logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S5 115U CPU944 - problemy z uploadem i podglądem online

orzesz 24 Wrz 2007 09:41 1755 7
REKLAMA
  • #1 4314812
    orzesz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Podczas próby transferu programu ze sterownika do laptopa wyświetla się komunikat ''Last segment not complited" oraz "Checksum error" 0 blocks transferred. Identyczny komunikat jest przy próbie podgłądu programu w trybie online. Maszyna na której zainstalowany jest ten sterownik pracuje normalnie.
    W laptopie zainstalowany jest Step 5 v7.11. kable oraz konwerter sprawne, gdyż bez problemów wykonuję takie same operacje na sterowniku CPU 943. Dla pewności podmieniłem nowy sterownik CPU944 i jest ten sam problem. Wgrywanie programu do sterownika odbywa się bez problemów.
    Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i jak go rozwiązać ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4316002
    ssl69
    Poziom 13  
    Witaj, edytor nie potrafi zinterpretować jednego (lub kilku) segmentu w bloku. Rzeczony kawałek programu nie musi być odpracowywany, i dlatego sterownik nie idzie w STOP. Niektórzy programiści zabezpieczali w ten sposób swoje wypociny.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4317188
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Program niekoniecznie musi być uszkodzony. Mogą po prostu być błędy transmisji. Kabel co prawda dobry, ale np. zakłócenia dookoła znaczne, jakieś problemy z masami, może zaśniedziałe styki na procesorze i problem...
    Proponowałbym próbować transferować program blok po bloku. Może coś pójdzie...

Dodano po 4 [minuty]:

Zapomniałem o jeszcze jednym:
    Step 5 ma problemy z obsługą portu szeregowego pod Win 2k i XP. Daje to czasami m. in. takie właśnie efekty. Radą na to było albo ustawienie emulacji Windows 95 i zablokowanie buforowania portów (ale i tak czasami zrywało transmisję), albo odpalenie stepa pod dosem 6.22 z dyskietki.
  • #4 4317864
    orzesz
    Poziom 11  
    ssl69 - program nie jest zabezpieczony ,podczas poprzedniej awarii (około roku temu) podgląd jak i transfer był możliwy.

krzychol66 - zakłócenia oraz problemy z masami wykluczone,próbowałem transferować bloki pojedyńczo i efekt taki sam.
    Wszystkie operację wykonuję z dosa.
    Ten problem zgłaszałem do producenta oprogramowania jak również do Siemensa i nie dostałem na niego odpowiedzi.
    Jest to sporadyczna usterka i liczę ,że może ktoś spotkał się z tym problemem w swojej praktyce.
    przesyłam pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #5 4317951
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Cóż, miałem problem podobny - ale nie taki sam, bo jednak choć komunikacja się zrywała, to jednak mogłem po kilka bloków zapisać / odczytać. "Krótkimi skokami naprzód" ;)
    Jedyne, do czego doszedłem, to problem z buforowaniem portu szeregowego. W czasie, gdy powstawał step 5, porty szeregowe nie były buforowane w ogóle - ani programowo, ani sprzętowo. W związku z tym, oprogramowanie zarówno step5, jak i systemu 115U, nie uwzględniało sytuacji, w której bajt już wysłany nie został jeszcze odebrany (bo utkwił w buforze). System po wysłaniu paczki danych czekał na potwierdzenie poprawnego odbioru od partnera komunikacji, nie otrzymywał bądź otrzymywał nieaktualne potwierdzenie (bo wysyłana paczka była jeszcze częściowo w buforze), liczył timeout i wyrzucał błąd. Po kilku - kilkunastu zerwanych połączeniach procesor się "zapychał" i odmawiał połączenia w ogóle. Pomagał restart (wyłączenie/włączenie napięcia) procesora.
    Być może masz podobny problem - tylko, że buforuje nie system a hardware komputera.
  • #6 4321356
    orzesz
    Poziom 11  
    Buforowanie portu raczej mało prawdopodobne, gdyz jak pisałem w pierwszym poście, nie ma tego problemu z kilkoma sterownikami CPU943.
    Pożyczyłem programator PG720 i jest wszystko w porządku!
    A z laptopem problem pozostał. Reinstalacja Stepa5 nic nie dała.
    Pozdrawiam
  • #7 4324042
    ssl69
    Poziom 13  
    Z tego co zrozumiałem, to posiadasz "dobrą" wersje programu na twardym dysku i off-line potrafisz go edytować. Zatem sprobój porównać off- z on-line. Ciekaw jestem wyników.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 4340463
    orzesz
    Poziom 11  
    Receptą na ten problem okazała się instalacja
    Stepa 5 v 7.23.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Podczas próby transferu programu ze sterownika CPU944 do laptopa pojawiały się błędy "Last segment not complited" oraz "Checksum error" przy próbie uploadu i podglądu online, mimo że maszyna działała poprawnie, a transfer programu do sterownika przebiegał bez problemów. Problem nie występował przy sterowniku CPU943, a kable i konwerter były sprawne. Próby transferu blok po bloku oraz praca w środowisku DOS nie rozwiązały problemu. Dyskusja wskazywała na możliwe błędy transmisji, zakłócenia, problemy z masami, a także na ograniczenia Step 5 v7.11 w obsłudze portu szeregowego pod Windows 2000/XP, gdzie buforowanie portu szeregowego mogło powodować błędy komunikacji. Jednak problem nie występował z innymi sterownikami CPU943 i programatorem PG720, co sugerowało problem z konfiguracją laptopa lub oprogramowania. Ostatecznym rozwiązaniem okazała się aktualizacja oprogramowania Step 5 do wersji 7.23, która wyeliminowała błędy uploadu i podglądu online.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA