logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć zasięg WiFi w laptopie lub użyć przekaźnika sygnału?

switch234 22 Wrz 2007 15:26 2148 7
REKLAMA
  • #1 4309455
    switch234
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam mam podłączony w domu komputer deskop do anteny na dachu i odbiera radiówkę. Laptop znajduje mi sieć i się łączy ale na strychu.
    czy jest możliwość zwiększenia zasięgu wifi w laptopie lub zrobienie jakiegoś przekaźnika sygnału w domu?

Dodano po 10 [minuty]:

a może jest możliwość dostępu do neta przez jakiś kabel podlączając do laptopa do deskopa?
  • REKLAMA
  • #2 4309506
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    No ja sobie nie wyobrazam zeby laptop ci na mieszkaniu lapal siec wifi, do ktorej jest podpiety PC za pomoca zewnetrznej anteny z zyskiem kilkunastu dBi. Antenki w laptopach maja zysk 2-3 dBi, wiec nie ma prawa dzialac.

Masz kilka opcji zeby na obu kompach byl net, ale wszystkie wiaza sie z jakims dodatkowym kosztem albo niedogodnoscia w stylu dokupienia jakiegos routera.

Wiec napisz jak ma byc net rozdzielony (czy po domu ma byc radiowo, czy moze byc kablami, czy PC moze caly czas byc wlaczony aby lap mial net itd...).

Bez tych informacji nikt ci nie zaproponuje rozwiazania najlepszego dla ciebie.
  • REKLAMA
  • #3 4309517
    switch234
    Poziom 12  
    lepiej jakby było połączenie radiowe w całym domu ale jeśli wiąże się to z dużymi kosztami to połączenie kablem mogłoby być.
    Chciałbym aby 2 komputery działały niezależnie od siebie.
  • REKLAMA
  • #4 4309544
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Wersja tansza:
    Kupujesz AccessPointa z opcja AP-client. Podlaczasz do niego antene ktora jest aktualnie podpieta do kompa i konfigurujesz tak, aby rozdzielal net kablowo na 2 komputery. W tej opcji router wyrecza komputer, ale dalej jest internet kalowo rozprowadzany.

Wersja drozsza:
    Podobnie jak wyzej AP w trybie AP-client, konfigurujesz pod swoja siec radiowa i dalej masz puszczony net kablami (tak jak wyzej). Jesli jednak chcesz miec net radiowy to stawiasz drugiego APka, laczysz go z pierwszym za pomoca skretki i nim rozdzielasz net na mieszkaniu radiowo.

Wersja 3cia (najtansza).
    Laczysz PC z Laptopem za pomoca zkrosowanej skretki. Wada: PC musi byc na chodzie zeby lap mial net.

Wersja 4 (troche drozsza, wifi dla lapa).
    Wkrecasz w PC druga karte WiFi i udostepniasz na niej polaczenie dla laptopa. Wada: j/w, PC musi byc na chodzie zeby lap mial net.
  • #5 4312188
    switch234
    Poziom 12  
    a czy możliwejest podłączenie anteny do AP i odbierania internetu dwoma komputerami przez wifi? jeśli jest to prosze o link takiego AP.

i jeszcze jedno pytanko: czy zastosowanie czegoś takiego poprawi na tyle zasięg aby mieć normalne połączenie z netem? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=246819623
  • #6 4312936
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Za bardzo nie rozumiem o co ci chodzi.

Napisz co za internet masz? Czy jest jakos zabezpieczony, czy dostawca zezwala ci na polaczenie dwoch komputerow bezposrednio do swojego AccessPointa (szczerze w to watpie).

Ta karta z linka niewiele pomoze.... na dachu masz antene kilkanascie dBi, a ta w aukcji ma 2dBi, wiec sam widzisz roznice... a im wiecej tym lepiej.
  • REKLAMA
  • #7 4312948
    switch234
    Poziom 12  
    w domu mam połączenie radiowe komputer stacjonarny + kabel + antena na dachu. Odbieram legalnie mam kody dostępu i chciałbym poprowadzić internet do laptopa najchętniej bezprzewodowo. W laptopie mam wifi.

Dodano po 9 [minuty]:

dostawca pozwala podłączyć dwa a nawet więcej komputerów

Dodano po 4 [minuty]:

a gdyba taką antenę podłączyć do wifi usb http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=247393217
  • #8 4315083
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Czy sa jakies zabezpieczenia w sieci? Poza tym nie odpowiedziales mi dokladni o to o co mi chodzilo. Admin moze pozwolil ci rzeczywiscie podlaczyc 2 komputery, ale nie bezposrednio do swojego AP-ka, gdyz wtedy prawdopodobnie obydwa mialy by predkosc przeznaczona na jednego. On ci pozwolil podzielic net przeznaczony dla jednego kompa na kilka kompow ale juz we wlasnym zakresie.

Co do tej anteny to zastanow sie czemu tamta jest na dachu? Naprawde stosowanie jakiejkolwiek anteny w domu nie ma sensu, zreszta i tak nie byl bys w stanie ciagnac neta na 2 kompy jednoczesnie od dostawcy uslugi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer stacjonarny podłączony do anteny dachowej odbierającej internet radiowy oraz laptop z wbudowanym WiFi, który łączy się z siecią na strychu, ale zasięg jest słaby. Poszukuje sposobów na zwiększenie zasięgu WiFi w laptopie lub zastosowanie przekaźnika sygnału w domu. Proponowane rozwiązania obejmują: zakup Access Pointa (AP) z trybem AP-client do podłączenia anteny i rozdzielenia internetu kablowo lub radiowo na dwa komputery; połączenie laptopa z PC kablem skrętkowym (wymaga włączonego PC); dodanie drugiej karty WiFi w PC do udostępniania internetu laptopowi (również wymaga włączonego PC). Dyskutowano o ograniczeniach anten laptopowych (2-3 dBi) w porównaniu do anteny dachowej (kilkanaście dBi) oraz o legalności i warunkach dostawcy internetu radiowego, który zezwala na podłączenie wielu komputerów. Wątpliwości dotyczyły skuteczności tanich anten WiFi USB oraz możliwości podłączenia anteny dachowej do AP. Zwrócono uwagę, że antena dachowa jest kluczowa dla odbioru sygnału, a próby zwiększenia zasięgu w domu za pomocą słabszych anten mogą być nieskuteczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA