logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-29AD10G - Korekcja obrazu, kotary po bokach po naprawie

megakreator 25 Wrz 2007 20:59 1064 7
REKLAMA
  • #1 4319324
    megakreator
    Poziom 19  
    Ocena: 57
    Witam płyta e2100 uszkodzony bu w odchylaniu po wymianie tv działa lecz po bokach wystepują kotary wymieniłem elki przy tda2030 oraz układ podstawiłem dławik L594 lecz bez rezultatu napiecie na L594 od strony układu wynosi 32v po drugiej 44v wystepuje lekie tętnienie proszę o jakieś sugestie.
    Pozdrawiam.:D
  • REKLAMA
  • #2 4319807
    A.J.Electronics
    Poziom 18  
    Ocena: 44
    Witam.

A próbowałeś przeprowadzić korektę w trybie serwisowym? Może warto się przekonać.

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4319832
    megakreator
    Poziom 19  
    Witam próbowałem ale tryb nie wchodzi nie wiem dokładnie w pilocie który to przycisk reset bo taki trzeba wysłać z pilota wraz z nacisnięciem f na klawiaturze lokalnej.
  • REKLAMA
  • #4 4319854
    A.J.Electronics
    Poziom 18  
    Ponownie witam, spróbuj różne sposoby wejścia w tryb serwisowy.

Rozwiązanie 1:
    Procedure: 1. Press function select button on control unit until SERVICE appears on screen. 2. Press Menu button on RC (under flap) within 2 seconds. 3. Select functions with arrow buttons. 4. Press average value button to store.

Rozwiązanie 2
    Procedure: 1. Set BASS to maximum value and TREBLE to minimum in sound menu 2. Press V- on front control and RESET on RC simultaneously. 3. Select using red and green buttons and adjust using yellow and blue key. 4. Save settings with STR. 5. Exit by pressing N. (Attila Lukacs, Targu Mures, Romania)

Rozwiązanie 3
    Procedure: 1. Set bass control to max. and treble control to min. 2. Press F key on the control panel, then press volume - key on the control panel and REVEAL key on the RC.

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 4322505
    megakreator
    Poziom 19  
    Witam wprowadziłem odbiornik w tryb serwisowy ale parametry korekcji przy regulacji nie zmieniaja się więc jest uszkodzenie sprawdziłem już chyba wszystkie elemety korekcji rezystory diody elki prosze o rady.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 4323062
    A.J.Electronics
    Poziom 18  
    Witam.

IC594 , R593 ,C537 oraz cewki, ale to już chyba przećwiczone już.

Powodzenia.
  • #7 4323347
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 144
    lekka kotara na bokach miałem coś takiego zasilanie sterowania tranzystora linii lub trafo niestety
  • #8 4329407
    megakreator
    Poziom 19  
    Witam tv naprawiony winowajcą okazał się dławik L593 ,który podstawiłem z innej płyty tez uszkodzny po przewinieciu tv pracuje prawidłowo dziekuje za pomoc .Temat zamykam.
    Pozdrawiam.:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Panasonic TX-29AD10G po wymianie uszkodzonego bu na płycie e2100 pojawiły się kotary po bokach obrazu. Wymieniono kondensatory elektrolityczne przy układzie TDA2030 oraz podstawiono dławik L594, jednak problem nie ustąpił. Próby korekty obrazu w trybie serwisowym nie przyniosły efektu, a parametry korekcji nie zmieniały się mimo prawidłowego wejścia w tryb serwisowy. Sprawdzono elementy korekcji, takie jak rezystory, diody, kondensatory i cewki, bez rezultatu. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się dławik L593, który po przewinięciu i wymianie na sprawny z innej płyty usunął problem kotar po bokach i przywrócił prawidłową pracę telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA