logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows XP na Seagate ST3160815AS - błąd kopiowania plików m5289.sys

djgrin 26 Wrz 2007 13:36 2821 4
REKLAMA
  • #1 4321213
    djgrin
    Poziom 2  
    Witam.
    Zakupilem ostatnio dysk SATA - Seagate ST3160815AS 160GB sATA II, posiadam plyte glowna ASUSa (sprzed kilku miesiecy, ale SATE obsluguje). Podlaczylem go najpierw jako dodatkowy dysk, utworzylem sobie partycje i skopiowalem dane, a potem chcialem zainstalowac system. No i tutaj zaczely sie schody. O ile instalator Windowsa XP bez problemu widzi dysk (sterowniki czyta z dyskietki), tworzy partycje systemowa i formatuje ja, to kiedy dochodzi do kopiowania plikow systemowych, a jako pierwsze kopiuje pliki m5289.sys, m5289.inf i m5289.cab z tej wlasnie dyskietki ze sterami saty, wyswietla komunikat, ze nie moze skopiowac tych trzech plikow. Probowalem z roznymi dyskietkami (zreszta we wczesniejszych krokach instalacji bez problemu pliki te sa czytane). Kiedy wybieram opcje "pomin ten plik", instalacja przebiega dalej bezproblemowo, no ale do momentu, w ktorym rusza ta druga czesc - z dysku. Wtedy widze niebieski ekran.
    Wpadlem nawet na to, zeby skopiowac potem recznie te pliki do C:\WINDOWS\system32\drivers i to pomoglo - instalacja (juz ta czesc z dysku) przebiegla pomyslnie, ale system sie nie uruchamia: wyrzuca menu do wyboru trybu awaryjnego i obojetnie jaka opcje wybiore, komputer startuje od nowa...
    Co to moze byc? Domyslam sie, ze dysk jest sprawny, bo skopiowalem juz na niego sporo danych i nie bylo problemow. Moze to ustawienia plyty glownej? BIOSu?
    Podpowiedzcie cos, bo juz trace pomysly ;)...
    Z gory dzieki,
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4321239
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 255
    A tak dokładniej to co to jest za płyta - model ?
    Może te sterowniki na dyskietce są niekoniecznie od tego kontrolera.
    Skąd je masz ?
    Ze strony producenta ( Asusa ) czy z dołączonego CD ?
    Porównaj czym to się różni albo czy to jest to samo.

Z jakimś Asusem też miałem problem bo trzeba było zrobić dyskietkę z płyty CD a potem zauktualizować pliki na niej z tym co na stronie.
    Czegoś nie było na CD co było na www .
    Dopiero po takiej karkołomnej sztuce zagdakało.

P.
  • REKLAMA
  • #3 4321262
    djgrin
    Poziom 2  
    Wlasnie jestem teraz w pracy i nie pamietam dokladnie modelu plyty, ale jakis K8V pewnie (zlacze socket 754 - mam Semprona64).
    No a ta dyskietka wlasnie z CD, jak wroce sprobuje poszukac na stronie.
    Ten Twoj problem byl podobny do mojego, czy w ogole instalator nie widzial dysku? Updatowales z polskiej czy anglojezycznej strony?
  • REKLAMA
  • #4 4322510
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Prawdopodobnie użyłeś niewłaściwych sterowników SATA/RAID dla dysku . Musisz wypróbować inne/właściwe dla kontrolera , jaki znajduje się na płycie głównej .

Pozdrawiam .
  • #5 4322863
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 255
    Problem z Asusem miałem na początku roku.
    A8VM-SE i S-ATA 80GB.
    Jest istotny dokładny model płyty i dodatkowo sam chipset kontrolera S-ATA.
    Też próbowałem instalować sterowniki z dyskietki jaką można zrobić z dołączonego CD-ROM`u i wyglądało to podobnie z Twoim opisem.
    XP się zainstalował ze sterownikiem po F6 a po restarcie - już się nie ładował poza menu wyboru trybu startu.
    Po uzupełnieniu ( wymianie plików ze strony ) Asusa poszło tą samą drogą.
    Uzupełnienie polegało na nadpisaniu plików bo z kolei czegoś nie było na stronie. Jakaś niedoróba widać.

Co do polskiej strony Asus`a - i tak masz przekierowanie do support.asus.com więc co za różnica.
    Szybciej od razu do centrali bo szybciej działa niż z redirect - przynajmniej u mnie.

P
REKLAMA