logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć automat schodowy? Wyjaśnienie schematu dla laika

cristo68 23 Wrz 2007 01:15 7475 4
REKLAMA
  • #1 4311092
    cristo68
    Poziom 2  
    Ponieważ jestem laikiem w tej dziedzinie prosze o pomoc podłączenia automatu schodowego.
    Nabyłem taki automat (schemat poniżej) i nie mam pojęcia jak to podłączyc tzn. z automatu wychodzą zaciski 5,6,7,8 ok., ale co oznacza litera S, N, który faza, który zero, jakie należy użyć włączniki dzwonkowe, czy takie zwykłe jak do właczenia światła w pokoju, czy muszą być zastosowane dwa włączniki i dwie żarówki, czy może być ich więcej, lub mniej. Nie rozumiem też co powinno być podłączone do zacisku nr 6.
    Prosze o pomoc i prostsze wyjaśnienie schematu.
    Jak podłączyć automat schodowy? Wyjaśnienie schematu dla laika
  • REKLAMA
  • #2 4311111
    noel79
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    N -oznacza przewod neutralny S to przewód fazowy .Ilos zarówek może byc dowolna by zmiesciła sie w 1000W .zacisk 6
    łączysz z przewodem neutralnym i z danymi zarówkami . przyciski prawdopodabnie musza byc typu dzwonkowego
  • REKLAMA
  • #3 4311641
    cristo68
    Poziom 2  
    Czyli zacisk nr 5 na włącznik, zacisk 6, neutralny, żarówka i drugi zacisk włącznika?
  • REKLAMA
  • #4 4311785
    kiesiu15
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    dobrze rozumujesz, a przyciski muszą być w tego typu automacie tzw. dzwonkowe. Na zacisk 8 nie musisz dawać dodatkowego zabezpieczenia, gdyż jak sądzę zasilasz się się z sieci już zabezpieczonej, ale jeśli chcesz to ok. I pamiętaj o prawidłowym podłączeniu przewodów w oprawce żarówki - faza zawsze na środkowy styk oprawy, a neutralny na styk boczny
  • #5 4380017
    bady32
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    no nie zapomnij o 7
REKLAMA