logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usterka Hyundai Deluxscan 5870 - wygasza mi się w DOS-ie

bursta 19 Lis 2003 23:22 1506 6
  • #1 406608
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Problem wygląda następująco: :!: podczas pracy w windzie nie ma żadnych problemów, nawet w dużych rozdzielczościach. Po włączeniu trybu DOS np: przy uruchamianiu systemu następuje przejaśnienie krawędzi rastra (najbardziej po prawej stronie) oraz zniekształcenie geometrii siatki, które wygląda tak:

http://www.bursta.webpark.pl/raster.txt

Przy dłuższej pracy w DOS-ie można wyczuć lekki swąd, jakby się coś zbyt mocno podgrzewało, ponadto po uruchomieniu gier MOHAAS oraz TWPGA TOUR 2004 następuje wygaszenie monitora oraz słychać charakterystyczne pulsujące syczenie (chyba nazywa się to próbkowanie?). W związku z powyższym mam pytanie: :?: czy mój monitor odwiedzi niedługo krainę wiecznego spoczynku? :sm11: Jeśli jest jakiś sposób na szybkie zdiagnozowanie usterki to proszę o rady. Naprawa w serwisie za 300 zł nie wchodzi w grę. 8O Pozdro :?
  • #2 406638
    nowyalfik
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    mam tez taki monitor .Mój monitor ma troszke inne objawy bo jak w rozdzielczosci 800x600 i 85Hz to robi sie ciemny . Musze go uzywac nie wiecej niz 75 Hz . Rozkrecilem obudowe i podkrecilem jasnosc i narazie dziala ,tylko troszke jest wezszy obraz .
  • #3 408707
    bursta
    Poziom 27  
    Mój też jest ciemny ale rozjaśniam sobie spod Windowsa i na razie jakoś daje radę.
  • #4 408750
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Poszukaj w korekcji s mosfety/kondziory/diody przywarte lub cos innego...(chodzi o sekcje na 640x480 DOS). Jezu jak sie dymi i syczy to rozebrać i podpatrzyć z czego, zanim do konca sie zepsuje!
  • #5 410045
    bursta
    Poziom 27  
    Śmierdzi, ale tak powiedzmy po godzinie pracy w dosie. Dymu nie widać. Schemat mam, jak możesz to powiedz, które elementy mam sprawdzić. Nie jestem profesjonalistą, ale elektronika nie jest mi obca. Dzięki, Pozdro
  • #6 410064
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    otworz go - bedzie widac ktore elementy masz sprawdzic :D
    zwroc uwage na pekniecia na elektrolitach.. te modele tak maja
  • #7 451992
    bursta
    Poziom 27  
    Dałem sobie siana i zaniosłem do serwisu, jestem lżejszy o 120 PLN. Warto było, monitorek jak żyletka. Pozdrawiam i dzięki. Wszystkiego dobrego w nowym 2004 roku. :spoko:

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Hyundai Deluxscan 5870 wykazuje problemy podczas pracy w trybie DOS, takie jak przejaśnienie krawędzi rastra, zniekształcenie geometrii siatki oraz wygaszanie ekranu po uruchomieniu gier. Objawy to także charakterystyczne pulsujące syczenie i wyczuwalny zapach przegrzewania się urządzenia. W trybie Windows monitor działa poprawnie, choć przy wyższych częstotliwościach odświeżania (np. 85 Hz) obraz staje się ciemny, co można częściowo skorygować przez regulację jasności lub obniżenie częstotliwości do 75 Hz. Zaleca się sprawdzenie elementów elektronicznych takich jak mosfety, kondensatory elektrolityczne (szczególnie pod kątem pęknięć) oraz diody w sekcji odpowiedzialnej za wyświetlanie obrazu w trybie 640x480 DOS. W przypadku silnego zapachu i syczenia wskazane jest rozebranie monitora i wizualna inspekcja uszkodzonych komponentów, aby zapobiec całkowitej awarii. Ostatecznie autor zdecydował się na serwis, gdzie naprawa kosztowała 120 PLN i przywróciła pełną funkcjonalność monitora.
REKLAMA