logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips 21PT2683/58 - włącza się na 5 sek. i gaśnie, biała linia na ekranie

jabass 23 Wrz 2007 15:59 2013 7
REKLAMA
  • #1 4312539
    jabass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    witam mam problem z tv philps model 21pt2683/58 a mianowicie włącza się na 5 sek. i sam gaśnie-nie bardzo wiem co z nim jest ponieważ był sprawny poczym przeleżał około miesiąca w kącie, gdy go podłączyłem to nie działa.Gdy go się po włączeniu kilka razy to na ekranie widać przez chwile białą linie poziomą poza tym martwy.Proszę o wszelką pomoc w diagnozie i naprawie.
  • REKLAMA
  • #2 4315170
    raddeon
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Masz uszkodzone odchylanie pionowe, otwórz TV i sprawdź elementy wokół układy odchylania pionowego jeżeli są sprawne prawdopodobnie walnięty jest sam układ.
  • REKLAMA
  • #3 4315239
    ARservice
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Witam.
    po mojemu to ktorys z elektrolitow w ukladzie odchylania lezy,dzialal do momentu wylaczenia z gniazdka.Ja bym zaczal od tego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4315805
    jabass
    Poziom 14  
    witam a czy mógłby mi ktoś to jaśniej objaśnic tzn.w której cześci tv szukać usterki bo jeśli chodzi o naprwe tv to leże :) a co do tego odłączenia to tak że jak byl podpiety do prądu to działał a jak postał jakiś miesiąc to juz niechce sie włączc
  • REKLAMA
  • #5 4316014
    ARservice
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    No to bedzie problem.Trzeba poszukac najpierw uklad nie wiem jaki tam stoi jakies TDA i po sciezkach znajdziesz ktore kondensatory dochodza do ukladu
    .
  • #6 4316267
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    polecam profilaktycznie wymianę kondków elków na przetwornicy po pierwotnej i wtórnej stronie i w okolicy trafopowilacza na liniach które zasilają np Audio Pion itp czyli po wtórnej stronie trafa linii

Dodano po 1 [minuty]:

jeszcze dopisz jakie masz chassis jest napisane na tylnej nalepce na obudowie
  • #7 4316315
    jabass
    Poziom 14  
    hmmm no to będe musiał otwożyć obu. i zobaczyć co tam jest- jutro zrobie foty wnetrzności i wrzuce a co do napisów to tak:model 21pt2683/58-- prod.nr. hj 009846 216141 --uvsh[sl7.2e aa] tyle jeśli chodzi o napisy na tyle tv.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips model 21PT2683/58 po okresie nieużywania włącza się na około 5 sekund, następnie gaśnie, a na ekranie pojawia się chwilowo pozioma biała linia. Problem najprawdopodobniej dotyczy uszkodzenia układu odchylania pionowego lub elementów z nim związanych. Zaleca się otwarcie obudowy i sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych w układzie odchylania pionowego, gdyż często to one ulegają uszkodzeniu po dłuższym czasie nieużywania. Wskazane jest również sprawdzenie samego układu scalonego odchylania (np. typu TDA) oraz wymiana kondensatorów elektrolitycznych na przetwornicy po stronie pierwotnej i wtórnej, a także w okolicy transformatora linii. Schemat telewizora z chassis L7.2E dostępny jest na stronie serwisu elektroda.net, co ułatwi diagnozę i naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA