jony napisał:Ale doszliśmy do wniosku ze układ będzie zasilany z baterii 9V. Co powinno wystarczyć. gdyż w tym układzie diody zapalane są poklei.
mimo wszystko odsyłam do przeczytania DataSheet układu 4047B...
Pozdrawiam
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamjony napisał:Ale doszliśmy do wniosku ze układ będzie zasilany z baterii 9V. Co powinno wystarczyć. gdyż w tym układzie diody zapalane są poklei.
adams987 napisał:Dlaczego mówisz , że nie będzie działać? Różnica między stanem niski a wysokim przy zasilaniu 9 V pozwala na włączenie diod pomiędzy "13" a 10 i 11. Faktycznie masz rację, że nie da się osiągnąć prądu diod LED 15 mA , ale przy 8mA czy 10mA też będą świecić.
adams987 napisał:No to z tego wniosek że rezystory przy diodach są zbędne (maksymalnie i tak popłynie kilka mA)
adams987 napisał:Jak pisałeś zamiast diody do nr"13" to do plusa zasilania, co podniesie różnicę napięcia a zarazem prąd diody LED , ale ograniczy efekt migania diod tzn zmieni go. Jest to rozwiązanie.
adams987 napisał:Znaczy , twierdzisz , że jedna dioda led jest połączona z drugą równolegle tylko odwrotnie jeśli chodzi o polaryzacje i to przeszkadza tak bardzo , że nie będą świecić?? Po to dioda o dużej rezystancji w kierunku zaporowym???
jony napisał:No dobra ja sprawdziłem ten układ i dział dla 3 diod, po dodaniu 4 układ działa błędnie (nie zapala diod kolejno), problem ustąpił po dodaniu rezystora tak jak na schemacie.![]()
Układ dział już od 3V ( z jedną białą diodą LED) i pobiera 1mA prądu z zasilacza. Przy 10V układ pobiera ok 6.6mA
1xPłytke uniwersalna
4x Dioda LED 10mm Czerwona Superjasna
1x C1 (Kondensator 220nF )
1x Układ scalony 4047
1x R1 (1Mohm)
1x R2 (680 ohm)
1x R 470 kΩ , oraz potencjometr 1M Ω
1x podstawka 14PIN
xamrex napisał:Ok może teraz wypowiem się JA.
Chciałem zrobić coś takiego jak ten gościu
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic685747.html
Myślałem ze to jest łatwe (bo w tym topicu tak sie wszyscy nie kułucili [a co to za neologizm językowy? dop. Quarz] jak w moim )
Jutro jadę do sklepu (kupić wszystko co potrzebne)
Sklep jest w innej miejscowości, więc mam nadzieję, że wszystko mi zadziała.. i nie będę musiał do tego sklepu już jechać..
A więc co kupie:1xPłytke uniwersalna 4x Dioda LED 10mm Czerwona Superjasna 1x C1 (Kondensator 220nF ) 1x Układ scalony 4047 1x R1 (1Mohm) 1x R2 (680 ohm) 1x R 470 kΩ , oraz potencjometr 1M Ω 1x podstawka 14PIN
I zrobię to wg. schematu tego![]()
albo tego![]()
Jeśli wie, że to nie będzie działać.. to niech nie pisze ze nie bedzie działać bo jest za mały prąd.. bla bla bla tylko NIECH NAPISZE CO MAM JESZCZE KUPIĆ ABO TO DZIAŁAŁO!!!
pozdro)
Quarz napisał:
Świecić będzie, ale część prądu popłynie przez drugiego LEDa (podłączonego odwrotnie równolegle), więc ten świecący musi świecić słabiej.
adams987 napisał:Wniosek jest taki, że napięcie (w tym przypadku gdy zasilamy 9V) w stanie wysokim na wyjściu nr 13 jest niższe o około 1,5V(przy tych diodach i tych rezystorach 330 i 360Ω) niż na wyjściach nr 11 i 10.
adams987 napisał:Układ będzie działał jedyny problem może być z doborem rezystorów ograniczających prąd diod, bo jakie konkretnie będzie napięcie miedzy wyprowadzeniami układu nr 13 a 11 i 13 a 10 nie wiemy i jak napisał "Quarz" zależeć to będzie od konkretnego egzemplarza. Ale różnice te będą niewielkie i należy moim zdaniem oprzeć się na poście : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic842076-30.html#4332952
Jeśli mają mocniej świecić to zamiast 1kΩ dać mniej.
adams987 napisał:To znaczy może być tak np: na 13 mamy stan wysoki 7V , na 11 stan wysoki 8,5V a na 10 stan niski 1V . prąd popłynie przed diodę miedzy 13 a 10 różnica potencjałów = 7V-1V= 6V, oraz popłynie też przez diodę między 11 a 13 różnica potencjałów = 8,5V-7V=1,5V.
Układ skąd go zaczerpnąłeś był zasilany 4,5V, co może mieć właśnie tutaj znaczenie, bo wtedy różnica stanów wysokich miedzy 13 a 11i10 może wynosić znacznie mniej np.0,5V lub minimalnie więcej, co już nie powoduje tego "żarzenia" diod.
adams987 napisał:Spróbuj przy tych wartościach rezystorów zasilić z 4,5V
adams987 napisał:Dodano po 4 [minuty]:
I może być tak jak sugeruje "Quarz", że te kości 4047 mają dość spore rozrzuty parametrów, i jeden będzie chodził dobrze bo różnica stanów wysokich będzie niewielka a drugi już nie, albo np tylko jedna będzie lekko świecić bo napięcie w stanie wysokim tylko na nr 11 jest znacznie większe od napięcia w stanie wysokim na 13.
Quarz napisał:adams987 napisał:Znaczy , twierdzisz , że jedna dioda led jest połączona z drugą równolegle tylko odwrotnie jeśli chodzi o polaryzacje i to przeszkadza tak bardzo , że nie będą świecić?? Po to dioda o dużej rezystancji w kierunku zaporowym???
niestety, ale taka jest charakterystyka prądowo-napięciowa LEDa, zobacz, np. TAM, a jeszcze lepiej to sprawdź sobie organoleptycznie...
Świecić będzie, ale część prądu popłynie przez drugiego LEDa (podłączonego odwrotnie równolegle), więc ten świecący musi świecić słabiej.
Pozdrawiam