę już ponad miesiąc.
    W dalszym ciągu proszę o wskazówki
    Pozdrawiam
  • #5 4307680
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1433
    ciśnienie paliwa trzeba sprawdzić manometrem na oko się nie da silniki 1.6 mają duże ciśnienie 3,5-4,0 atm.
  • REKLAMA
  • #6 4308520
    wojtekryba
    Poziom 32  
    Ocena: 485
    Megawe napisał:
    ciśnienie paliwa trzeba sprawdzić manometrem na oko się nie da silniki 1.6 mają duże ciśnienie 3,5-4,0 atm.

ciekawe skad weźmiesz takie ciśnienie jak pompa daje
    max 3bar (2,96atm)
  • REKLAMA
  • #7 4309066
    alpha01
    Poziom 21  
    Ocena: 164
    Kolego ciśnienie z podłączonym podciśnieniem to 3 bary.Zdejm podcisnienie ,będzie większe.Gdyby dostawał za mało paliwa sterownik wygenerował by błąd związany z zbyt ubogą mieszanką co wychwyci lambda
  • #8 4309180
    grzebacz
    Poziom 21  
    Ocena: 90
    sojer444:Czy jest tu ktoś kto może mi pomóc, pisze już trzecią wiadomość i nic:(
    dokładnie-nic,chcesz pomocy a masz prowizje na pliku ...
    podłącz wakuometr i obserwuj.
  • #9 4454714
    czar
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Nie wiem czy jeszcze aktualne ale ostatnio przerabiałem temat w golfie IV 1,6.
    Zapaliła sie kontrolka ECP i nie miał mocy według komputera pokazało sondę lambda. Dałem do warsztatu założyli sondę na zimno ok a jka się nagrzał to lipa i to samo. Pojechałem na komputer który pokazał juz inny błąd ale związany z sondą (17524) odnosił sie do "prądu podgrzewania" - przerwa takie coś napisane na VAS5051. Coś sie okazało ta sonda która wstawili nie była podgrzewana dodatkowo mimo że miała 4 kable jak oryginał. Pojechałem na szrot dostałem używaną do sprawdzenia z passata 1,6 - 2,0 wstawiłem ją błąd dalej jest ale nie traci po nagrzaniu mocy podejrzewam jeszcze jakąś mała różnicę w parametrach tej sondy.
    Pozdrawiam
  • #10 4454878
    tomek gaz
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    który czujnik temperatury wymieniłeś i czy na ten sam typ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy silnika 1.6 w Volkswagenie Passacie B5, który po rozgrzaniu do około 90 stopni Celsjusza nie wchodzi na obroty i dławi się, tracąc moc. Wymieniono sondę lambda, przepływomierz oraz czujnik temperatury, jednak problem pozostał. Ciśnienie paliwa było sprawdzane wizualnie i regulator ciśnienia również wymieniono, ale bez efektu. Rozrząd i ciśnienie na cylindrach są w normie. Wskazano konieczność dokładnego pomiaru ciśnienia paliwa manometrem, gdyż silniki 1.6 wymagają ciśnienia około 3 barów. Dyskusja poruszała także kwestie sondy lambda – zwłaszcza jej podgrzewania i kompatybilności, co może wpływać na błędy i utratę mocy po nagrzaniu silnika. Zalecane jest podłączenie wakuometru do dalszej diagnostyki. Wymiana sondy na oryginalną, podgrzewaną wersję może rozwiązać problem, gdyż niektóre zamienniki mogą nie spełniać wymagań sterownika silnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA